Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yedi Farklı Maltlık Arpa Çeşidinin Besin Madde Kompozisyonu ve Enerji İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 30 Sayı: 1, 53 - 55, 25.03.2019

Öz

Bu çalışmada, yedi farklı maltlık arpa çeşidinin, besin madde kompozisyonu, in vitro Kuru madde (KM), Organik madde (OM) sindirimi ve Metabolik enerji (ME) düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada yedi farklı malt arpa çeşidi (Zeynelağa, Erciyes, Yıldız, Aydanhanım, Başgül, Efes-98, Durusu) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, tüm arpa çeşitlerinin hem besin madde kompozisyonu hem de in vitro gerçek KM (İVGKMS) ve OM sindirimi (İVOMS) ile belirlenen metabolik enerji (ME) sonuçları açısından hayvan beslemede başarılı bir şekilde kullanabilir. Durusu çeşidi, in vitro sindirim ve ME değerleri bakımından diğer çeşitlerden daha iyi bulunmuştur. Hayvan besleme ve malt endüstrisinde vazgeçilmez bir yere sahip olan arpanın bu sonuçlarının sahaya aktarılması önemlidir

Kaynakça

  • AOAC (1990). Association of official analytical chemists. official methods of analysis, 15th Edition, AOAC, Washington, DC, 1, 69-79.
  • Akman Z, Kara B. (2007). Isparta yöresinde yetiştirilen Arpa köy çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 163-169.
  • Aldemir R, Karslı MA (2012). Yaş şeker pancarı posası silajının arpa yerine kullanımının koyunlarda duodenuma geçen toplam protein üzerine etkisi: I. Besin madde sindirimi ve mikrobiyal protein sentezi. YYÜ Veterinary Medine Sciences, 23(2), 89-98.
  • Aydoğan S, Şahin M, Göçmen-Akçacık A, Demir B, Hamzaoğlu S, Kara İ (2017). Arpa genotiplerinin farklı lokasyonlardaki kalite özelliklerinin değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 8-13.
  • Çerçi İH, Tatlı Seven P, Azman MA, Birben N (2004). Koyunlarda bazı kaba ve yoğun yemlerin naylon kese yöntemiyle kuru ve organik madde yıkımlanabilirliklerinin ve enzim tekniği ile kuru ve organik madde sindirilebilirliklerinin saptanması. F.Ü. Sağlık Bil. Derg, 18(2), 111-116.
  • Güney M, Demirel M (2016). The effect of replacement with different levels of sulfur and sulfur free broad bean in soybean meal and barley based rations on some rumen fermentation parameters. YYU Journal of Agricultual Sciences, 26(3), 341-347.
  • İmik H, Tuncer ŞD, Aytaç M, Aylanç A (2003). Akkaraman kuzu rasyonlarına arpa yerine farklı oranlarda katılan kavuzu alınmış süpürge darısının (Sorgum vulgare) besi performansı ve yapağı kalitesi üzerine etkisi. Turk J Vet. Anim. Sci, 27, 677-684.
  • Kılıç A (1986). Silo yemi (Öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri). pp 327. Bilgehan Press, Bornova, Izmir, Turkey.
  • Kun E (1988). Serin iklim tahılları. AU Ziraat Fakultesi publications. Textbook, pp 299, Ankara, Turkey.
  • Kun E, Ozgen M, Ulukan H (1992). Arpa çeşit ve hatlarının kalite özellikleri üzerinde araştırmalar. II. Arpa-Malt Semineri. Mayıs 25-27, Konya, pp. 70-95.
  • MacLeod A (2018). Understanding Malting Barley Quality. http://msue.anr.msu.edu/uploads/234/78941/Understanding_Malting_Barley_Quality_-_Aaron_MacLeod.pdf. (02.12.2018)
  • Sevim B, Ayasan T, Ulger İ, Ergul S, Aykanat S, Coşkun AM (2017). Farklı maltlık arpa çeşitlerinin besin değerlerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak tespiti. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10), 1216-1220.
  • SAS (2014). SAS/STAT Software: Hangen and Enhanced, Version 9.4, SAS, Inst. Inc., Cary, N.C. USA.
  • Sayim I, Balabanlı C (2006). Arpa çeşit ve hatlarının tane, silaj verimi ve verim komponentlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. SU Veteriner Fakültesi Dergisi, 20, 93-104.
  • Sipahi H, Akar T, Özkara R, Yıldız MA, Başpınar E, Sayim İ (2009). Arpada (Hordeum vulgare L.) depo proteini elektroforegramlarının malt kalitesi ile ilişkisinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 1-10.
  • Tasci R, Bayramoglu Z (2017). Arpa çeşitlerinin üretim, pazarlama ve işleme açısından önemi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(8), 923-934.
  • Tekce E, Gül M (2014). Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. AU Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1), 63-73.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991) Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci, 74, 3583-3597.

Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties

Yıl 2019, Cilt: 30 Sayı: 1, 53 - 55, 25.03.2019

Öz

The nutrient composition, in vitro DM (Dry matter), OM (Organic matter)
digestion and ME (Metabolic energy) levels of seven different malt barley
varieties were determined by this study. In the study, seven different malt
barley varieties (Zeynelağa, Erciyes, Yıldız, Aydanhanım, Başgül, Efes-98,
Durusu) were used. As a result of this study, all barley varieties can be used
successfully in animal nutrition in terms of both nutrient composition and
metabolic energy results by in vitro DM digestion (IVTDMD) and in vitro OM digestion
(IVOMD). Durusu variety was better than other varieties in terms of in vitro
digestion and ME values. Transfer to the field of these results of the barley
which has an indispensable place in the animal feeding and malt industry is
important.

Kaynakça

  • AOAC (1990). Association of official analytical chemists. official methods of analysis, 15th Edition, AOAC, Washington, DC, 1, 69-79.
  • Akman Z, Kara B. (2007). Isparta yöresinde yetiştirilen Arpa köy çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 163-169.
  • Aldemir R, Karslı MA (2012). Yaş şeker pancarı posası silajının arpa yerine kullanımının koyunlarda duodenuma geçen toplam protein üzerine etkisi: I. Besin madde sindirimi ve mikrobiyal protein sentezi. YYÜ Veterinary Medine Sciences, 23(2), 89-98.
  • Aydoğan S, Şahin M, Göçmen-Akçacık A, Demir B, Hamzaoğlu S, Kara İ (2017). Arpa genotiplerinin farklı lokasyonlardaki kalite özelliklerinin değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 8-13.
  • Çerçi İH, Tatlı Seven P, Azman MA, Birben N (2004). Koyunlarda bazı kaba ve yoğun yemlerin naylon kese yöntemiyle kuru ve organik madde yıkımlanabilirliklerinin ve enzim tekniği ile kuru ve organik madde sindirilebilirliklerinin saptanması. F.Ü. Sağlık Bil. Derg, 18(2), 111-116.
  • Güney M, Demirel M (2016). The effect of replacement with different levels of sulfur and sulfur free broad bean in soybean meal and barley based rations on some rumen fermentation parameters. YYU Journal of Agricultual Sciences, 26(3), 341-347.
  • İmik H, Tuncer ŞD, Aytaç M, Aylanç A (2003). Akkaraman kuzu rasyonlarına arpa yerine farklı oranlarda katılan kavuzu alınmış süpürge darısının (Sorgum vulgare) besi performansı ve yapağı kalitesi üzerine etkisi. Turk J Vet. Anim. Sci, 27, 677-684.
  • Kılıç A (1986). Silo yemi (Öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri). pp 327. Bilgehan Press, Bornova, Izmir, Turkey.
  • Kun E (1988). Serin iklim tahılları. AU Ziraat Fakultesi publications. Textbook, pp 299, Ankara, Turkey.
  • Kun E, Ozgen M, Ulukan H (1992). Arpa çeşit ve hatlarının kalite özellikleri üzerinde araştırmalar. II. Arpa-Malt Semineri. Mayıs 25-27, Konya, pp. 70-95.
  • MacLeod A (2018). Understanding Malting Barley Quality. http://msue.anr.msu.edu/uploads/234/78941/Understanding_Malting_Barley_Quality_-_Aaron_MacLeod.pdf. (02.12.2018)
  • Sevim B, Ayasan T, Ulger İ, Ergul S, Aykanat S, Coşkun AM (2017). Farklı maltlık arpa çeşitlerinin besin değerlerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak tespiti. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10), 1216-1220.
  • SAS (2014). SAS/STAT Software: Hangen and Enhanced, Version 9.4, SAS, Inst. Inc., Cary, N.C. USA.
  • Sayim I, Balabanlı C (2006). Arpa çeşit ve hatlarının tane, silaj verimi ve verim komponentlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. SU Veteriner Fakültesi Dergisi, 20, 93-104.
  • Sipahi H, Akar T, Özkara R, Yıldız MA, Başpınar E, Sayim İ (2009). Arpada (Hordeum vulgare L.) depo proteini elektroforegramlarının malt kalitesi ile ilişkisinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 1-10.
  • Tasci R, Bayramoglu Z (2017). Arpa çeşitlerinin üretim, pazarlama ve işleme açısından önemi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(8), 923-934.
  • Tekce E, Gül M (2014). Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. AU Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1), 63-73.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991) Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci, 74, 3583-3597.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehtap Güney

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 4 Aralık 2018
Kabul Tarihi 15 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güney, M. (2019). Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties. Van Veterinary Journal, 30(1), 53-55.
AMA Güney M. Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties. Van Vet J. Mart 2019;30(1):53-55.
Chicago Güney, Mehtap. “Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties”. Van Veterinary Journal 30, sy. 1 (Mart 2019): 53-55.
EndNote Güney M (01 Mart 2019) Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties. Van Veterinary Journal 30 1 53–55.
IEEE M. Güney, “Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties”, Van Vet J, c. 30, sy. 1, ss. 53–55, 2019.
ISNAD Güney, Mehtap. “Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties”. Van Veterinary Journal 30/1 (Mart 2019), 53-55.
JAMA Güney M. Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties. Van Vet J. 2019;30:53–55.
MLA Güney, Mehtap. “Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties”. Van Veterinary Journal, c. 30, sy. 1, 2019, ss. 53-55.
Vancouver Güney M. Determination of Nutrient Composition and Energy Content of Seven Different Malting Barley Varieties. Van Vet J. 2019;30(1):53-5.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.