Issue: 1, 9/30/23

Year: 2023

Research Articles

Translation

Konferans Bildirisi

Book Reviews

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Mart ve Eylül aylarında yılda iki sayı olarak Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) makale, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmaları yayınlamayı ve kamuoyu ile paylaşarak bilime katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma makalesi, çeviri, derleme ve kitap kritiği türlerinde en az doktora derecesine sahip araştırmacıların veya lisansüstü öğrenim görmekte olan araştırmacıların çalışmaları değerlendirmeye kabul edilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. Hakem süreci tamamlanan makalelerin 250 kelimelik öz/abstract metninin 750 kelimeye genişletilmesi talep edilir.

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sosyal ve Beşerî Bilimler/Din alanlarında karşılaştırmalı ve disiplinler arası çok yönlü özgün çalışmaları (İslam, din, etik, bilim, antropoloji, tarih, hukuk, dil bilim, felsefe, psikoloji, sosyoloji, eğitim, edebiyat ve sanat) yayımlamaktadır.

Yayın İlkeleri
Yayın İçeriği

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur.


Konu Kategorisi

• Sosyal Bilimler – Din Araştırmaları

• Beşeri Bilimler, İlahiyat, Hukuk, Dil Bilim, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Din, Eğitim, Müzik, Edebiyat, Sanat.

LC Kategorisi
Sosyal Bilimler (Genel)

Anahtar Kelimeler
Kelam, Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Tasavvuf, Arap Dili ve Belagatı, Mezhepler Tarihi, Felsefe, Din Felsefesi, İslam Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Türk-İslam Felsefesi, İslam Araştırmaları, Din Eğitimi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, İslam Tarihi, Türk-İslam Tarihi, Türk-İslam Kültürü, Dini Musiki, Türk-İslam Musikisi, Türk-İslam Edebiyatı, İslam Sanatları, Türk-İslam Sanatları, Türk-İslam Eserleri.

Yayın Dili
Tam Metin Yayın Dili:
• Birincil Dil: Türkçe
• İkincil Dil: İngilizce
• Üçüncü Dil: Arapça

İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
• Makale Başlığı: Türkçe & İngilizce
• Yazar Adı: Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Yazar Adresi: Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Anahtar Kelimeler: Türkçe & İngilizce
• Kaynakça: Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Tam Metin: Türkçe (Latin Alfabesinde)

Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, daha önce yayımlanmamış ve başka bir bilimsel yayın organında değerlendirme aşamasında olmayan, yazarı tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Okur Kitlesi
Yayımlanan makalelerin akademik düzeyi; akademisyenler, araştırmacılar, lisansüstü öğrencileri ve ilgili akademik kurum ve kuruluşlar için uygundur.

Makalelerin Özgünlüğü
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi daha önce başka bir yerde yayımlanan çalışmaları kabul etmez. Ancak bazen yabancı dildeki yayınlanmış makaleler işleme alınabilir. İlmî toplantılarda sunulmuş tebliğler, gerekli açıklamaların yapılması şartıyla yayımlanabilir.

Hakemlik Türü
Editör, makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakemlikten geçmesini sağlar ve makale biçimsel esaslara uygun ise, gelen yazıyı yurtiçinden ve/veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar. Hakemler gerek gördüğü takdirde yazıda istenen değişiklikler yazarlar tarafından yapıldıktan sonra yayınlanmasına onay verir. Editörler, hakemler ile yazarlar arasındaki tüm etkileşimlere aracılık eder. İncelemede Geçen Süre: Ortalama 60 Gün / 8 Hafta

COPE’un En İyi Uygulama İlkeleri
Ordu Üniversitesi, yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi COPE’un (Committee on Publication Ethics) Bilimsel Yayınlarında Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkelerini kabul etmektedir.

İntihali Önleme
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'ne makale gönderen yazarlar etik ihlal yapmadıklarını beyan etmiş sayılırlar. Metinler intihal/benzerlik oranı açısından Turnitin yazılımı aracılığıyla incelenir. Yayın Kurulunca belirlenmiş intihal/benzerlik oranı %20’dir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kurallarına uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır: www.isnadsistemi.org
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/kabul edilmeyen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit ederse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar/ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir.
Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise ve yazarların kurumları olayı soruşturmuyor yahut haksız sonuç ortaya koyuyorlar ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Türkiye Editörler Çalıştayı Grubu
Ordu Üniversitesi, editörler için yararlı olacağını düşünerek diğer editörlerle iletişim içinde olmalarını destekler. Editörlerimiz, Türkiye Editörler Çalıştayı Grubu'na üyedir.

Hakem Raporlarının Saklanması

Ordu Üniversitesi, bilimsel inceleme görevini son derece ciddiye almaktadır. Ordu İlahiyat Fakültesi Dergisi, makale yayın süreçlerine ait tüm kayıtları arşivlemekte ve korumaktadır.

Kaynak Gösterim Stili
Makaleler, İsnad Atıf Sistemi 2. Edisyon’a (Dipnotlu) göre hazırlanmış olmalıdır.

ISNAD Türkçe (PDF)
ISNAD İngilizce (PDF)
ISNAD Arapça (PDF)
ISNAD Farsça (PDF)


Öz ve Anahtar Kelimeler

Makaleler, elektronik aramayı kolaylaştırmak için 150-250 kelimelik özet ve 5-8 arası anahtar kelime içermelidir.

Yazarlık ve Katkıda Bulunma
Makale yayınlanmak üzere Dergiye gönderildikten sonra yazarların isimleri, yazılı izinleri olmadan makaleden çıkarılamaz. Aynı şekilde yeni bir isim de eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.

