BibTex RIS Kaynak Göster

Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 13 - 23, 01.04.2006

Öz

Kaynakça

  • Al Jassim, R.A.M., F.T. Awadeh and A. Abodabos. 1997. Supplementary feeding value of urea-treated olive cake when fed to growing Awassi lambs. Anim. Feed Sci. Technol. 64: 287-292.
  • Amici, A., M. Verna and F. Martillotti. 1991. Olive by-products in animal feeding: improvement and utilization. Options Mediterraneennes Serie Seminaires. 16:149-152.
  • Anonymous, 1991. Hayvan Yemleri-Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod). Türk Standardları Enstitüsü. TS 9610. Ankara.
  • Anonymous, 2005. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th. ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.

Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 13 - 23, 01.04.2006

Öz

Bu araştırma, kurutulup öğütülerek elenmiş pirinanın kuzuların besi performansı üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada yaklaşık 2.5 aylık yaşta, 60 baş erkek Merinos kuzusu kullanılmıştır. Beş gruba ayrılan kuzuların yoğun yem karmalarına sırasıyla %0, 5, 10, 15 ve 20 düzeyinde pirina katılmıştır. Toplam 70 gün süren besi boyunca kuzular ad-libitum düzeyde ve bireysel olarak yemlenmişlerdir. Kuzuların canlı ağırlık ve yem tüketimleri iki haftada bir yapılan kontrol tartımları ile saptanmıştır. Besi sonunda kuzuların toplam ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları bakımından kontrol grubu ile %5, 10 ve 15 pirina tüketen gruplar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0.05). Ancak %20 pirina tüketen kuzuların toplam ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları kontrol, %5 ve %10 pirina tüketen kuzulardan daha düşük bulunmuştur (P0.05). Yemden yararlanma düzeyi bakımından ise kontrol, %5 ve %10 pirina tüketen gruplar ile %20 pirina tüketen grup arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P

Kaynakça

  • Al Jassim, R.A.M., F.T. Awadeh and A. Abodabos. 1997. Supplementary feeding value of urea-treated olive cake when fed to growing Awassi lambs. Anim. Feed Sci. Technol. 64: 287-292.
  • Amici, A., M. Verna and F. Martillotti. 1991. Olive by-products in animal feeding: improvement and utilization. Options Mediterraneennes Serie Seminaires. 16:149-152.
  • Anonymous, 1991. Hayvan Yemleri-Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod). Türk Standardları Enstitüsü. TS 9610. Ankara.
  • Anonymous, 2005. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th. ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İsmail Filya Bu kişi benim

Hülya Hanoğlu Bu kişi benim

Önder Canbolat Bu kişi benim

Ekin Sucu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Filya, İ., Hanoğlu, H., Canbolat, Ö., Sucu, E. (2006). Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 13-23.
AMA Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2006;20(1):13-23.
Chicago Filya, İsmail, Hülya Hanoğlu, Önder Canbolat, ve Ekin Sucu. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 1 (Nisan 2006): 13-23.
EndNote Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E (01 Nisan 2006) Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 1 13–23.
IEEE İ. Filya, H. Hanoğlu, Ö. Canbolat, ve E. Sucu, “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 20, sy. 1, ss. 13–23, 2006.
ISNAD Filya, İsmail vd. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (Nisan 2006), 13-23.
JAMA Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20:13–23.
MLA Filya, İsmail vd. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2006, ss. 13-23.
Vancouver Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20(1):13-2.