Bu araştırma, Van’da tüketime sunulan balıklarda hareketli Aeromonas’ların varlığını ve yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; Van’da satışa sunulan değişik türlere ait 50 balık örneğinin kas dokuları ve bağırsak içerikleri hareketli Aeromonas’ların varlığı yönünden incelenmiştir. Çiğ balık eti örneklerinin 27 (%54.0)’si hareketli Aeromonas spp. yönünden pozitif bulunmuş, 19 (%38.0) örnekten A.hydrophila, 6 (%12.0) örnekten A. caviae, 2 (%4.0) örnekten de hem A. hydrophila hem de A. caviae birlikte izole edilmiş, hiçbir örnekte A. sobria saptanmamıştır. Çiğ balıkların bağırsak içeriklerinin 26 (%52.0)’sı hareketli Aeromonas türleri yönünden pozitif bulunmuş, 23 (%46.0) örnekten A. hydrophila, 2 (%4.0) örnekten A. caviae ve 1 (%2.0) örnekten de A. hydrophila ve A. sobria birlikte izole edilmiştir. Hareketli Aeromonas insidensi yönünden balık türleri arasında ve inci kefali (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811), tatlı su balıkları ve deniz balıkları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamamıştır. Araştırma sonucunda; Van’da satılan çiğ balıkların hareketli Aeromonas spp. yönünden potansiyel bir tehlike oluşturdukları, bu tehlikenin en az düzeye indirilebilmesi için balıkların hijyenik kontrollerinin titizlikle yapılması gerektiği, tüketicilerin de yeterli ısı işlemi uygulanması ve çapraz kontaminasyonlar gibi konularda bilgilendirilmelerinin gerekli olduğu ortaya konmuştur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 18 Sayı: 1 |