Glyphosate is an herbicide that is applied after
non-selective germination and affects plant growth. In this study, glyphosate
was applied to Zea mays L. after germination, at a concentration range from
0.017 to 0.145 M in a growth chamber. The effects of this herbicide on some
antioxidant enzymes, lipid peroxidation, total chlorophyll and total
carbohydrate content were investigated on days 1, 5 and 10 following the
application. Results showed that peroxidase (POD), ascorbate peroxidase (APX),
superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione-S-transferase (GST)
were increased in the groups treated with glyphosate on days 5 and 10, but the
activities of reduced glutathione (GSH) and glutathione reductase (GR) were
decreased on day 10. Malondialdehyde (MDA) content indicating lipid
peroxidation was increased on days 1, 5 and 10. Changes in total chlorophyll
and total carbohydrate contents were found to be time-dependent. These
increases and decreases in the antioxidant activities, MDA content, total
chlorophyll and total carbohydrate content in Zea mays L. were determined as a symptom of cytotoxicity caused due
to glyphosate.
Glifosat bitki gelişimine etki eden seçici
olmayan çimlenme sonrası ugulanan bir herbisittir. Bu çalışmada, glifosat Zea
mays L.’a çimlenme sonrası 0.017-0.145 M konsantrasyon aralığında iklim
odasında uygulanmıştır. Bu herbisitin bazı antioksidan enzimler, lipid
peroksidasyonu, total klorofil ve toplam karbohidrat içeriği üzerindeki
etkileri uygulamayı takiben 1., 5. ve 10. günlerde araştırılmıştır. Peroksidaz
(POD), askorbat peroksidaz (APX), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve
glutatyon-S-transferaz aktiviteleri glifosat uygulanan gruplarda 1. 5. ve 10.
günlerde artış gösterirken, redükte glutatyon (GSH) ve glutatyon redüktaz (GR)
aktivitesi 10. günde azalış göstermiştir. Lipid peroksidasyonunu gösteren
malondialdehid (MDA) içeriği 1., 5. ve 10. günlerde artış göstermiştir. Total
klorofil içeriği ve total karbohidrat içeriği zamana bağlı olarak değişim
göstermiştir. Mısır’da antioksidan aktivite, MDA, toplam klorofil ve
karbohidrat içeriğinde artış ve azalışın olması glifosattan dolayı bir
sitotoksisite semptomu olarak saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2018 |
Acceptance Date | February 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 1 |