Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 579 - 585 2016-12-31

İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi
Determination of Physical and Chemical Properties of Some Important Cherry Cultivars Grown in İzmir

Deniz EROĞLU [1]

254 596

Kiraz meyvelerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri, çeşitlere göre önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Kiraz çeşitlerinin bu kalite özellikleri yetiştirildiği ekolojilere göre değişebilmektedir. Bu çalışmada, İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde yetiştiriciliği yapılmakta olan bazı önemli kiraz çeşitlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bölgedeki Prunus mahaleb L. anaçları üzerine aşılı Bing, Early Burlat, Early Lory, Napolyon, Sapıkısa, Stella, Regina, 0900 Ziraat kiraz çeşitlerinden tam olum döneminde hasat edilen meyvelerde bazı ölçüm ve analizler yapılmıştır. Regina ve 0900 Ziraat çeşitlerinin meyve çapı, meyve ağırlığı, meyve sertliği, saptan kopma kuvveti diğer çeşitlere göre yüksek bulunmuş, Sapıkısa kiraz çeşidinde ise bu parametrelerin düşük olduğu belirlenmiştir. Renk parametrelerinden C* ve h° değeri Stella ve Bing çeşitlerinde en yüksek olmuştur. Napolyon kiraz çeşidinin suda çözünür kuru madde ve toplam fenol miktarı bakımından en yüksek bulunmuş, çeşitlere göre bu parametreler sırasıyla %9.86-%16.13 ve 83.4-99.8 mg GAE/100 g arasında değişmiştir. Bing kiraz çeşidinin TA miktarı en yüksek, pH değeri ise en düşük bulunmuştur. Early Lorry kiraz çeşidinin antioksidan aktivitesi en yüksek (15.19 µmol TE/g), 0900 Ziraat çeşidinin ise en düşük (9.77 µmol TE/g) olmuştur. Bu çalışma ile Kemalpaşa yöresinde yetiştirilen önemli kiraz çeşitlerinin bazı fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri bakımından önemli farklılıklar ortaya konulmuştur. 

Physical and chemical properties of cherry fruits, which are quality indicators of cultivars, may differ greatly among cherry cultivars depending on the cultivation ecology. In this study, we aimed to determine the physical and chemical properties of some important cherry cultivars grown in Kemalpaşa County of Izmir Province, Turkey. We determined physical and chemical characteristics of cherry cultivars harvested at full maturity in the Kemalpaşa region. These included Bing, Early Burlat, Early Lory, Napolyon (also known as Napoleon), Sapıkısa, Stella, Regina and 0900 Ziraat cherry cultivars grafted onto Ziraat Prunus mahaleb L. rootstocks. The Regina and 0900 Ziraat cultivars had the highest fruit diameter, fruit weight, fruit firmness and tensile strength, whereas the Sapıkısa cherry cultivar yielded the lowest results for the same parameters. The Stella and Bing cultivars showed the highest C* and h° values for color parameters. The Napolyon cherry cultivar had the highest water-soluble dry matter and total phenol content; based on individual cultivars, these parameters varied from 9.86% to 16.13% and from 83.4 to 99.8 mg GAE/100 g, respectively. The Bing cherry cultivar had the highest TA content, whereas it had the lowest pH value. The Early Lory cherry cultivar yielded the highest antioxidant activity (15.19 µmol TE/g), whereas the 0900 Ziraat cultivar yielded the lowest activity (9.77 µmol TE/g). This study revealed significant differences in several of the physical and chemical properties of important cherry cultivars grown in the Kemalpaşa region.

  • Benzie IEF, Strain JJ. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: The FRAP assay. Anal. Biochem. 239: 70-76.
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Deniz EROĞLU

Bibtex @research article { yyutbd282810, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {579 - 585}, doi = {10.29133/yyutbd.282810}, title = {İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {EROĞLU, Deniz} }
APA EROĞLU, D . (2016). İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 579-585. DOI: 10.29133/yyutbd.282810
MLA EROĞLU, D . "İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 579-585 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/26884/282810>
Chicago EROĞLU, D . "İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 579-585
RIS TY - JOUR T1 - İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi AU - Deniz EROĞLU Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.282810 DO - 10.29133/yyutbd.282810 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 579 EP - 585 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.282810 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.282810 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi %A Deniz EROĞLU %T İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.282810 %U 10.29133/yyutbd.282810
ISNAD EROĞLU, Deniz . "İzmir İlinde Yetiştirilen Bazı Önemli Kiraz Çeşitlerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 579-585. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282810