BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması

Yıl 2007, Cilt: 18 Sayı: 2, 51 - 58, 01.06.2007

Öz

Kaynakça

  • Altuğ G ve Beklevik G (2003): Level of aflatoxin in same fish feeds from fish farming processes, feed factories and imported feeds. Turkish J. Vet. And Anim. Sci. 27(6):1247- 1252
  • Anon. TS EN ISO 14501(2002): Süt ve süt tozu aflatoksin M1 muhtevası tayini İmmunoaffiniti Kromatografi ile temizleme ve yüksek performanslı sıvı kromatografi ile tayini, TSE yayınları, Ankara.
  • Anon. (2002): Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1 in milk and milk products, Immunolab GmbH, Darmstadt, Germany. 1-6.
  • A.O.A.C. (1990): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemist . Virginia, D.G. v+1213. 5. Ayalew A, Fehrmann H, Lepschy J, Beck R, Abate D (2006): Natural occurrence of mycotoxins in staple cereals from ethiophia. Mycopathologia. July, 162(1):57-63.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Reska P (1994): Aflatoxin M1 in parmesan cheese: HPLC determination. J. Food Sci. 1313-1331.
  • Bintvihok A, Ponpornpisit A, Tanqtronqpiros J, Panichkrianqkrai W, Rattanapanee R, Doi K, Kumaqai S (2003): Aflatoxin contamination in shrimp feed and effects of aflatoxin addition to feed on shrimp production. J.Food Prot. May; 66 (5):882-5.
  • Black JJ, Baumann PC (1991): Carcinogens and Cancers in Freshwater Fishes. Environ. Hlth. Perspect. 27-33.
  • Concon J M (1988): Contaminants and additives. In "Food Toxicology". 667-743.
  • Doğan, K (1987): Hayvan yemlerinde bozulma nedenleri depolama ve mikotoksinler. Yem San. Derg. 5-17.
  • Garon D, Richard E, Saqe L, Bouchart V, Pottier D, Lebailly P (2006): Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage:experimental study. J. Agric.Food. Chem. May, 3;54(9):3479-84.
  • Halver J E (1989): Fish Nutrition. Academic Pres. San Diego. 47-51.
  • Hamilton P B (1982): Mycotoxins and farm animals, Rev. Med. Vet. 17-40.
  • Kaymak T (2000): Türkiye’de üretilen alabalık yemlerindeki
  • www.fenbilimleri.ankara.edu.tr./tezler düzeylerinin tespiti.

Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması

Yıl 2007, Cilt: 18 Sayı: 2, 51 - 58, 01.06.2007

Öz

Bu çalışmada, Erzurum bölgesinde tüketime sunulan yavru alabalık yemlerinde aflatoksin düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla her ayın 15’inde olmak üzere Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında 4’er kez toplanan toplam 24 adet granül 2 ve granül 3 yavru alabalık yemleri kullanıldı. Çalışmada elde edilen ham besin maddeleri açısından granül 2 ve granül 3 yemlerinde istatistik olarak fark olmadığı gözlendi. aflatoksin B1 düzeyleri ortalama olarak granül 2 ve granül 3 de Ağustos ayında en yüksek, Ekim ve Aralık aylarında ise düşük bulundu. Ağustos ayında yemin nem oranının Ekim ve Aralık aylarına göre yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, elde edilen bulgulara göre yavru alabalık yemlerindeki aflatoksin düzeyinin nem oranına bağlı olarak arttığı, ancak bu artışın normal değerler olan 20 ppb düzeyinde (kabul edilebilir düzeyde) kaldığı kanısına varıldı

Kaynakça

  • Altuğ G ve Beklevik G (2003): Level of aflatoxin in same fish feeds from fish farming processes, feed factories and imported feeds. Turkish J. Vet. And Anim. Sci. 27(6):1247- 1252
  • Anon. TS EN ISO 14501(2002): Süt ve süt tozu aflatoksin M1 muhtevası tayini İmmunoaffiniti Kromatografi ile temizleme ve yüksek performanslı sıvı kromatografi ile tayini, TSE yayınları, Ankara.
  • Anon. (2002): Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1 in milk and milk products, Immunolab GmbH, Darmstadt, Germany. 1-6.
  • A.O.A.C. (1990): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemist . Virginia, D.G. v+1213. 5. Ayalew A, Fehrmann H, Lepschy J, Beck R, Abate D (2006): Natural occurrence of mycotoxins in staple cereals from ethiophia. Mycopathologia. July, 162(1):57-63.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Reska P (1994): Aflatoxin M1 in parmesan cheese: HPLC determination. J. Food Sci. 1313-1331.
  • Bintvihok A, Ponpornpisit A, Tanqtronqpiros J, Panichkrianqkrai W, Rattanapanee R, Doi K, Kumaqai S (2003): Aflatoxin contamination in shrimp feed and effects of aflatoxin addition to feed on shrimp production. J.Food Prot. May; 66 (5):882-5.
  • Black JJ, Baumann PC (1991): Carcinogens and Cancers in Freshwater Fishes. Environ. Hlth. Perspect. 27-33.
  • Concon J M (1988): Contaminants and additives. In "Food Toxicology". 667-743.
  • Doğan, K (1987): Hayvan yemlerinde bozulma nedenleri depolama ve mikotoksinler. Yem San. Derg. 5-17.
  • Garon D, Richard E, Saqe L, Bouchart V, Pottier D, Lebailly P (2006): Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage:experimental study. J. Agric.Food. Chem. May, 3;54(9):3479-84.
  • Halver J E (1989): Fish Nutrition. Academic Pres. San Diego. 47-51.
  • Hamilton P B (1982): Mycotoxins and farm animals, Rev. Med. Vet. 17-40.
  • Kaymak T (2000): Türkiye’de üretilen alabalık yemlerindeki
  • www.fenbilimleri.ankara.edu.tr./tezler düzeylerinin tespiti.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tolga Yaroglu Bu kişi benim

Mehmet Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yaroglu, T., & Gül, M. (2007). Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 51-58.
AMA Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2007;18(2):51-58.
Chicago Yaroglu, Tolga, ve Mehmet Gül. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, sy. 2 (Haziran 2007): 51-58.
EndNote Yaroglu T, Gül M (01 Haziran 2007) Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 2 51–58.
IEEE T. Yaroglu ve M. Gül, “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”, YYU Vet Fak Derg, c. 18, sy. 2, ss. 51–58, 2007.
ISNAD Yaroglu, Tolga - Gül, Mehmet. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/2 (Haziran 2007), 51-58.
JAMA Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2007;18:51–58.
MLA Yaroglu, Tolga ve Mehmet Gül. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 2, 2007, ss. 51-58.
Vancouver Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2007;18(2):51-8.