Bu araştırma, Denizli tavuklarında kuluçkalık yumurtaların depolanma süresi ve depolama öncesi ısıtılmasının, depolama sırasındaki yumurta ağırlık kaybı, kuluçka sonuçları ve civciv çıkış ağırlığı üzerine etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 55 haftalık yaştaki Denizli tavuklarından elde edilen 200 adet kuluçkalık yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar, depolama süresine göre 7 ve 14 gün olmak üzere iki gruba, depolama öncesi ısıtma süresine göre de 0 ve 6 saat olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Depolama süresinin, incelenen özellikler üzerinde istatistiksel olarak önemli etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Yumurtaların depolama öncesi ısıtma işleminin, kuluçka randımanı üzerinde istatistik bakımdan önemli etkisinin olduğu ve bu özelliğin, 6 saat ısıtma işlemi uygulanan grupta ısıtma uygulanmayan gruba göre önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (P
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 21 Sayı: 2 |