BibTex RIS Kaynak Göster

Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi

Yıl 2009, Cilt: 20 Sayı: 2, 17 - 21, 01.06.2009

Öz

Kaynakça

  • Aytuğ, CN (1991). Sığır Hastalıkları. Tüm Vet Hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti., İstanbul.
  • Doornenbal H, Tong AK, Murray NL (1988). Reference values of blood parameters in beef cattle of different ages and stages of lactation. Can J Vet Res, 52 (1): 99–105.
  • Dvorak R., Jagos P, Skrivanek M (1986). Dynamics of selected biochemical indicators of energy metabolism in calves fed 2 different types of milk diets. Vet Med (Praha), 31 (4): 193–200.
  • Grodzki K, Lechowski R, Lenarcik M (1989). Biochemical profile of the liver of calves aged 1 to 10 days. Pol Arch Weter, 29 (3–4): 117–130.
  • Jaster EH, McCoy G C, Tomkins T, Davis CL (1990). Feeding acidified or sweet milk replacer to dairy calves. J Dairy Sci, 73 (12): 3563– 3566.
  • Karagül H, Altıntaş A, Fidancı UR, Sel T (2000). Klinik Biyokimya. Medisan Yayınevi, Ankara.
  • Kaya A, Uzmay C, Alçiçek A, Kaya İ (1999). Buzağıların ekşitilmiş süt ile büyütülmesi üzerine bir araştırma. Türk J Vet Anim Sci, 24, 413- 421.
  • Kirchgessner M (1985). Hayvan Besleme. Tübitak Yayınları No: 611.
  • Ekşitilmiş sütün etkileri]
  • Kohl E (1988). Interactions between nutritional regimens and diseases in calves. Tierhygiene Information, Sonderheft, 20 (73): 162.
  • Laiblin C, Koberg J, Hofmann W (1989). New results in the treatment of nutritional diarrhoea in calves, with reference to diet and Diaprof K. Berliner und Munchener Tierärztl Wschr, 102 (7): 236-238.
  • Maach Von L, Grunder HD, Faio A (1991). Hämozytologische und hämobiochemische Untersuchungen bei schwarzbunten, klinisch gesunden Aufzuchtkälbern in marokko (+). Dtsch Tierärztl Wschr, 98, 94-116.
  • Maidment DCJ (1981). The feeding of stored bovine colostrum to calves. British Vet J, 137 (3): 268–273.
  • Nocek JE, Braund DG (1986). Performance, health and postweaning growth on calves fed cold, acidified milk replacer ad libitum. J Dairy Sci, 69 (7): 1871–1883.
  • Özdamar K (2004). SPSS ile Biyoistatistik. Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • Skrivanova V, Svoboda T, Machanova L (1990). Determination of the effects of feeding cold soured milk to under normal conditions. Vet Med (Praha), 35 (12): 717- 723.
  • Skrivanova V, Svoboda T, Simunek J, Machanova L (1992). Body Weight and selected hematologic and biochemical parameters in calves fed various diets during milk feeding. Vet Med (Praha), 37 (12): 651-659.
  • Steffen S, Titz G, Grunert E (1997). Examination of the total protein concentration and gamma-glutamyltransferase (gamma-GT) in calves during the first 14 days of life and their significance for predictions of health status in the first two postnatal weeks. Dtsch Tierarztl Wochenschr, 104 (8): 272-276.
  • Sundrum A, Bothmer GV, Frerking H, Schmidt FW (1988). Zum einflub der ansäuerung von kolostrum mittels ameisensäure auf die immunglobulin versorgung des neugeborenen kalbes. Tierärztliche Umschau, 43 (6): 358-367.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V (1995). Biyoistatistik. Özdemir Yayıncılık, Ankara.
  • Turgut K (2000). Veteriner Klinik Laboratuvar Teşhis. Bahçıvanlar Basım Sanayi, Konya.
  • Toll VJR, Vera JRT (1996). Acidified raw milk in artificial feeding of calves. Avance-Agroindustrial, 17 (66): 39–40.
  • Vajda V, Pastorek J (1996). Growth intensity, morbidity and mortality of calves fed on sweet and acidified milk and kept under different types of housing. Slovensky Veterinarsky Casopis, 21 (6): 297–302.
  • Vajda V (1998). Growth phase related nutrition of calves with an acidified milk drink. Slovensky Veterinarsky Casopis, 23 (1): 36-41.
  • Woodford ST, Whetstone HD, Murphy MR, Davis CL (1987). Abomasal pH, nutrient digestibility and growth of holstein bull calves fed acidified milk replacer. J Dairy Sci, 70 (4): 888-891.

Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi

Yıl 2009, Cilt: 20 Sayı: 2, 17 - 21, 01.06.2009

Öz

Bu çalışmada, günde 4 lt verilen ekşitilmiş sütün, buzağılarda canlı ağırlık artışı, bazı serum biyokimyasal değerler ve deney süresince gözlenen hastalıklar üzerine etkisi incelendi. Araştırmada 23 adet Siyah-Beyaz Alaca (Holstein) buzağı denemeye alınarak iki grup oluşturuldu. Kontrol grubuna (5 erkek, 4 dişi), sabah 2 lt ve akşam 2 lt olmak üzere, sağımdan hemen sonra biberonla normal tam yağlı süt, deneme grubuna (7 erkek, 7 dişi) ise formik asit ile ekşitilmiş soğuk (18- 20 C) süt içirildi. Buzağılar 45. günde sütten kesildi. Bireysel bölmelerde barındırılan buzağılara deneme boyunca su, kuru ot ve buzağı başlangıç yemi ad libitum olarak verildi. Buzağılar üçüncü günün sonunda bireysel bölmelere konulduklarında ve 45. günde tartıldılar. Canlı ağırlık ortalamaları açısından gruplar arasında belirlenen farklılığın istatistiksel olarak önemli olmadığı (p>0.05) bulundu.Buzağılardan 4., 8., 15. ve 29. günlerde jugular kan örnekleri alındı. Kan serumunda laktat dehidrogenaz (LDH), glutamik pirüvik transaminaz (GPT, Alanine aminotransferase-ALT), glutamik oksalasetik transaminaz (GOT, Aspartate aminotransferase-AST), total protein (TP), albümin, glikoz, kolesterol, trigliserit, üre, kreatinin, kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) düzeyleri ölçüldü. Deneme ve kontrol gruplarına ait tüm kan parametre değerlerinin normal sınırlar arasında olduğu belirlendi. Deneme süresince ekşitilmiş sütle beslenen buzağılarda ishal ve pneumoni olgularına daha az rastlandığı ve hastalıkların daha kısa sürdüğü gözlendi

