Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Vegetables Production and Self-Sufficiency in Turkey and the European Union (EU)

Yıl 2018, Cilt: 28 Sayı: 4, 530 - 535, 31.12.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.455568

Öz

In this study, it was evaluated the total
vegetables production,
distribution of
production to vegetable species, and self-sufficiency of vegetables production in
Turkey and the European Union (EU), and share of countries in vegetable
production in EU. According to 2016 data, vegetables were produced as 30.1
million tons in Turkey and 69.2 million tons in EU.  The vegetables’ production of Turkey largely consists
of fruit vegetables (82.5%) such as tomatoes, peppers, eggplants, melons and
watermelons. Tomatoes have approximately a share in 40-45% of total vegetable
production of Turkey. On the other hand, the share of leafy and tuber
vegetables in vegetable production of EU countries is higher than that of
Turkey. Most (65-70%) of the vegetable in the EU is produced in 7 member
countries. These countries are Italy (21.3%), Spain (18.7%), Poland (8.5%),
France (7.5%), Netherlands (7.2%) and Greece (5.3%).
Turkey's self-sufficiency in vegetable
production is higher than that of EU countries.

Kaynakça

  • AKİB (2017). Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Çalışma Raporu 2017, Yenişehir-Mersin, S:22.
  • Alan, R. ve Güvenç İ (1992). Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1, (1-2): 15-17.
  • Bashimov G (2016).Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. (bk. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449).
  • Bojnec, S, Fertő I (2006). Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.
  • BÜGEM (2017). https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler. Erişim Tarihi: 03.04.2018
  • Erkan B, Arpacı BB, Yaralı F, Güvenç İ (2015). Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 18(4): 70-76.
  • Erkan B (2012a). Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.
  • Erkan B (2012b). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.
  • FAO (2018). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018
  • Fertő I. Hubbard LJ (2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-18, Helsinki, p: 1-13.
  • Güvenç I, Kaymak HC (2008). Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15 (B): 40-45.
  • Güvenç İ, Alan R (994a). Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (2):269-274
  • Güvenç İ, Alan R (1994b). Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (1) :94-99.
  • Güvenç İ, Alan R (1994c9. Türkiye ile Avrupa Topluluğu Ülkeleri Sebzeciliğinin Temel Üretim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (4) :627-633.
  • Güvenç İ (2017). Sebzecilik: Temel Bilgiler, Muhafaza ve Yetiştiricilik. Nobel Yayınları, Ankara, S: 288.
  • Hajiyev NO (2004). Study of Azerbaijan’s Current and Potential Comparative Advantage. Center of Economic Reforms Ministry of Economic Development-UNDP Azerbaijan, Baku, p:8
  • Kaymak HC, Güvenç İ, Dursun A (2005). Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36, (2): 221-228.
  • TUİK (2018). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.
  • Uysal ÖK, Erdoğan O (2008). Türkiye Ve Avrupa Birliği Tarım Sektörlerinin Karşılaştırılması. 2. Ulusal İktisat Kongresi / 20-22 Şubat 2008 / DEÜ İİBF İktisat Bölümü / İzmir –Türkiye.

Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Sebze Üretimi ve Kendine Yeterlilik Bakımından Karşılaştırılması

Yıl 2018, Cilt: 28 Sayı: 4, 530 - 535, 31.12.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.455568

Öz

Bu çalışmada Türkiye ve AB’de toplam sebze üretimi, sebze üretiminin sebze
türlerine dağılımı, AB’de sebze üretiminin ülkelere dağılımı ve sebzelerde
yeterlilik durumu incelenmiştir. 2016 verilerine göre Türkiye’de 30.1 ve AB’de
69.2 milyon ton civarında sebze üretilmiştir. Türkiye’de sebze üretiminin % 82.5’ni
domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz gibi meyvesi yenilen sebzeler
oluşturmaktadır. Toplam sebze üretiminin yaklaşık olarak % 40-45’ini domates
oluşturmaktadır. AB ülkelerinde ise yaprak ve yumruları yenilen sebzeler
üretimde daha yüksek paya sahiptir. AB sebze üretiminin % 65-70’i 7 üye ülkede
gerçekleştirilmektedir. Bu ülkeler İtalya (% 21.3), İspanya (% 18.7), Polonya
(% 8.5), Fransa (% 7.5), Hollanda (% 7.2), Almanya (% 5.4) ve Yunanistan’dır (%
5.3). Türkiye’nin sebze üretiminde kendine yeterliliği AB ülkelerinin kendine
yeterliliğinden daha yüksektir. 

Kaynakça

  • AKİB (2017). Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Çalışma Raporu 2017, Yenişehir-Mersin, S:22.
  • Alan, R. ve Güvenç İ (1992). Türkiye’nin Sebze İhracatına Genel Bir Bakış. Tarımda Kaynak Dergisi, 1, (1-2): 15-17.
  • Bashimov G (2016).Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. (bk. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449).
  • Bojnec, S, Fertő I (2006). Does Comparative Advantages in Agro-Food Trade Matter for Multifunctional Rural Development: The Case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.
  • BÜGEM (2017). https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler. Erişim Tarihi: 03.04.2018
  • Erkan B, Arpacı BB, Yaralı F, Güvenç İ (2015). Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 18(4): 70-76.
  • Erkan B (2012a). Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.
  • Erkan B (2012b). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.
  • FAO (2018). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018
  • Fertő I. Hubbard LJ (2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-18, Helsinki, p: 1-13.
  • Güvenç I, Kaymak HC (2008). Türkiye’de Sebze Üretimi ve Tüketimindeki Değişme, Gereksinim ve Projeksiyon. Alınteri, 15 (B): 40-45.
  • Güvenç İ, Alan R (994a). Türkiye’nin Orta Doğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (2):269-274
  • Güvenç İ, Alan R (1994b). Türkiye’nin Avrupa Topluluğu Ülkelerine Sebze İhracatı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (1) :94-99.
  • Güvenç İ, Alan R (1994c9. Türkiye ile Avrupa Topluluğu Ülkeleri Sebzeciliğinin Temel Üretim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25, (4) :627-633.
  • Güvenç İ (2017). Sebzecilik: Temel Bilgiler, Muhafaza ve Yetiştiricilik. Nobel Yayınları, Ankara, S: 288.
  • Hajiyev NO (2004). Study of Azerbaijan’s Current and Potential Comparative Advantage. Center of Economic Reforms Ministry of Economic Development-UNDP Azerbaijan, Baku, p:8
  • Kaymak HC, Güvenç İ, Dursun A (2005). Türkiye’de Sebze Tarımının Mevcut Durumu, Önemli Bazı Gelişmeler ve Çözüm Önerileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36, (2): 221-228.
  • TUİK (2018). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.
  • Uysal ÖK, Erdoğan O (2008). Türkiye Ve Avrupa Birliği Tarım Sektörlerinin Karşılaştırılması. 2. Ulusal İktisat Kongresi / 20-22 Şubat 2008 / DEÜ İİBF İktisat Bölümü / İzmir –Türkiye.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Güvenç

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Kabul Tarihi 18 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Güvenç, İ. (2018). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Sebze Üretimi ve Kendine Yeterlilik Bakımından Karşılaştırılması. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28(4), 530-535. https://doi.org/10.29133/yyutbd.455568

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.