Bu araştırma, Malatya-Yeşilyurt -Konak beldesindeki çiftçi bağında, ‘Banazı Karası’ üzüm çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada, 41B, 99R, 1103P, 110R anaçları üzerine aşılı Banazı üzüm çeşidine ait omcalar ile aynı çeşide ait çelikle yetiştirilmiş aşısız omcalar kullanılmış; bu omcalarla yapılan üretimin bazı meyve kalitesi özelliklerine etkileri gözlemlenmiştir. Üzerinde çalışılan omçalar 5 yaşında aşlı-aşısız (genç) ve 40 yaş üstü (yaşlı) aşısız omçalardır. Anaçlarda aşılı ve aşısız (anaçsız) olarak üretilen ‘Banazı Karası’ üzüm çeşidinde pH değeri 4.03-4.56, SÇKM %22.50-27.00, olgunluk indisi 48.91-68.97, kuruma randımanı 29.33-32.70, titrasyon asitliği ise %0.36-%0.47 arasında değişmiştir. Şıra randımanı; 99R anacı %83 ile en yüksek değeri vermiştir. Kabuk parlaklığını ifade eden L* değeri 25.34-23.74 (41B-1103P), kırmızı ve yeşili ifade eden a * değeri 0.47- 1.84 (41B-110R), mavi ve sarıyı ifade eden b* değeri ise -1.32 ile -1.91 (1103P-41B) arasında değişmiştir. b* değeri bakımından anaçlar arasında sayısal farklılıklar görülürken, aşısız omcalar (-1.72 ile -1.71) birbirine yakın değerler almıştır. b* değerinde aşısız omcalara en yakın değer 99R (-1.82) anacında belirlenmiştir. Anaçların tanede bazı kimyasal kalite özellikleri üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
This research was conducted on the grape variety “Banazı Karası” in a grower vineyard located in Konak-Yeşilyurt of Malatya. It has been investigated the effect of the production, made with the ungrafted (cutting) and 41B, 1103P, and 110R rootstocks in the growth of ‘Banazı Karası’, on some fruit quality characteristies in the study. Five years old and over forty-year-old vinestocks have been used in the ungrafted vinestocks. The pH values ranged from 4.03 to 4.56, the SCKM from 22.50 to 27.00%, the maturity index of 48.91 to 68.97, the drying efficiency of 29.33 to 32.70 and the titration acidity of 0.36 to 0.47% in‘‘Banazı Karası’’ grown by being grafted on the rootstocks and by being ungrafted (without rootstock). Rootstock of 99R gave the highest must yield value with 83%. The L* value, representing the skin brightness, varied between 25.34 and 23.74 (41B-1103P), the a* value, showing red and green varied between 0.47 and 1.84 (41B-110R), and the b* value, indicating blue and yellow varied, between -1.32 and -1.91 (1103P-41B). While there have been numerical differences among the rootstocks in the b* value, the ungrafted vines have been monitored to have b*values close to each other (-1.72 and -1.71). The b* value (-1.82) obtained from the 99R tootstock was the closent value to those of the ungragted vines. The effect of the rootstocks on some of the chemical quality parameters in the grape fruits has been found statistically significant.
American grapevine rootstock ‘Banazı Karası’ quality Malatya
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 26 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.