502 Bad Gateway


nginx
502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
Yıl 2017, Cilt 27 , Sayı 2, Sayfalar 245 - 251 2017-06-30

Assessment of Genetic Variation on Some Cultivated Turkish Coriander (Coriandrum Sativum L.) Varieties Based on ISSR and SRAP Markers
Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi

M. Alp FURAN [1] , Merve Dilek GEBOLOĞLU [2]


Coriandrum sativum L. is the spices plant that used as medicinal plant including essential oil, belonging to the family Umbelliferae/Apiaceae. Its various chemical components in different parts are useful as antibacterial, antifungal and antioxidative. Therefore plays a major role in preserving the shelf life of foods by preventing their spoilage. Leaves and seeds of coriander mostly used in folk medicine and its essential oil used for pharmaceutical products and as an ingredient in perfumes cause of non-toxic to humans. Coriander is not much defined as molecularly. Coriander breeding studies will probably result in more or less genetically identical varieties of Coriandrum sativum L. The acceptability of the genotypes is determined by the amount of genetic variability in the germplasm and the utilizable information is limited in coriander. Studying to determine the genetic diversity of identified characters and emphasis of importance to use convenient genotype in a breeding program is needed in order to enlarge the genetic base in coriander. In this study; Genetic variations among some Turkish coriander varieties were investigated at the DNA level using two different marker techniques (ISSR and SRAP) and the aim was to determine the genetic relationship between these traded varieties. Both primers gave totally 473 scorable bands and all results from each marker have shown the phylogenetic relationships between genotypes. 

Coriandrum sativum L., Umbelliferae / Apiaceae ailesine ait uçucu yağ dahil olmak üzere tıbbi bitki olarak kullanılan bir baharat bitkisidir. Farklı kısımlarındaki çeşitli kimyasal bileşenleri, antibakteriyel, antifungal ve antioksidatif olarak kullanışlıdır. Dolayısıyla gıdaların bozulmasını önleyerek raf ömrünün uzatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Kişnişin yaprak ve tohumları çoğunlukla geleneksel tedavide kullanılır ve uçucu yağları insanlar için toksik olmaması nedeniyle farmasötik ürünler ve parfüm bileşenlerinde yer alır. Kişniş, moleküler olarak yeterince tanımlanmamıştır.  Kişniş ıslah çalışmalarıyla genetik olarak tek düze Coriandrum sativum L çeşitlerine ulaşılabilecektir. Kabul edilebilir Genotipler, germplazmdaki genetik değişkenlik miktarıyla belirlenir ve kişniş için kullanılabilir bilgiler sınırlıdır. Genetik farklılığının belirlenmesinin çalışılması ve ıslah programlarında uygun genotip kullanımının öneminin vurgulanması, kişnişteki genetik tabanı genişletmek için gereklidir. Bu çalışmada; bazı Türk kişniş çeşitleri arasındaki genetik varyasyonlar iki farklı markör tekniği kullanılarak (ISSR ve SRAP) DNA düzeyinde araştırılmış ve ticareti yapılan bu çeşitler arasındaki genetik ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Her iki primer toplam 473 skorlanabilir bant vermiş ve her markörden elde edilen sonuçlar genotipler arasındaki filogenetik ilişkileri göstermiştir. 

  • Agarwal M, Shrivastava N, Padh H (2008) molecular marker techniques and their applications in plant sciences. Plant Cell Reports 27: 617–631.
  • Coskuner Y, Karababa E (2007) Physical properties of coriander seeds (Coriandrum sativum L.). J Food Eng. 80: 408-16. 

  • Diederichsen A (1996) Coriander (Coriandrum sativum L.). Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 3. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/ International Plant Genetic Resources Institute, Rome. ISBN 92-9043-284-5
  • Doyle J. J, Doyle J.L (1987) A rapid dna isolation procedure for small quantities of fesh leaf tissues. Phytochemical Bulletin 19 (1):11-15.
  • Ebert K (1982) Arznei- und Gewürzpflanzen - Ein Leitfaden für Anbau und Sammlung 2. Auflage Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart.
  • Godwin D, Aitken E. A. B. and Smith L. W (1997) Application of inter simple sequence repeat (ISSR) markers to plant genetics. Electrophoresis 18: 1524-1528.
  • Ivanova K.V, Stoletova V (1990) The history of culture and intraspecific taxonomy of Coriandrum sativum L. [in Russ., Eng. abstr.]. Sb. nau n. tr. prikl. bot., gen. i sel. 133:26-40.
  • Jaccard P (1908) Novelles recherches sur la distribution florale. Bull Soc Vaud Sci Nat 44:223–270
  • Kalemba D, Kunicka A (2003) Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Curr Med Chem 10: 813-29. 

