Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of an Essence Oil Mix (Derived from Oregano, Clove and Anise) on Body Weight and Carcass Characteristic in Broiler

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 2, 1 - 5, 01.06.2005

Öz

In this study, the effect of antibiotic (avilamycin) and essence oil mix (clove, thyme, anise) (EOM) supplementation in diets were investigated on body weight, carcass characteristics and sensory analyse of meat in broilers. Two hundred and fifty three day-old broilers (Ross-308) were divided into groups of 50 birds each and randomly assigned to the five treatment diets. Experimental groups were fed the basal diet (Control Group) or the basal diet supplemented with 100 ppm of EOM (EOM 100), 200 ppm of EOM (EOM 200), 400 ppm EOM (EOM 400) and 0.1% (10 mg/kg) avilamycin (Antibiotic Group). There was difference in body weight at 20. days (P<0.01) but this difference was disappeared at 40. days (P>0.05). Except gizzard ratio (P<0.05), carcass characteristic and sensory analysis of broiler meat were similar in all groups (P>0.05).

Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 2, 1 - 5, 01.06.2005

Öz

Bu çalışma, rasyona ilave edilen antibiyotik ve esans yağ karışımlarının (EYK) (kekik, karanfil, anason) broylerlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine olan etkisini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 250 adet 5 günlük broyler (Ross-308) her grupta 50 hayvan olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrılmıştır. Rasyona ilave edilen EYK ve antibiyotik araştırma gruplarını oluşturmuştur. Buna göre temel rasyon verilen grup kontrol grubunu, temel rasyona 100 ppm EYK katılan grup EYK 100, 200 ppm EYK katılan grup EYK 200, 400 ppm EYK katılan grup EYK 400 ve % 0.1 (10 mg/kg) avilamycin katılan grup antibiyotik grubunu oluşturmuştur. Canlı ağırlık bakımından gruplar arasında 20. günde istatistiksel olarak farklılık tespit edilirken (P<0.01), 40.günde bu farklılık ortadan kalkmıştır (P>0.05). Taşlık oranı hariç (P<0.05), karkas özellikleri ve piliç etlerinin duyusal özellikleri bakımından gruplar arasında farklılık önemli bulunmamıştır (P>0.05).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ü. Gülcihan Şimşek Bu kişi benim

Talat Güler Bu kişi benim

Mehmet Çiftçi Bu kişi benim

O. Nihat Ertaş Bu kişi benim

Bestami Dalkılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şimşek, Ü. G., Güler, T., Çiftçi, M., Ertaş, O. N., vd. (2005). Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 1-5.
AMA Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B. Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2005;16(2):1-5.
Chicago Şimşek, Ü. Gülcihan, Talat Güler, Mehmet Çiftçi, O. Nihat Ertaş, ve Bestami Dalkılıç. “Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil Ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas Ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Haziran 2005): 1-5.
EndNote Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B (01 Haziran 2005) Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16 2 1–5.
IEEE Ü. G. Şimşek, T. Güler, M. Çiftçi, O. N. Ertaş, ve B. Dalkılıç, “Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”, YYU Vet Fak Derg, c. 16, sy. 2, ss. 1–5, 2005.
ISNAD Şimşek, Ü. Gülcihan vd. “Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil Ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas Ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16/2 (Haziran 2005), 1-5.
JAMA Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B. Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2005;16:1–5.
MLA Şimşek, Ü. Gülcihan vd. “Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil Ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas Ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2005, ss. 1-5.
Vancouver Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B. Esans Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2005;16(2):1-5.