Bu
çalışma, melezleme ıslahıyla yabancı orijinli çilek çeşitlerindeki meyve et
sertliğini, yerli çilek çeşitlerindeki tat ve aroma ile birleştirmeyi
hedeflemiştir. Çalışma; 2015-2017 yetiştiricilik dönemlerinde, Alata Bahçe
Kültürleri Araştırma İstasyonu ile Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Bölümü’nde yürütülmüştür. Tozlayıcı materyal olarak, Ç.Ü.Z.F. Bahçe
Bitkileri Bölümü’nde uzun yıllar yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda ‘Kaşka’,
‘Sevgi’ ve ‘Ebru’ isimli üç yerli çilek çeşidi kullanılmıştır. Ana ebeveyn
olarak ise, ‘Albion’, ‘Fortuna’ ve ‘Sabrosa’ gibi güncel, sert etli ve çok
önemli özelliklere sahip, çilek çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada ümitvar 13
genotip ve ebeveynlerinde aktif hasat dönemi boyunca (Mart, Nisan, Mayıs) bazı
önemli pomolojik özellikler belirlenmiştir. Genotiplerden ‘121’ ve ‘169’
numaralı olanların en yüksek SÇKM (% 10.7 ve % 10.3) düzeylerine ulaştıkları
tespit edilmiştir. Nisan ayında hasat edilen meyvelerin % 9.9 SÇKM değeriyle
diğer aylara göre en tatlı oldukları saptanmıştır. En düşük asit miktarı
‘Fortuna’ çeşidi ile ‘121’ numaralı genotipte belirlenmiştir. Sonuç olarak;
‘112’ ve ‘36’ numaralı genotiplerin yetiştirme sezonu boyunca meyve
ağırlıklarını koruyarak, ticari çeşitlerle rekabet edebilecek düzeye
ulaştıkları dikkati çekmiştir. ‘121’ ve ‘169’ numaralı genotiplerin ise, yüksek
SÇKM değerleriyle istenilen seviyenin üzerinde olmaları önemli diğer bir
sonuçtur. Melezlerdeki nispeten düşük meyve et sertlik değerlerini, ticari
öneme sahip çeşitler düzeyine taşıyabilmek için geriye melezleme çalışmaları
tarafımızca başlatılmıştır.
Fragaria x ananassa Meyve et sertliği Meyve iriliği Yetiştirme periyodu
TÜBİTAK ve ÇU BAP birimi
TÜBİTAK (214 O 138) ve ÇU BAP (Proje No: FDK-2016-5582)
Gerçekleştirilen çalışma; TÜBİTAK (214 O 138) ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nce (Proje No: FDK-2016-5582) desteklenmiştir.
This study aimed to combine the superior taste and
flavor properties of domestic strawberry cultivars with the fruit firmness of
foreign cultivars. Experiments were conducted during 2015-2017 growing period
at Alata Horticulture Research Station and Çukurova University Department of
Horticulture. Three local strawberry varieties ‘Kaşka’, ‘Sevgi’ and ‘Ebru’
developed by long-term breeding actives in Horticulture Department, were used
as pollinator. The varieties ‘Albion’, ‘Fortuna’ and ‘Sabrosa’ which are popular
and firm-fleshed were used as female parent. In this study, some important
pomological characteristics of promising 13 genotypes and their parents were
determined during the active harvest period (March, April, May). Genotypes
‘121’ and ‘169’ found to have the highest TSS (10.7% and 10.3%) levels. The
fruits harvested in April were found to be the sweetest with 9.9% TSS compared
to other months. The lowest acid content was detected in the genotype ‘121’ and ‘Fortuna’. As a result; it was noted that genotypes
‘112’ and ‘36 ’maintained their fruit weights during the growing season and
could compete with commercial varieties. Another significant result is that
genotypes ‘121’ and ‘169’ have high TSS values above the desired level. In
order to improve relatively low fruit firmness values in the hybrids as the
level of commercially important varieties thus, backcross breeding studies have
been initiated by us.
Fragaria x ananassa Fruit firmness Fruit size Growing period
TÜBİTAK (214 O 138) ve ÇU BAP (Proje No: FDK-2016-5582)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TÜBİTAK (214 O 138) ve ÇU BAP (Proje No: FDK-2016-5582) |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 7 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.