Ajewole, O.C., Folayan, J.A., 2008. Stochastic Frontier Analysis of Technical Efficiency in Dry Season Leaf Vegetable Production among Smallholders in Ekiti State, Negeria, Agricultural Journal 3(4):252-257. http://medwelljournals.com/fulltext/aj/2008/252- 257.pdf, Erişim: Ocak 2009.
Anonim, 2006. Structure of the South Australian Olive Industry Overview for Discussion of Future Options, Efficiency and Productivity Analysis, Kluwer Academic http://www.pir.sa.gov.au/__data/assets/pdf_file/0006/23784/report _into_the_sa_olive_industry.pdf, Erişim: Şubat 2009.
Artukoglu, M.M., Olgun, A., 2008. Quality Problems in Raw Material of Olive Oil Mills and Marketing Channels: Case of Turkey, Agricultura Tropica Et Subtropica, vol. 41 (3). http://www.agriculturaits.czu.cz/pdf_files/vol_41_3_pdf/artukoglu- olgun.pdf, Erişim: Mart 2009.
Barrio, O.S., Carman, H., 2005. Olive Oil: A “Redicovered” California Crop, University of California Giannini Foundation, Agricultural and Resource Economics, May/June. http://www.agmrc.org/media/cms/v8n5_1_3BA24B154D422.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Coelli, T., Rao, D.S.P., Battese, G. E. 1998. An Introduction to
Coelli, T., Rao, D.S.P., Battese, G. E. 2002. An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis, Kluwer Academic Publishers, Sixth Printing, USA, 275pp.
FAOSTAT, 2008. Olives Figures. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567 #ancor , Erişim: Kasım 2009.
Farrel, M. J. 1957. The measurement of productive efficiency, Journal of the Royal Statistical Society, Series A, CXX, 120(3), 253-290.
Göksu, Ç, 2009. Zeytinyağı, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Ankara. http://www.igeme.org.tr/Arastirmalar/ulke_sek/sektor.cfm?sec=ar a , Erişim: Kasım 2009.
International Olive Oil Council “IOOC”, 2008. World Olive Oil Figures. http://www.internationaloliveoil.org/web/aa- ngles/corp/AreasActivitie/economics/AreasActivitie.html, Erişim: Eylül 2009.
Işın, Ş., Koçak, E., 2003. İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2003, 40(1):127-134, Izmir. http://155.223.83.252/edergiziraat/2003/s1/127-134.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Kök, R., Deliktaş, E., 2003. Endüstri İktisadında Verimlilik Ölçme ve Strateji Geliştirme Teknikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yayın K.No.25-8/1, İzmir.
Kök, R., Deliktaş, E., Karaçuka, M., 2004. Türkiye Cumhuriyetinin Yüzüncü Yılına Hazırlanırken : Temel Dönüşümleri Açıklayan Analitik Yaklaşımlar ve Küreselleşmeden Beklentiler, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yayın K.No.04/01, İzmir. http://www.iibf.deu.edu.tr/files/tartismabildirisi04-01.pdf, Erişim: Eylül 2009.
Meusen, W., van den Broeck, J.,1977. Efficiency Estimation from Cobb-Douglas Production Functions with Composed Error, International Economic Review 18, No.2:435-444.
Mili, S., 2006. Market dynamics and policy reforms in the EU olive oil industry: An exploratory assessment, European Association of Agricultural Economists in its series 98th Seminar, June 29-July2, Chania, Crete, Greece. http://ageconsearch.umn.edu/handle/10099 , Erişim: Ekim 2009.
Mohammad, M.A., 2009. World and Syrian Trade in Olive Oil and Related Agricultural Policy, National Agricultural Policy Center. http://www.napcsyr.org/dwnld- files/divisions/tpd/pubs/comd_brf/en/11_cbrf_ooli_mm_en.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Olgun, A., 1992. Türkiye’de Zeytinyağı Sektörünün İhracat Kapasitesi ve Yapısal Analizi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü , Izmir.
Olgun, A., Artukoglu, M.M., Adanacioglu, H., 2008. Bazı Organik Ürünlerin Pazarlama Kanallarının
Etkinliğinin Belirlenmesi ve En Uygun Pazarlama Modelinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma,
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Proje No : SOBAG- 104K 018, Ankara.
Sweeney, S., 2006. SA Olive Industry Situational Analysis, Rural Solutions SA Plant Research Centre. http://www.pir.sa.gov.au/__data/assets/pdf_file/0007/23749/sa_oli ve_industry_situational_analysis_jan_2006.pdf , Erişim: Ekim 2009.
Tunalıoğlu, R., Karahocagil, P., 2006. Olive Oil -Table Olive and Olive Pomace Oil Situation and Outlook 2005/2006, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara. http://www.aeri.org.tr/PDF/142-ZYPrina.pdf, Erişim: Eylül 2009.
TÜİK, 2009. Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.turkstat.gov.tr/jsp/duyuru/upload/vt_en/vt.htm, Erişim: Kasım 2009.
on yıllarda birçok zeytin üreticisi ülkede üretimi artırma politikaları izlenmiş ve bunun sonucu olarak dünya zeytin üretiminde bir artış trendi ortaya S
Ajewole, O.C., Folayan, J.A., 2008. Stochastic Frontier Analysis of Technical Efficiency in Dry Season Leaf Vegetable Production among Smallholders in Ekiti State, Negeria, Agricultural Journal 3(4):252-257. http://medwelljournals.com/fulltext/aj/2008/252- 257.pdf, Erişim: Ocak 2009.
