ABSTRACT: Biodiversity is very important for the sustainability of
life. Because of less attach
value on a biodiversity, people are face to environmental disaster. People’s
first goal is profitability in agriculture and they didn’t care about
destruction of environment. Thus far, people just focus on cultivated plants
and its cause to loose biodiversity and biological viability in massive lands.
Nature have many plant which isn’t use directly for human food. When looked
their content, these plant can use for human food but some reasons block to
cultivate it. If plant isn’t suitable for human consumption, it can use for biomass
energy or biodiesel industry because of its oil content. Cocklebur (Xanthium strumarium L.) plant is seen
as weed but it contains 25% to 42% crude oil and %35 protein. It is thought
that this plant, which is known as weed and can cause great harm to agricultural
productivity when there is no struggle in vegetable production, can provide
considerable benefits when it comes to plant production in terms of being able
to grow in arid areas and adverse conditions in addition to high oil content in
seeds of this plant.
ÖZ: Biyoçeşitlilik hayatın sürdürülebilirliği bakımından çok önemlidir.
Bu zenginliğin kıymetinin bilinememesi birçok çevre felaketinin yaşanmasının
sebebidir. İnsanlar tarımsal faaliyetlerinde tamamen kendi kârlılıklarını
düşündükleri için uzun yıllar tabiatın zarar görmesini ciddiye almamışlardır.
Tarımsal faaliyetlerinde tamamen üretmiş oldukları bitkilerin yetiştiriciliğini
dikkate alarak çevrede yetişen canlıların hayatiyetlerinin devamlılığını
önemsemedikleri için çok büyük sahalarda biyolojik canlılık ve çeşitlilik iyice
sığlaşmıştır. Tabiatta insan gıdası olarak kullanılmayan çok sayıda bitki
mevcuttur. Bu bitkilerin bitkisel üretimde kullanılmamasının değişik sebepleri
olsa da içeriklerine bakıldığında insan gıdası olarak kullanımı mümkün
olabilecek özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Bazı bitkiler ise insan gıdası
olarak kullanılacak kalitede olmasa bile bu bitkilerin yağları ya da
biyokütleleri enerji kaynağı olarak kullanılmakta bu da diğer bitkilerin
üzerinde oluşan tüketim baskısını düzenlemeye fayda sağlamaktadır. Tohumlarında
yaklaşık %25-42 oranında yağ ve %35 oranında protein olduğu tespit edilen
pıtrak (Xanthium stramarium L.)
bitkisi bu özelliklere sahip bir bitkidir. Yabancı ot olarak bilinen ve
bitkisel üretimde mücadelesi yapılmadığında tarımsal verimliliğe çok büyük
zararlar oluşturabilen bu bitkinin tohumlarında yüksek oranda yağ bulunmasının
yanısıra kurak alanlarda yetişebilmesi ve olumsuz şartlara dayanabilmesi
bakımından bitkisel üretime kazandırıldığında oldukça önemli faydalar
sağlayabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2018 |
Submission Date | April 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 1 |