Kaynakça

  • Aytuğ, CN (1991). Sığır Hastalıkları. Tüm Vet Hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti., İstanbul.
  • Doornenbal H, Tong AK, Murray NL (1988). Reference values of blood parameters in beef cattle of different ages and stages of lactation. Can J Vet Res, 52 (1): 99–105.
  • Dvorak R., Jagos P, Skrivanek M (1986). Dynamics of selected biochemical indicators of energy metabolism in calves fed 2 different types of milk diets. Vet Med (Praha), 31 (4): 193–200.
  • Grodzki K, Lechowski R, Lenarcik M (1989). Biochemical profile of the liver of calves aged 1 to 10 days. Pol Arch Weter, 29 (3–4): 117–130.
  • Jaster EH, McCoy G C, Tomkins T, Davis CL (1990). Feeding acidified or sweet milk replacer to dairy calves. J Dairy Sci, 73 (12): 3563– 3566.
  • Karagül H, Altıntaş A, Fidancı UR, Sel T (2000). Klinik Biyokimya. Medisan Yayınevi, Ankara.
  • Kaya A, Uzmay C, Alçiçek A, Kaya İ (1999). Buzağıların ekşitilmiş süt ile büyütülmesi üzerine bir araştırma. Türk J Vet Anim Sci, 24, 413- 421.
  • Kirchgessner M (1985). Hayvan Besleme. Tübitak Yayınları No: 611.
  • Ekşitilmiş sütün etkileri]
  • Kohl E (1988). Interactions between nutritional regimens and diseases in calves. Tierhygiene Information, Sonderheft, 20 (73): 162.
  • Laiblin C, Koberg J, Hofmann W (1989). New results in the treatment of nutritional diarrhoea in calves, with reference to diet and Diaprof K. Berliner und Munchener Tierärztl Wschr, 102 (7): 236-238.
  • Maach Von L, Grunder HD, Faio A (1991). Hämozytologische und hämobiochemische Untersuchungen bei schwarzbunten, klinisch gesunden Aufzuchtkälbern in marokko (+). Dtsch Tierärztl Wschr, 98, 94-116.
  • Maidment DCJ (1981). The feeding of stored bovine colostrum to calves. British Vet J, 137 (3): 268–273.
  • Nocek JE, Braund DG (1986). Performance, health and postweaning growth on calves fed cold, acidified milk replacer ad libitum. J Dairy Sci, 69 (7): 1871–1883.
  • Özdamar K (2004). SPSS ile Biyoistatistik. Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • Skrivanova V, Svoboda T, Machanova L (1990). Determination of the effects of feeding cold soured milk to under normal conditions. Vet Med (Praha), 35 (12): 717- 723.
  • Skrivanova V, Svoboda T, Simunek J, Machanova L (1992). Body Weight and selected hematologic and biochemical parameters in calves fed various diets during milk feeding. Vet Med (Praha), 37 (12): 651-659.
  • Steffen S, Titz G, Grunert E (1997). Examination of the total protein concentration and gamma-glutamyltransferase (gamma-GT) in calves during the first 14 days of life and their significance for predictions of health status in the first two postnatal weeks. Dtsch Tierarztl Wochenschr, 104 (8): 272-276.
  • Sundrum A, Bothmer GV, Frerking H, Schmidt FW (1988). Zum einflub der ansäuerung von kolostrum mittels ameisensäure auf die immunglobulin versorgung des neugeborenen kalbes. Tierärztliche Umschau, 43 (6): 358-367.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V (1995). Biyoistatistik. Özdemir Yayıncılık, Ankara.
  • Turgut K (2000). Veteriner Klinik Laboratuvar Teşhis. Bahçıvanlar Basım Sanayi, Konya.
  • Toll VJR, Vera JRT (1996). Acidified raw milk in artificial feeding of calves. Avance-Agroindustrial, 17 (66): 39–40.
  • Vajda V, Pastorek J (1996). Growth intensity, morbidity and mortality of calves fed on sweet and acidified milk and kept under different types of housing. Slovensky Veterinarsky Casopis, 21 (6): 297–302.
  • Vajda V (1998). Growth phase related nutrition of calves with an acidified milk drink. Slovensky Veterinarsky Casopis, 23 (1): 36-41.
  • Woodford ST, Whetstone HD, Murphy MR, Davis CL (1987). Abomasal pH, nutrient digestibility and growth of holstein bull calves fed acidified milk replacer. J Dairy Sci, 70 (4): 888-891.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vadullah Eren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eren, V. (2009). Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(2), 17-21.
AMA Eren V. Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2009;20(2):17-21.
Chicago Eren, Vadullah. “Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri Ve Sağlık Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20, sy. 2 (Haziran 2009): 17-21.
EndNote Eren V (01 Haziran 2009) Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20 2 17–21.
IEEE V. Eren, “Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi”, YYU Vet Fak Derg, c. 20, sy. 2, ss. 17–21, 2009.
ISNAD Eren, Vadullah. “Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri Ve Sağlık Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20/2 (Haziran 2009), 17-21.
JAMA Eren V. Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2009;20:17–21.
MLA Eren, Vadullah. “Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri Ve Sağlık Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 2, 2009, ss. 17-21.
Vancouver Eren V. Ekşitilmiş Sütün Buzağılarda Canlı Ağırlık Artışı,Bazı Kan Parametreleri ve Sağlık Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2009;20(2):17-21.