Konferans Bildirisi

II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları

Sayı: 5 28 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları

Öz

Türk modernleşmesi sürecinde en çok tartışılan konuların başında siyaset gelmektedir. Dönemin aydınları bir anlamda siyasi dönüşümü bu sürecin en önemli hedefi olarak görmüşlerdir. Çünkü bu amaç gerçekleştirildikten sonra diğer sorunların kolay bir şekilde çözüme kavuşturulacağına inanılmıştır. Söz konusu dönemde ileri sürülen görüş veya kurgulamaların temellendirilmelerinde daha çok din baz alınmıştır. Yönetim biçimi toplumu ilgilendirdiğinden ortaya konulan görüşlerin halk tarafından da benimsenmesi gerekmektedir. Dönemin aydınları da bu amaç doğrultusunda tutum sergilemiş ve bu yapılmazsa toplumdan ters tepkilerin gelme olasılığının yüksek olacağı düşünülmüştür. Bu nedenle bazı aydınlar dini konulara pek değinmeden veya onu yermeden kurgular yapmışlardır. Aydınlar Batılılaşma konusunda ortak tutum sergileseler de, yönetim biçimine ilişkin farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Söz konusu dönemde Said Halim, Musa Kazım, Ahmed Hilmi, Ziya Gökalp, Abdullah Cevdet, Mustafa Sabri, Ahmet Midhat, Mehmet Ali Ayni, Babanzade Ahmed Naim, Elmalılı Hamdi Yazır, Ahmet Ağaoğlu gibi düşünürler öne çıkmıştır. Bu çalışmada dönemin düşünürlerinin görüşlerinden yararlanılarak kurgulanan yönetim biçimlerinin ne olduğu ve nasıl temellendirildiği araştırılmıştır. Çalışmada mümkün kadar açık şekilde yönetim biçimlerine(laik ve din temelli devlet kurguları) ilişkin görüş belirtenler ön planda tutulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağaoğlu, A. (1942). İhtilal mi, İnkilap mı. Ankara:Alaeddin Kıral basımevi.
  2. Ağaoğlu, A. (2014). Serbest İnsanlar Ülkesinde. Akan, A.(Haz). İstanbul:Gram yayınları.
  3. Ağaoğlu, A. (2013). Üç Medeniyet. Ertan, E. ve Özcan, U.(Haz). İstanbul:Doğu kitabevi.
  4. Ahmet Midhat Efendi. (2004). Üss-i İnkılap:II Abdülhamid Han`ın Cülusundan Birinci Seneye Kadar, Seratlı, T.G.(Haz). İstanbul:Selis yayınları.
  5. Ayni Mehmed Ali. (1997). Osmanlı Devleti`nin Son Zamanları ve Yeni Türkiye. Kara, İ.(Haz). Türkiye`de İslamcılık Düşüncesi:Kişiler ve Metinler II. İstanbul:Kitabevi yayınları.
  6. Babanzade, A.N. (2014). Bizde Din ve Devlet. Kara, İ.(Haz) Türkiye`de İslamcılık Düşüncesi II:Metinler Kişiler. İstanbul:Dergah yayınları.
  7. Babanzade, A.N. (1995). İslam Ahlakının Esasları. Kılıç, R.(Sad). Ankara:Türkiye Diyanet Vakfı yayınları.
  8. Bıçak, A. (2010) Türk Düşüncesi-II Kaygılar. İstanbul:Dergah yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

10 Mart 2020

Kabul Tarihi

24 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Guluzade, P. (2020). II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5, 87-106. https://izlik.org/JA74UX26NB
AMA
1.Guluzade P. II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2020;(5):87-106. https://izlik.org/JA74UX26NB
Chicago
Guluzade, Pasha. 2020. “II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 5: 87-106. https://izlik.org/JA74UX26NB.
EndNote
Guluzade P (01 Haziran 2020) II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi 5 87–106.
IEEE
[1]P. Guluzade, “II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları”, Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 5, ss. 87–106, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UX26NB
ISNAD
Guluzade, Pasha. “II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 5 (01 Haziran 2020): 87-106. https://izlik.org/JA74UX26NB.
JAMA
1.Guluzade P. II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2020;:87–106.
MLA
Guluzade, Pasha. “II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları”. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, sy 5, Haziran 2020, ss. 87-106, https://izlik.org/JA74UX26NB.
Vancouver
1.Pasha Guluzade. II. Meşrutiyet Süreci ve Sonrasında Yönetim Biçimi Tartışmaları. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2020;(5):87-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UX26NB