In this study, our aim was to determine the histologically of taste buds in the upper and lower lips of Tinca tinca. As material, ten uninfected Tinca tinca were used. The upper and lower lips were rapidly excised and fixed by immersion in 10% buffered formalin for light microscopic studies. The samples were routinely processed and embedded in paraffin. Sections (7 m) were stained for general morphological purposes with haematoxylin and eosin (H and E) stains. Preparations examined under a light microscope of Leica ICC50 HD and relevant parts were taking pictures. In general, taste buds were very intense in the lips region. The amount of taste buds in the lower lip was more than in the upper lip.
Bu çalışmada kadife balığının (Tinca tinca) alt ve üst dudaklarında yer alan tat tomurcuklarının histolojik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 1–2 yaşında olan 10 adet kadife balığı kullanıldı. Alt ve üst dudak bölgesinden örnek alımı gerçekleştirilip %10’luk formaldehit solüsyonunda 24 saat tespit edildi. Örnekler daha sonra rutin doku takibinden geçirildi. Parafinde bloklanıp, 7 m kalınlığında kesitler alındı. Genel histolojik yapının belirlenmesi için hematoksilen-eosin boyama yöntemi uygulandı. Hazırlanan preparatlar ışık mikroskobunda incelenerek, ilgili kısımların fotoğraf çekimi yapıldı. Sonuç olarak tat tomurcuklarının dudak bölgesinde oldukça yoğun oldukları belirlendi. Alt ve üst dudak bölgelerindeki tat tomurcuğu yoğunluğu kıyaslandığında alt dudaklarda tat tomurcuğu miktarının daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 24 Sayı: 2 |