This study was conducted to determine mineral composition (K, Ca, Mg,
Cu, Fe, Mn, Mo and Zn) and some other quality traits of 9 different lentil
cultivars and lines under Yozgat conditions between the years 2014-2016.
Experiments were conducted in randomized complete block designs with 3
replications. As the average of the years, ash ratios of the cultivars and
lines varied between 2.87-3.56%, protein ratios between 27.3-31.2%, starch ratios between
45.1-47.3%, amylose ratios between 10.7-12.9%, K contents between 786.3-904.7 mg 100g-1, Ca contents between 75.2-84.7 mg 100g-1, Mg contents between 66.2-78.5 mg 100g-1, Cu
contents between 0.76-1.01 mg 100g-1, Fe contents between
5.49-7.19 mg 100g-1, Mn contents between 1.11-1.50 mg
100g-1, Zn contents between 3.63-3.97 mg 100g-1, Mo contents
between 0.30-0.38 mg 100g-1, thousand grain weights between 32.4-55.1 g, seed coat ratio between 8.30-9.23%, water
absorption capacity between 0.032-0.064 g seed-1, swelling
capacities between 0.023-0.055 ml seed-1, unit volume weight between
1.05-1.30 g ml-1 and hydration capacities between 98.5-117.65. Among the investigated
genotypes, Local 1 was prominent with desired quality attributes.
Bu çalışma, Yozgat koşullarında 9 farklı mercimek çeşit ve hatlarının
bazı kalite özellikleri ile mineral içeriklerini (K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Mo ve
Zn) belirlemek amacıyla 2014-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Deneme
tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak
gerçekleştirilmiştir. İki yılın ortalamasına göre çeşitlerin ve hatların kül oranı % 2.87 ile 3.56, protein oranı % 27.3 ile 31.2,
nişasta oranı % 45.1 ile 47.3, amiloz oranı % 10.7 ile 12.9, K içeriği 786.3
ile 904.7 mg/100g, Ca içeriği 75.2 ile 84.7 mg/100g, Mg içeriği 66.2 ile 78.5 mg/100g, Cu içeriği 0.76 ile 1.01 mg/100g, Fe içeriği 5.49 ile 7.19 mg/100g, Mn içeriği 1.11 ile 1.50 mg/100g,
Zn içeriği 3.63 ile 3.97 mg/100g,
Mo içeriği 0.30 ile 0.38 mg/100g, bin tane ağırlığı 32.4 g
ile 55.1 g, kabuk oranı % 8.30 ile 9.23, su alma kapasitesi 0.032 ile 0.064
g/tane, şişme kapasitesi 0.023 ile 0.055 ml/tane, birim hacim ağırlığı 1.05 ile
1.30 g/ml, hidrasyon kapasitesi % 98.5 ile 117.6 arasında değişmiştir. Yerel 1 hattı istenilen
özellikler bakımından ön plana çıkmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.