Bu çalışmada Bacillus subtilis Ch-13’ün (BS0 Bacillus subtilis Ch-13 uygulanmayan ve BS1Bacillus subtilis Ch-13 uygulanan) artan dozlarda azot ve fosfor uygulamalarıyla CF0 (0 kg N da-1, 0 kg P da-1), CF25 (5 kg N da-1, 0.7 kg P da-1), CF50 (10 kg N da-1, 1.4 kg P da-1), CF75 (15 kg N da-1, 2.1 kg P da-1), CF100 (20 kg N da-1, 2.8 kg P da-1)doğal iklim koşullarında kuruda yetiştirilen buğday bitkisinde (Triticum aestivum L. cv. Pehlivan) verim, protein ve yaş gluten içeriğine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme sonunda artan dozlarda azotlu ve fosforlu gübreleme ve mikrobiyolojik gübre uygulamasının buğday bitkisinde verim ile tanenin yaş gluten ve protein içeriğini istatistiksel olarak önemli düzeyde arttırdığı belirlenmiştir (P
Buğday (Triticum aestivum L.) Bacillus subtilis Ch-13 kimyasal gübre yaş gluten protein
The effects of Bacillus subtilis Ch-13 (BS0 Bacillus subtilis Ch-13 not applied and BS1 Bacillus subtilis Ch-13 applied) and chemical fertilizer CF0 (0 kg N da-1, 0 kg P da-1), CF25 (5 kg N da-1, 0.7 kg P da-1), CF50 (10 kg N da-1, 1.4 kg P da-1), CF75 (15 kg N da-1, 2.1 kg P da-1), CF100 (20 kg N da-1, 2.8 kg P da-1) on yield, protein and gluten content of wheat (Triticum aestivum L. cv. Pehlivan), grown under natural climatic conditions were investigated. It is determined that yield, wet gluten and protein content of seed were increased by Bacillus subtilis
Ch-13 application with increasing chemical fertilizer applications. Those effects of Bacillus subtilis Ch-13, nitrogen and phosphorus were found significantly important (P<0.01). However, the positive effect of Bacillus subtilis Ch-13 on yield decreased with increasing doses of chemical fertilizer. The highest yield (466.2 kg da-1) was obtained from CF100BS1 application. The maximum gluten and protein content have been determined in CF100BS0 (33.5 %) and CF100BS0 (10.6 %) applications respectively.
Wheat (Triticum aestivum L.) Bacillus subtilis Ch-13, chemical fertilizer wet gluten protein
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 29 Sayı: 1 |