Bu araştırmada kaliteli kesim kuzusu üretimi amacı ile elde edilen Kıvırcık x Morkaraman (Fı) melezi ve saf Morkaraman kuzularının çeşitli vücut ölçüleri incelenmiştir. Araştırmada kuzulara iki farklı besi süresi (60-75 gün) uygulanmıştır. Her iki besi süresinde hem kontrol hem de deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki kuzular sadece mer’ada beslenmiş, deneme grubundaki kuzulara mer’aya ilaveten kesif yem verilmiştir. Saf ve Fı melezi kuzuların 26 farklı vücut bölgesinin ölçüleri alınmıştır. Her bir grupta 6’ şar baş kuzu (n = 24) kullanılmıştır. Boyun uzunluğu I. Besi grubunda (60. gün) melez (Fı) kuzuları lehine (p < 0.01) II. Besi grubunda (75. gün) ise Morkaraman kuzuları lehine (p < 0.05) gerçekleşmiştir. Ön incik çevresi ve sağrı genişliği I. Besi Grubu (60. gün) lehine (p < 0.01); baş uzunluğu, cidago, sırt, sağrı ve kuyruk sokumu yüksekliği ile beden ön ve orta kısım uzunluğu ise II. Besi grubu (75. gün) lehine (p < 0.001) farklılık göstermiştir. Sonuç olarak; mer’a + yem grubundaki saf ve melez genotipler arasında vücut ölçüleri bakımından bir farklılık olmadığı halde, mer’a grubundaki melez genotip, vücudun sırt ve art uzunlukları bakımından saf genotipe üstünlük sağlamıştır. Değerli etlerin bulunduğu vücudun sırt ve art kısımlarının melez genotipte daha fazla gelişmiş olması nedeni ile değerli et miktarının artırılması amacıyla bölgede Kıvırcık genotipinden yararlanılabileceği kanaatine varılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 22 Sayı: 1 |