BibTex RIS Kaynak Göster

Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi

Yıl 2015, Cilt: 29 Sayı: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Öz

Bu çalışma ile 16 farklı besin kaynağının (sığır gübresi, sığır gübresi + humik asit, tavuk gübresi, tavuk gübresi + humik asit, at gübresi, at gübresi + humik asit, koyun gübresi, koyun gübresi + humik asit, torf, torf + humik asit, kompost, kompost + humik asit, solucan gübresi, deniz yosunu gübresi + sığır gübresi, güvercin gübresi, geleneksel) ikinci ürün olarak yetiştirilen tatlı mısırın taze koçan verimine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak Diyarbakır koşullarında 2010 ve 2011 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak GSS-8388 tatlı mısırı çeşidi kullanılmıştır. Elde edilen iki yıllık sonuçlara göre tatlı mısırda besin kaynakları arasındaki farklılıklar taze koçan verimi bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İki yılın ortalamasında en yüksek taze koçan verimi sırasıyla; deniz yosunu + sığır gübresi (1346.02 kg/da) ve güvercin gübresi (1267.55 kg/da), torf (1266.15 kg/da) uygulamalarından elde edilmiştir. Çalışmada ayrıca ekonomik karlılık durumu da belirlenmiştir. Dekardan en fazla net kar sağlayan uygulama 2010 yılında at gübresi (2270.26 TL da־¹), 2011 yılında ise sığır gübresi + humik asit (5364.84 TL da־¹) uygulamaları olmuştur. Organik uygulamaların büyük çoğunluğu organik ürün fiyatının yüksek olması nedeniyle geleneksel üretimden daha kârlı bulunmuştur.

Yıl 2015, Cilt: 29 Sayı: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Haktan Cihangir

Abdullah Öktem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cihangir, H., & Öktem, A. (2015). Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Cihangir H, Öktem A. Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Ağustos 2015;29(2).
Chicago Cihangir, Haktan, ve Abdullah Öktem. “Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea Mays L. Saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Ağustos 2015).
EndNote Cihangir H, Öktem A (01 Ağustos 2015) Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE H. Cihangir ve A. Öktem, “Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 29, sy. 2, 2015.
ISNAD Cihangir, Haktan - Öktem, Abdullah. “Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea Mays L. Saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Ağustos 2015).
JAMA Cihangir H, Öktem A. Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29.
MLA Cihangir, Haktan ve Abdullah Öktem. “Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea Mays L. Saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2015.
Vancouver Cihangir H, Öktem A. Diyarbakır Koşullarında Farklı Organik Bitki Besleme Uygulamalarının Tatlı Mısır Bitkisinin (Zea mays L. saccharata Sturt) Taze Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29(2).