Görüntü Sunumu

VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ

Sayı: 13 4 Temmuz 2024
PDF İndir

VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ

Öz

Lidyalılarla kullanılmaya başlanan ve ekonomik hayatın gelişmesinde önemli bir aşama olan sikke, tarihî bir vesika olması ve geçmiş dönemlere ait veriler sunması açısından son derece önemlidir. Sikkeye bakarak onu basan devletin sosyal yapısı, siyasal durumu, ekonomik gücü ve sanatsal durumu gibi birçok konuda bilgi edinilebilmektedir. Çalışmada Van Müzesi Müdürlüğü envanterine kayıtlı Orta Çağ Figürlü Türk İslam Sikkelerinin üzerlerinde bulunan tasvirler açıklanarak daha iyi anlaşılmaları amaç edinilmiştir. Bu çalışmada Anadolu ve yakın coğrafyasında kurulan Anadolu Selçuklu, Ermenşah, Artuklu, Zengi ve Lulu dönemlerine ait 29 adet figürlü sikkeye yer verilmiştir. Sikkeler üzerinde dua ayet metinleri, hükümdarın ismi, unvanı, basım yeri, basım tarihi gibi önemli bilgiler ile birlikte insan, hayvan ve fantastik yaratık tasvirleri kullanılmıştır. Orta Çağ figürlü Türk İslam sikkeleri üzerinde bulunan tasvirler başka kültürler ile karşılaştırılarak aralarındaki etkileşim gösterilmiştir. Orta Çağ’da Türk İslam hükümdarları, Helenistik Dönem ile Roma, Bizans ve Sasani devletlerinin sikkelerinden esinlenerek benzer üslupta sikkeler bastırdığı anlaşılmaktadır. Türk İslam sikkelerinde bulunan ay, güneş, hükümdar tasvirleri, ejder, at, aslan, çift başlı kartal ve melek gibi figürler üzerinde farklı kültürlere ait özellikler bir arada kullanılmıştır. Karşılaştırma ve tasvirlerin açıklanmasıyla ortaya çıkan veriler bu döneme ait sikkelerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Van Y.Y.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Kordinasyon Birim (BAP)

Proje Numarası

SYL-2002-10361

Teşekkür

Bahse konu makalenin alt yapısını “Van Müzesinde Bulunan Bir Grup Erken Dönem Türk İslam Sikkesi” isimli yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Yüksek lisans tezinde çalışmanın konusunun belirlenmesi, araştırmada izlenecek yol ve değerlendirmesinin yapılması da dâhil olmak üzere çalışmada katkılarını esirgemeyen değerli danışman hocam Doç. Dr. Ercan ÇALIŞ’a teşekkür ederim

Kaynakça

  1. Alsan, Ş. (2005). Türk mimari süsleme sanatlarında mitolojik kaynaklı hayvan figürleri. [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. Marmara Üniversitesi/Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü.
  2. Armutak, A. (2002). Doğu ve Batı mitolojilerinde hayvan motifi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2), 411-427.
  3. Artuk, İ., ve Artuk C. (1971-1974). İstanbul Arkeoloji Müzeleri teşhirdeki İslami sikkeler kataloğu I-II. Millî Eğitim Basımevi.
  4. Aşan, M. B. (2022). Artuklu Sikkeleri üzerinde figürler. Semiha Nurdan ve Muhammed Özler (Ed.). XVIII. Türk Tarih Kongresi Arkeoloji Roma ve Bizans Tarihi ve Medeniyeti Sanat Tarihi 1. cild İçinde. (s. 777-790). Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  5. Aydın, A. (2011). Antik atlı herosların Hıristiyan atlı kahramanlara dönüşümüne bir örnek: Tarsus Müzesi’ndeki Aziz Georgios kabartması, Olba, XIX, 371-388.
  6. Biber, H. (1996). Van Müzesinde bulunan figürlü Artuklu sikkeleri. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Yüzüncü Yıl Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Butak. B. (1947). XI. XII. ve XIII. yüzyıllarda resimli Türk paraları. Pulhan Matbaası.
  8. Çalış, E. (2020). Şanlıurfa Müzesi’nde bulunan Artuklu dönemine ait bir grup sikke. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18 (3), 253-276.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Tarihi ve Medeniyeti

Bölüm

Görüntü Sunumu

Yayımlanma Tarihi

4 Temmuz 2024

Gönderilme Tarihi

5 Nisan 2024

Kabul Tarihi

19 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Beyiş, Ş. (2024). VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13, 106-122. https://doi.org/10.55089/yyuvasad.1465520
AMA
1.Beyiş Ş. VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2024;(13):106-122. doi:10.55089/yyuvasad.1465520
Chicago
Beyiş, Şevket. 2024. “VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 13: 106-22. https://doi.org/10.55089/yyuvasad.1465520.
EndNote
Beyiş Ş (01 Temmuz 2024) VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi 13 106–122.
IEEE
[1]Ş. Beyiş, “VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ”, Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 13, ss. 106–122, Tem. 2024, doi: 10.55089/yyuvasad.1465520.
ISNAD
Beyiş, Şevket. “VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 13 (01 Temmuz 2024): 106-122. https://doi.org/10.55089/yyuvasad.1465520.
JAMA
1.Beyiş Ş. VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2024;:106–122.
MLA
Beyiş, Şevket. “VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 13, Temmuz 2024, ss. 106-22, doi:10.55089/yyuvasad.1465520.
Vancouver
1.Şevket Beyiş. VAN MÜZESİ’NDE BULUNAN ORTA ÇAĞ FİGÜRLÜ TÜRK İSLAM SİKKELERİNİN BAŞKA KÜLTÜRLER İLE ETKİLEŞİMİ. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 01 Temmuz 2024;(13):106-22. doi:10.55089/yyuvasad.1465520

Cited By