Bu çalışma, 2007-2009 yılları arasında Havran ve Burhaniye (Balıkesir) yörelerinde gerçekleştirilen tarımsal biyoçeşitlilik araştırmaları kapsamında, ekimi yapılan zeytin çeşitleri ile bunların kullanım alanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Burhaniye ve Havran ilçeleri; Kazdağları ve Madra dağı arasındaki ovada yer alan ve tarım arazilerinin büyük kısmı zeytinliklerle kaplı olan yerleşim birimleridir. Araştırma kapsamında yörede 21 yerleşim birimi ve 8 yerel pazarda çalışmalar yapılmıştır. Bu süre içinde araştırma alanında 135 kişiyle sözlü görüşme yapılmıştır. Ayrıca yöredeki zeytin fabrikaları ve ilçe tarım müdürlüklerinde incelemelerde bulunulmuştur. Araştırma sonunda, bölgede kullanımı belirlenen zeytin ve zeytin ürünlerine ait yerel bilgiler toplanmıştır. Zeytin bitkisinin gıda olarak kullanımı başta olmak üzere, tıbbi kullanım, el sanatları, sabun yapımı, hayvan yemi, yakacak vb. birçok alanda kullanıldığı belirlenmiştir. Zeytin ve zeytinden elde edilen toplam 21 farklı ürün kullanımı tespit edilmiştir
This study is held within the biodiversity researches done in the region of Havran and Burhaniye (Balıkesir) to determine the plantation types and define the different uses of olive trees between the years of 2007 and 2009. Burhaniye and Havran counties are the two settlements having a rich plantation cover lying on the fertile plain between the Kazdağ and Madra mountains. The farm fields in the region are generally covered with olive orchards. Survey was made in 8 local markets at 21 districts during the study and 135 interwiews were held in the study field. Also, the olive factories and the official county agricultural managements were visited to get further informations on the subject. Local information is collected about the defined usages of the olive and olive products of the region. The olive is used above all as a foodstuff, of course, but also medicinally, in soapmaking and handcrafts, animal feed, fuel and many other uses. As a conclusion 21 different olive or olive by-products were defined
Diğer ID | JA93VK63JS |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 1 |