BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 57 - 64, 01.06.2010

Öz

Bu çalışmada, ülkemiz için önemli sofralık zeytin çeşitlerinin toplam fenolik madde miktarlarının belirlenmesi ve farklı işleme tekniklerinin fenolik maddeler üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen sofralık zeytinlerimizden Ayvalık, Gemlik, Domat, Memecik ve Uslu zeytin çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Zeytin çeşitleri, hem hasat zamanlarında ham zeytin halinde, hem de uygun işleme tekniklerine göre tatlandırılmış ve tüketime hazır hale getirilmiş sofralık zeytin halindeyken toplam fenol, pH, asitlik (%), tuz (%), acılık ve indirgen şeker (%) içerikleri açısından değerlendirilmiştir. Zeytin çeşitlerinin toplam fenol miktarlarına sofralık zeytin işleme tekniklerinin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p < 0.01). Özellikle çizme tipi, İspanyol tipi ve oksidasyonla karartılan zeytin tipi işleme metotlarının polifenol miktarlarını önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir

The Determination of Total Phenol Quantities of Some Turkish Table Olive Varieties and the Effects of Processing Methods on These Compounds

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 57 - 64, 01.06.2010

Öz

In this research it was aimed to determine the amount of total phenolic substances of some table olive varieties important for our country and to state the effects of different processing methods on phenolic substances. Ayvalık, Gemlik, Domat, Memecik and Uslu, which are extensively growing table olive varieties in our country, were used as material in the research. Olive varieties were evaluated in terms of pH, acidity(%), salt(%), reducing sugar(%) and total phenolic quantities both at their harvesting time when they were raw and after they were processed according to suitable processing methods. The effects of table olive processing methods on total phenol quantities of olive varieties were found statistically important ((p < 0,01). It was determined that especially split olive, Spanish style and olives darkened by oxidation processing methods considerable reduced the amount of polyphenolic substances

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23RU76JZ
Bölüm Makale
Yazarlar

Şahnur Irmak Bu kişi benim

Ferişte Öztürk Güngör Bu kişi benim

Erkan Susamcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Irmak, Ş., Öztürk Güngör, F., & Susamcı, E. (2010). Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi, 1(2), 57-64.
AMA Irmak Ş, Öztürk Güngör F, Susamcı E. Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi. Haziran 2010;1(2):57-64.
Chicago Irmak, Şahnur, Ferişte Öztürk Güngör, ve Erkan Susamcı. “Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları Ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi 1, sy. 2 (Haziran 2010): 57-64.
EndNote Irmak Ş, Öztürk Güngör F, Susamcı E (01 Haziran 2010) Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi 1 2 57–64.
IEEE Ş. Irmak, F. Öztürk Güngör, ve E. Susamcı, “Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri”, Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, ss. 57–64, 2010.
ISNAD Irmak, Şahnur vd. “Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları Ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi 1/2 (Haziran 2010), 57-64.
JAMA Irmak Ş, Öztürk Güngör F, Susamcı E. Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi. 2010;1:57–64.
MLA Irmak, Şahnur vd. “Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları Ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, 2010, ss. 57-64.
Vancouver Irmak Ş, Öztürk Güngör F, Susamcı E. Bazı Sofralık Zeytin Çeşitlerimizin Toplam Fenolik Madde Miktarları ve İşleme Tekniklerinin Bu Bileşikler Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi. 2010;1(2):57-64.