Anonim, 2006. Structure of the South Australian Olive Industry Overview for Discussion of Future Options, Efficiency and Productivity Analysis, Kluwer Academic http://www.pir.sa.gov.au/__data/assets/pdf_file/0006/23784/report _into_the_sa_olive_industry.pdf, Erişim: Şubat 2009.
Artukoglu, M.M., Olgun, A., 2008. Quality Problems in Raw Material of Olive Oil Mills and Marketing Channels: Case of Turkey, Agricultura Tropica Et Subtropica, vol. 41 (3). http://www.agriculturaits.czu.cz/pdf_files/vol_41_3_pdf/artukoglu- olgun.pdf, Erişim: Mart 2009.
Barrio, O.S., Carman, H., 2005. Olive Oil: A “Redicovered” California Crop, University of California Giannini Foundation, Agricultural and Resource Economics, May/June. http://www.agmrc.org/media/cms/v8n5_1_3BA24B154D422.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Coelli, T., Rao, D.S.P., Battese, G. E. 1998. An Introduction to
Coelli, T., Rao, D.S.P., Battese, G. E. 2002. An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis, Kluwer Academic Publishers, Sixth Printing, USA, 275pp.
FAOSTAT, 2008. Olives Figures. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567 #ancor , Erişim: Kasım 2009.
Farrel, M. J. 1957. The measurement of productive efficiency, Journal of the Royal Statistical Society, Series A, CXX, 120(3), 253-290.
Göksu, Ç, 2009. Zeytinyağı, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Ankara. http://www.igeme.org.tr/Arastirmalar/ulke_sek/sektor.cfm?sec=ar a , Erişim: Kasım 2009.
International Olive Oil Council “IOOC”, 2008. World Olive Oil Figures. http://www.internationaloliveoil.org/web/aa- ngles/corp/AreasActivitie/economics/AreasActivitie.html, Erişim: Eylül 2009.
Işın, Ş., Koçak, E., 2003. İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2003, 40(1):127-134, Izmir. http://155.223.83.252/edergiziraat/2003/s1/127-134.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Kök, R., Deliktaş, E., 2003. Endüstri İktisadında Verimlilik Ölçme ve Strateji Geliştirme Teknikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yayın K.No.25-8/1, İzmir.
Kök, R., Deliktaş, E., Karaçuka, M., 2004. Türkiye Cumhuriyetinin Yüzüncü Yılına Hazırlanırken : Temel Dönüşümleri Açıklayan Analitik Yaklaşımlar ve Küreselleşmeden Beklentiler, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yayın K.No.04/01, İzmir. http://www.iibf.deu.edu.tr/files/tartismabildirisi04-01.pdf, Erişim: Eylül 2009.
Meusen, W., van den Broeck, J.,1977. Efficiency Estimation from Cobb-Douglas Production Functions with Composed Error, International Economic Review 18, No.2:435-444.
Mili, S., 2006. Market dynamics and policy reforms in the EU olive oil industry: An exploratory assessment, European Association of Agricultural Economists in its series 98th Seminar, June 29-July2, Chania, Crete, Greece. http://ageconsearch.umn.edu/handle/10099 , Erişim: Ekim 2009.
Mohammad, M.A., 2009. World and Syrian Trade in Olive Oil and Related Agricultural Policy, National Agricultural Policy Center. http://www.napcsyr.org/dwnld- files/divisions/tpd/pubs/comd_brf/en/11_cbrf_ooli_mm_en.pdf, Erişim: Kasım 2009.
Olgun, A., 1992. Türkiye’de Zeytinyağı Sektörünün İhracat Kapasitesi ve Yapısal Analizi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü , Izmir.
Olgun, A., Artukoglu, M.M., Adanacioglu, H., 2008. Bazı Organik Ürünlerin Pazarlama Kanallarının
Etkinliğinin Belirlenmesi ve En Uygun Pazarlama Modelinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma,
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Proje No : SOBAG- 104K 018, Ankara.
Sweeney, S., 2006. SA Olive Industry Situational Analysis, Rural Solutions SA Plant Research Centre. http://www.pir.sa.gov.au/__data/assets/pdf_file/0007/23749/sa_oli ve_industry_situational_analysis_jan_2006.pdf , Erişim: Ekim 2009.
Tunalıoğlu, R., Karahocagil, P., 2006. Olive Oil -Table Olive and Olive Pomace Oil Situation and Outlook 2005/2006, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara. http://www.aeri.org.tr/PDF/142-ZYPrina.pdf, Erişim: Eylül 2009.
TÜİK, 2009. Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.turkstat.gov.tr/jsp/duyuru/upload/vt_en/vt.htm, Erişim: Kasım 2009.
F.olgun, A., Artukoğlu, M. M., & Adanacıoğlu, H. (2011). Türkiye’de Zeytin Sıkma Tesislerinin Karlılığı ve Etkinliği: Ege Bölgesi Örneği. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 48(3), 217-227.