Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 500 - 504 2016-12-31

Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri
Biochemical and Pomological Characteristics of Hawthorn (Crataegus spp.) Fruits Grown in Şemdinli, Hakkari

Adnan YAVİÇ [1] , Adnan TAYLAN [2] , Haydar BALCI [3] , Tarık ENCU [4]

351 462

Bu araştırma 2013- 2014 yılları arasında Hakkâri İlinin Şemdinli İlçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, farklı renklerdeki alıçların pomolojik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışmanın yapıldığı Şemdinli (Hakkâri) İlçesine bağlı köylerde bir ön eleme ile belirlenen 39 alıç ağacı üzerinde iki yıl numune alınarak çalışma yapılmıştır. Bu genotiplerin meyvelerinde pomolojik analiz olarak meyve ağırlığı, meyve büyüklüğü, çekirdek sayısı, çekirdek ağırlığı ve meyve eti oranı gibi değerler incelenmiştir. Bununla birlikte kimyasal analizler olan pH, SÇKM, TA ve şeker içerikleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda meyve ağırlığı 2.16- 4.89g aralığında, meyve eti oranı %77.86- %85.99 aralığında tespit edilmiştir. Netice olarak incelenen tiplerden 16 genotipin ümitvar olduğu kanaatine varılmıştır. En yüksek meyve ağırlığı Sarı renkli A-4 genotipinde 4.89 g,  en düşük meyve ağırlığı ise kırmızı renkli L-9 genotipinde 2.16 g olarak ölçülmüştür. Sarı renkli alıç meyvelerinde glikoz ve sakaroz hakim şeker iken siyah ve kırmızı alıç meyvelerinde glikoz ve früktoz hakim şeker olarak tespit edilmiştir. Ümitvar olarak tespit edilen 16 genotipin 7 tanesi “sarı”, 5 tanesi “kırmızı”, 3 tanesi “siyah” ve 1 tanesi “beyaz” kabuk rengine sahiptir. Bu araştırma alıç meyvesi üzerinde yapılacak çalışmalara basamak oluşturacak sonuç ve değerlendirmeleri içermektedir. 

The present study was conducted in Şemdinli town of Hakkari province in 2013-2014. The pomological and chemical characteristics of hawthorn (Crataegus spp.)  fruits with different colors were investigated. Fruit samples were taken from 39 hawthorn trees selected from the villages of Şemdinli.  In pomological analyses, fruit weight, fruit height, fruit width, number of seeds, seed weight and flesh ratio were determined. In chemical analyses, soluble solids content, pH, titratable acidity and sugar contents were determined. The evaluated accessions had average fruit weights of between 2.16-4.89g and flesh ratios of between 77.86-85.99%. Of the investigated genotypes, 16 were identified as promising genotypes. The greatest fruit weight was observed in yellow A-4 genotype with 4.89 g and the least fruit weight was observed in red L-9 genotype with 2.16 g. While glucose and sucrose were the dominant sugars in yellow hawthorn fruits, glucose and fructose were dominant in black and red hawthorn fruits. Of 16 promising hawthorn accessions, 7 had “yellow” skin color, 5 had “red”, 3 had “black” and 1 had “white” skin color.  Current findings provide quite significant outcomes for further breeding studies.

  • Ağaoğlu S, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksel İ, Yanmaz R (1995). Genel Bahçe Bitkileri. A. Ü. Ziraat Fak. E.A.G. Vakfı Yayın No:4, 369 s, Ankara
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Adnan YAVİÇ

Author: Adnan TAYLAN

Author: Haydar BALCI

Author: Tarık ENCU

Bibtex @research article { yyutbd282735, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {500 - 504}, doi = {10.29133/yyutbd.282735}, title = {Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri}, key = {cite}, author = {YAVİÇ, Adnan and TAYLAN, Adnan and BALCI, Haydar and ENCU, Tarık} }
APA YAVİÇ, A , TAYLAN, A , BALCI, H , ENCU, T . (2016). Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 500-504. DOI: 10.29133/yyutbd.282735
MLA YAVİÇ, A , TAYLAN, A , BALCI, H , ENCU, T . "Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 500-504 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/26884/282735>
Chicago YAVİÇ, A , TAYLAN, A , BALCI, H , ENCU, T . "Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 500-504
RIS TY - JOUR T1 - Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri AU - Adnan YAVİÇ , Adnan TAYLAN , Haydar BALCI , Tarık ENCU Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.282735 DO - 10.29133/yyutbd.282735 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 500 EP - 504 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.282735 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.282735 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri %A Adnan YAVİÇ , Adnan TAYLAN , Haydar BALCI , Tarık ENCU %T Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.282735 %U 10.29133/yyutbd.282735
ISNAD YAVİÇ, Adnan , TAYLAN, Adnan , BALCI, Haydar , ENCU, Tarık . "Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 500-504. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282735