Bu araştırma, Van'da tüketilen çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmış ve 50 adet çiğ köfte örneği materyal olarak kullanılmıştır. Çiğ köfte örneklerinde toplam aerobik mezofilik mikroorganizma, Enterobactericeae, enterokok, koliform, E. coli, S. aureus, Pseudomonas spp., sülfit indirgeyen anaerob mikroorganizma, Lactobacillus spp. ve maya/küf sayıları sırasıyla 6.40±0.86, 4.59±0.90, 3.15±1.39, 4.17±1.26, 1.91±1.37, 1.71±1.79, 3.81±0.50, 0.57±0.68, 5.86±1.11 ve 4.44±1.38 log10 kob/g olarak belirlenirken, hiçbir örnekte Salmonella tespit edilememiş, ortalama pH değeri ise 4.92±0.36 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; çiğ köftelerin hijyenik kalitelerinin iyi olmadığı, değişik düzeylerde istenmeyen mikroorganizmalarla kontamine olduğu ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği sonucuna varılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 17 Sayı: 1 |