BibTex RIS Kaynak Göster

Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi

Yıl 2015, Cilt: 29 Sayı: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Öz

Şarap yapımında tat ve aromayı bozan, özellikle depolama esnasında gözlemlenen Brettanomyces bruxellensis’in yavaş gelişim göstermesi, karakteristik bir özelliğidir. Fermentasyon sırasında metabolik aktivite sonucunda ortaya çıkan yan ürünlerin inhibisyonu ile ortamdaki konsantrasyonunun azaldığı bilinmektedir. Ancak şarabın depolanması ve olgunlaştırılması gibi aşamalarda ortamda yeniden çoğaldığı da belirtilmektedir. B. bruxellensis’in şaraba bulaşması sonucunda kültüre alınamayan canlı formda uzun süre kaldığına dair hipotezler bulunmaktadır. Bu nedenle rutin mikrobiyolojik analizlerde bulaşı olduğu anlaşılamamakta ve şarabın olgunlaştırılması aşamasında B. bruxellencis yeniden çoğalarak, kötü tat, renk ve kokuya neden olabilmektedir. Diğer mayalara benzer şekilde az miktarda karbon kaynağı bulunan ortamda, düşük konsantrasyonlarda sülfür dioksit (SO2) ve etanol varlığında gelişmeye devam edebilmektedir. Şarap yapımında en önemli sorun olarak bilinen B. bruxellensis, özellikle SO2 kullanımı ile engellenmektedir. Ancak SO2’nin antimikrobiyel etkisinin yanında alerjik bünyelerde reaksiyona neden olması gibi olumsuz etkileri de söz konusudur. Bazı mayaların, yabani mayalara karşı “killer toksin” olarak bilinen bileşikler üretmesi göz önüne alınarak yapılan çalışmalarda B. bruxellencis’in inhibe edilebildiği ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces cerevisiae ve malolaktik fermentasyonu gerçekleştiren laktik asit bakterilerinin inhibisyona uğramadığı bildirilmektedir. Bu derleme kapsamında özellikle şarap kalitesini etkileyen yabani mayaların “killer toksin” ile bertaraf edilmesi hakkında güncel bilgiler yer almaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gökşen Gülgör Bu kişi benim

Mihriban Korukluoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gülgör, G., & Korukluoğlu, M. (2015). Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Gülgör G, Korukluoğlu M. Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Ağustos 2015;29(2).
Chicago Gülgör, Gökşen, ve Mihriban Korukluoğlu. “Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler Ile Engellenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Ağustos 2015).
EndNote Gülgör G, Korukluoğlu M (01 Ağustos 2015) Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE G. Gülgör ve M. Korukluoğlu, “Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 29, sy. 2, 2015.
ISNAD Gülgör, Gökşen - Korukluoğlu, Mihriban. “Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler Ile Engellenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Ağustos 2015).
JAMA Gülgör G, Korukluoğlu M. Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29.
MLA Gülgör, Gökşen ve Mihriban Korukluoğlu. “Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler Ile Engellenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2015.
Vancouver Gülgör G, Korukluoğlu M. Şarap Kalitesinin Geliştirilmesinde Brettanomyces Türlerinin Killer Toksinler ile Engellenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29(2).