  • Li G, Quiros C. F (2001) Sequence-related amplified polymorphism (SRAP),
a new marker system based on a simple PCR reaction: its application to mapping and gene tagging in Brassica. Theor Appl Genet (2001) 103:455–461
  • Li G, McVetty P. B. E, Quiros C. F (2013) SRAP Molecular Marker Technology in Plant Science Plant Breeding From Laboratories to Fields http://dx.doi.org/10.5772/54511
  • Li H (1969) The vegetables of ancient China. Econ. Bot. 23:253-260.
  • Luk’janov I.A, Reznikov A.R (1976) Coriander [in Russ.]. Pp. 9-57 in Efirnomaslicnye kyl’tury. (A.M. Smoljanova and A.T. Ksendza, eds.). Kolos, Moskva.
 Mandal S, Mandal M (2015) Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: Chemistry and biological activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 5(6): 421-428
  • Nei M, Li WH (1979) Mathematical-model for studying genetic-variation in terms of restriction endonucleases. Proc Natl Acad Sci USA 76:5269–5273. doi:10.1073/pnas. 76.10.5269
  • Prakash V (1990) Leafy Spices. CRC Press Inc., Boca Raton. Pp. 31-32.

  • Purseglove J.W, Brown E.G, Green C.L, Robbins S.R.J. (1981) Spices. Vol. 2. Longman, London. Pp. 736-788.

  • Robarts. D. W. H, Wolf A. D. (2014) Sequence-Related Amplified Polymorphism (Srap) Markers: A Potential Resource For Studies In Plant Molecular Biology Applications in Plant Sciences 2014 2(7): 1400017
  • Riek J.D, Calsyn E, Everaert I, Bockstaele E.V, Loose M.D (2001) AFLP based alternatives for the assessment of distinctness, uniformity and stability of sugar beet varieties. Theo. Appl. Genet. 103:1254 1265.
  • Singh S.P, Katiyar R.S, Rai S.K, Tripathi S.M, Srivastva J.P (2005) Genetic divergence and its implication in breeding of desired plant type in coriander (coriandrum sativum l.). Genetika. Vol. 37, No. 2, 155-163.
  • SPSS Inc., 2001. SPSS 11.0 for Windows, USA, Inc. (http://www.spss.com).
  • Vos, P., Hogers R, Bleeker M, Reijans M, Lee T, Hornes M, Zabeau M (1995) AFLP: A new technique for DNA fingerprinting. Nucleic Acids Research 23: 4407–4414.
  • Weir BS (1990) Genetics data analysis: methods for discrete population genetic data. Sinaur Associates, Sunderland

  • Zietkiewicz, E., Rafalski A, Labuda D (1994) Genome fingerprinting by simple sequence repeat (SSR) anchored polymerase chain reaction amplification. Genomics 20: 176–18
Konular Fen
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: M. Alp FURAN
Kurum: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Yazar: Merve Dilek GEBOLOĞLU
Kurum: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Haziran 2017

Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd309548, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {27}, pages = {245 - 251}, doi = {10.29133/yyutbd.309548}, title = {Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {FURAN, M. Alp and GEBOLOĞLU, Merve Dilek} }
APA FURAN, M , GEBOLOĞLU, M . (2017). Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 27 (2) , 245-251 . DOI: 10.29133/yyutbd.309548
MLA FURAN, M , GEBOLOĞLU, M . "Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017 ): 245-251 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyutbd/issue/30352/309548>
Chicago FURAN, M , GEBOLOĞLU, M . "Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017 ): 245-251
RIS TY - JOUR T1 - Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi AU - M. Alp FURAN , Merve Dilek GEBOLOĞLU Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.309548 DO - 10.29133/yyutbd.309548 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 245 EP - 251 VL - 27 IS - 2 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.309548 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.309548 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi %A M. Alp FURAN , Merve Dilek GEBOLOĞLU %T Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi %D 2017 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 27 %N 2 %R doi: 10.29133/yyutbd.309548 %U 10.29133/yyutbd.309548
ISNAD FURAN, M. Alp , GEBOLOĞLU, Merve Dilek . "Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 / 2 (Haziran 2017): 245-251 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.309548
AMA FURAN M , GEBOLOĞLU M . Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi. YYÜ TAR BİL DERG. 2017; 27(2): 245-251.
Vancouver FURAN M , GEBOLOĞLU M . Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Türk Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin ISSR ve SRAP Marköleri Yardımıyla Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 27(2): 251-245.


Siirt Koşullarında Kişniş Genotiplerinin Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi
Gülen Özyazıcı
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349283