Bu araştırma, farklı ekim yoğunluğunda (5000, 6500, 8000 ve 9500 bitki/dekar) ekilen ve koçanları alındıktan sonra silolanan koçansız şeker mısırının (KŞMS)’nın (Zea mays L. saccharata Sturt.) besin maddeleri bileşimi, silaj fermantasyon ve mikrobiyolojik özellikleri ile in vitro gaz üretimi ve dekara besin madde verimi üzerine etkilerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan şeker mısırlar silolanmadan önce yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranmış ve silolanmıştır. Silaj örnekleri 90 günde açılmıştır. Şeker mısır silajı ekim yoğunluğu ham protein (HP),nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) düzeyini etkilemiş (P<0.01), diğer besin maddelerini ise etkilememiştir (P>0.05). Ekim yoğunluğu silajların, laktik asit (LA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA)ve etanol (EOL) üretimi ile laktik asit bakterisi (LAB) üretimini de etkilemiştir (P<0.01). Ekim yoğunluğu silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolize edilebilir enerji (ME) düzeyini etkilemiştir (P<0.01). Diğer yandan ekim yoğunluğu, kuru ot verimi (KOV), ham protein verimi (HPV), sindirilebilir organik madde verimi (SOMV) ve metabolik enerji veriminde (MEV) önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.01). Araştırma sonucunda, 8000 ve 9500 bitki/dekar ekim yoğunluğunda ekilen KŞMS’nın daha yüksek besleme değeri ve silaj kalitesi ile besin madde verimi elde edilebileceği saptanmıştır.
Koçansız şeker mısırı silajı kimyasal kompozisyon besin değeri in vitro gaz üretimi sindirim derecesi
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 30 Sayı: 1 |