Domatesin salça, ketçap, meyve suyu üretimi aşamasının bir yan ürünü olan domates posası, domatesin kabuğu, meyve eti ve ezilmiş çekirdeğinden oluşur. Domates posasının diyetin bir bileşeni olarak değerlendirilmesi ruminant beslenme için potansiyel oluşturabilir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, ruminantlar için farklı düzeylerde oluşturulan yonca kuru otu ve kurutulmuş domates posası karışımlarının in vitrogerçek sindirilebilirlik değerlerini belirlemekti. Araştırmada karışımlar yonca kuru otu (%100), kurutulmuş domates posası (%100), yonca kuru otu (%25)+kurutulmuş domates posası(%75), yonca kuru otu (%50)+kurutulmuş domates posası(%50), yonca kuru otu (%75)+kurutulmuş domates posası(%25) olacak şekilde hazırlandı. Araştırmada yem karışımlarını içeren filtre torbalar, tampon çözeltiler ve rumen sıvısı Ankom DaisyIIin vitrofermentasyon sistemi için tanımlanan şekilde hazırlandı. 48 saat inkübasyon sonrasında, filtre torbalar tamamen temizleninceye kadar yıkandı ve nötral deterjan lif prosedürü uygulandı. Çalışmada yonca kuru otununin vitroorganik madde ve nötral deterjan lif sindirilebilirlikleri en düşük, kurutulmuş domates posasının in vitroorganik madde ve nötral deterjan lif sindirilebilirlikleri en yüksek bulundu. Yonca kuru otunun artan düzeylerde kurutulmuş domates posasıyla oluşturulan karışımlarının in vitrogerçek organik madde ve nötral deterjan lif sindirilebilirlik değerlerinde artış saptandı (P<0.05). Yonca kuru otu ve kurutulmuş domates posası ile oluşturulan karışımların daha yüksek sindirilebilirlik değerleri, yonca kuru otu ve kurutulmuş domates posası arasındaki pozitif bir etkileşimden kaynaklanmış olabilir.
Yonca kuru otu Domates posası İn vitro gerçek organik madde sindirilebilirliği İn vitro NDF sindirilebilirliği
Tomato pomace, a by-product of the processing of tomoto for paste, ketchup, juice, is made up of tomato skin, pulp and crushed seeds after the process. Evaluating of tomato pomace as an ingredient of a diet may occur a potential for ruminant nutrition. For this reason, the aim of this study was to determinein vitrotrue digestibility values of alfalfa hay and dried tomato pomace mixtures formed with different levels of them for ruminants. The mixtures were prepared as alfalfa hay (100%), dried tomato pomace (100%), alfalfa hay (25%)+dried tomato pomace (75%), alfalfa hay (50%)+dried tomato pomace (50%), alfalfa hay (75%)+dried tomato pomace (25%). The filter bags containing feed mixtures, buffer solutions and rumen fluid were prepared as described for Ankom DaisyIIin vitrofermentation system. After 48 h incubation, filter bags gently washed until they were completely clean. Thereafter, neutral detergent fiber procedure was performed. Whereasin vitrotrue organic matter and neutral detergent fiber digestibilities of alfalfa hay was the lowest, in vitrotrue organic matter and neutral detergent fiber digestibilities of dried tomato pomace was the highest in the study. There were increases in in vitrotrue organic matter and neutral detergent fiber digestibility values of the mixtures with the increasing levels of dried tomato pomace (P<0.05). The higher digestibility values of the mixtures formed by alfalfa hay and dried tomato pomace may be due to a positive interaction between alfalfa hay and dried tomato pomace.
Alfalfa hay tomato pomace in vitro true organic matter digestibility in vitro NDF digestibility
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 1 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.