BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 2, 11 - 22, 01.08.2010

Öz

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 2, 11 - 22, 01.08.2010

Öz

Bu araştırma, farklı tuz konsantrasyonlarının (Kontrol, 8 ve 12dS/m) bazı domates
genotiplerinin çimlenmesi üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çimlendirme
testleri, tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak 6 tekerrürlü ve her tekerrürde 100 adet
tohum olacak şekilde yürütülmüştür. Çimlendirme sabit sıcaklık ve nem koşulları altında yapılmıştır.
Denemede tohumların çimlenme yüzdeleri (%) incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tuz
konsantrasyonlarının çimlenme yüzdesi üzerine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir. Tüm
genotiplerde çimlenme, tuz dozlarındaki artış ile birlikte önemli miktarda azalmıştır. Bu azalmalar tuz
dozlarına ve genotiplere göre değişim göstermiştir. En yüksek çimlenme kontrol uygulamasından elde
edilmiş ve tuz dozlarının artması ile azalmıştır. Diğer genotipler ile karşılaştırıldığında artan tuz
konsantrasyonunun 40395, 47865, 40443, 47839 genotiplerinin çimlenme yüzdesini daha az
düşürdüğü görülmüştür. Diğer deyişle, 40395, 47865, 40443, 47839 genotipleri çimlenme aşamasında
artan tuz konsantrasyonlarından daha az etkilenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Turhan Bu kişi benim

Vedat Şeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turhan, A., & Şeniz, V. (2010). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 11-22.
AMA Turhan A, Şeniz V. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Ağustos 2010;24(2):11-22.
Chicago Turhan, Ahmet, ve Vedat Şeniz. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24, sy. 2 (Ağustos 2010): 11-22.
EndNote Turhan A, Şeniz V (01 Ağustos 2010) Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 2 11–22.
IEEE A. Turhan ve V. Şeniz, “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 24, sy. 2, ss. 11–22, 2010.
ISNAD Turhan, Ahmet - Şeniz, Vedat. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24/2 (Ağustos 2010), 11-22.
JAMA Turhan A, Şeniz V. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24:11–22.
MLA Turhan, Ahmet ve Vedat Şeniz. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 2, 2010, ss. 11-22.
Vancouver Turhan A, Şeniz V. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Domates Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2010;24(2):11-22.