The aim of the study was to investigate the special effects of
micronutrients (Fe, Zn, B, and Mn) under humic acid using condition on
Thyme antioxidant activity. The trial conducted at the Experimental Fields and
laboratory of the Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Urmia
University, West Azerbaijan, Iran, during 2015-2016. Experiment was set in
randomized complete block design and in three replications. In the trial the
treatments were included 3 g Fe L-1, 3 g Mn L-1,
4 g B L-1 and 2 g Zn L-1 in each time and humic acid
(300 kg per hectare) were given to all plots. Spraying of the elements was done
at three times: Some antioxidant properties of thyme leaves such
as total phenolic content, total
flavonoid content, DPPH radical scavenging activity, nitric oxide radical
scavenging activity and Chain-breaking activity were determined. The results of first harvest showed that the
highest flavonoid (0.84 mg quercetin/ g dry weight) and nitric oxide radical
scavenging activity (58.28 %) related to B. The highest total phenol content
(31.92 mg Gallic acid/g dry weight), DPPH radical scavenging activity (92.5%)
and chain-breaking activity (74.25-Abs-3 /min/mg extract) related to Mn,
Control and Zn, respectively. The results of second harvest showed that the
highest total phenol content (40.05 mg Gallic acid/g dry weight), flavonoid
(0.65 mg quercetin/ g dry weight) and DPPH radical scavenging activity (87.36%)
related to B + Humic acid, and the highest chain-breaking activity (37.43-Abs-3
/min/mg extract) related to control. In conclusion B has positive effect on
increasing the activity of antioxidant of the plant than other treatments.
Bu çalışmanın amacı, mikro besin maddelerinin (Fe, Zn, B ve Mn) humik
asit altındaki kekiğin antioksidan aktivitesi üzerine olan özel etkilerini
araştırmaktır. Araştırma, 2015-2016 yılları arasında İran-Batı Azerbaycan,
Urumiye Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deney Alanları ve Laboratuvarında
gerçekleştirildi. Deneme tesadüfi blok deseninde ve üç tekerrürlü olarak
yürütülmüştür. Araştırmada, her parsele her sulamada 3 gr Fe/L,
Mn 3 gr Mn/L, 4 gr B/L, ve 2 gr Zn /L ve hümik asit (hektar başına 300 kg) olarak uygulanmıştır.
Besin elementleri uygulamaları 3 defa yapılmıştır. Kekik yapraklarında toplam
fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği, DPPH radikal giderimi aktivitesi,
nitrik oksit radikal giderim aktivitesi ve Zincir kırma aktivitesi gibi bazı
antioksidan özellikler belirlenmiştir. İlk hasatın sonuçları, B ile ilgili en
yüksek flavonoid (0.84 mg quercetin / g kuru ağırlık) ve nitrik oksit radikal giderme
aktivitesinin (% 58.28) en yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Mn, Kontrol ve Zn
ile ilgili sırasıyla en yüksek toplam fenol içeriği (31.92 mg Gallik asit / g
kuru ağırlık), DPPH radikal süpürme aktivitesi (% 92.5) ve zincir kırma
aktivitesi (74.25-Abs-3 / dak / mg ekstrakt) belirlenmiştir. İkinci hasatın sonuçları, B + Humik asit ile
ilgili en yüksek toplam fenol içeriğinin (40.05 mg Gallik asit / g kuru
ağırlık), flavonoidin (0.65 mg kerceretin / g kuru ağırlık) ve DPPH radikal
temizleme etkinliğinin (% 87.36) en yüksek olduğunu ve kontrolle ilgili en
yüksek zincir kırma aktivitesi (37.43-Abs-3 / dak / mg ekstrakt) olduğunu
göstermiştir. Sonuç olarak, B, bitkinin antioksidan aktivitesini artırmak için
diğer uygulamalara kıyasla olumlu etkiye sahip olmuştur.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Acceptance Date | December 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 4 |