Katkı Oranı Beyanı
Makalede, araştırmacıların katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı belirtilmelidir.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
• Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
• Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.


Özel ve Ek Sayı Yayımlama Prosedürü
Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özet ve ek sayılarda yayımlanan tüm makaleler de çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesi sürecine tabidir.

Tam Metinlere Erişim
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi açık erişimli bir dergidir. Okuyucular, kaydolmaksızın derginin tam metnine ulaşabilirler.

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Yazım Kuralları [ISSN: ....-....]

Dergimizde İSNAD2 Atıf Sistemi (Dipnotlu) kullanılmaktadır. Çalışmalarınızda referansları İSNAD2 atıf sistemine uygun, doğru ve aktif şekilde uyarlamak için ZOTERO uygulamasını öneriyoruz. Dergiye gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımına karar verilmemiş olmalıdır.

Makale Öz, Abstract, Dipnotlar ve Kaynakça dahil 15.000 kelimeyi geçmemelidir. (Çalışmanın doğası gereği belirtilen limitin aşılması durumunda nihai karar mercii Yayın Kurulu'dur.)

Makale öğeleri dizilişi şu şekilde olmalıdır:

1. İngilizce Başlık
2. Abstract
3. Keywords
4. Türkçe Başlık (En fazla 10-12 kelime arasında olmalıdır.)
5. Öz (150-250 kelime aralığında olmalıdır.)
6. Anahtar Kelimeler (En az 5, en çok 8 sözcükten oluşmalıdır.)
• Arapça Başlık (Arapça makaleler için)
• Arapça Öz (150-250) kelime aralığında olmalıdır. (Arapça makaleler için)
• Arapça Anahtar Kelimeler (Arapça makaleler için)
7. Gövde Metni
8. Sonuç
9. Kaynakça

Metin: Microsoft Office Word programında yazılmalıdır. Sayfa boyutu A4 ebatlarında olmalıdır.

Kenar boşlukları: Her kenardan 3 cm bırakılmalıdır.

Başlık: Makalenin içeriği ile uyumlu, içeriği en iyi biçimde ifade eden bir başlık seçilmeli ve koyu harflerle 12 Punto Times New Roman ile Her Sözcüğünün Baş Harfi Büyük yazılmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 10-12 kelime arasında olmalıdır. Başlık İSNAD2 Atıf Sistemine göre düzenlenmeli; üstten 0 nk; alttan 6 nk ve girintisiz olarak ayarlanmalı; ortaya hizalanmalıdır. Başlıkta yer alan edat ve bağlaçlar ise küçük harfle yazılmalıdır. Ayrıca başlıklar kalın yazılmalı ve eğik yazım, kitap isimleri ve özel durumlar hariç kullanılmamalıdır.
Ondalık sistem esas alınarak yapılmış başlıklandırma kullanılmalıdır.
Ondalık Sistemde Başlıklandırma Örneği:
1. ________________________________________
1.1. _________________________________
1.1.1. __________________________

Yazar adı ve kurum bilgileri: Sisteme yüklenecek olan çalışma hakemlere gideceğinden dolayı yazar adı ve kurum bilgileri yazılmamalıdır. Yazı yayınlanması için onay aldıktan sonra son şekliyle yüklenmeden önce Ad-Soyad, Kurum Bilgileri (TR&ENG), email ve Orcid ID makale şablonunda belirtildiği üzere yazılmalıdır. Bu bilgiler yazardan daha sonra istenecektir.

Abstract/Öz: İngilizce-Türkçe öz (150-250 kelime aralığında) olmalıdır. Öz Times New Roman yazı tipinde, 9 punto; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir.

Summary/Özet: Hakem değerlendirmesinden geçen ve yayıma kabul edilen makalelerin başında, en az 750, en fazla 1.500 kelimeden oluşan İngilizce Summary ile Türkçe Özet bulunmalıdır. Özet Times New Roman yazı tipinde, 9 punto; her iki yana hizalanmalı, tek satır aralığında olmalıdır. Paragraf başları 1.25 cm soldan girintili olarak ayarlanmalı; boşluklar, paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Özün altında, en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler mutlaka verilmelidir. Anahtar kelimelerin Her Sözcüğünün Baş Harfi Büyük yazılmalıdır ve aralarında virgül kullanılmalıdır. 9 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır.

Ana Metin: Gönderilen yazılar resim, şekil, harita vb. ekleri de dâhil olmak üzere 35 dergi sayfasını (15.000 kelime) aşmamalıdır. Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1,15 satır aralığında olmalıdır. Paragraf başları 1.25 cm soldan girintili olarak ayarlanmalı; boşluklar, paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir. Ana metin İSNAD2 Atıf Sistemine göre (Dipnotlu) hazırlanmalıdır. Metin içerisinde ve dipnotlarda yer alan Arapça ifadeler Traditional Arabic, 11 Punto ve bold karakterli olmalıdır.

Bölüm Başlıkları: Makalede, içerik ile uyumu sağlamak kaydıyla ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklar Her Sözcüğünün Baş Harfi Büyük yazılmalıdır. İSNAD2 Atıf Sistemine göre düzenlenmeli; üstten ve alttan 0 nk, girintisiz ve tek satır olarak ayarlanmalı; her iki yana hizalanmalıdır. Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde, bold karakterli olmalıdır.

Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablo ve Şekiller İSNAD2 Atıf Sistemine uygun düzenlenmelidir. Tablo içeriği metinler Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalıdır.
Tablo ve Şekil başlıkları ve -eğer var ise- kaynaklar Times New Roman yazı tipinde 8 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar, Tablo ve Şekil açıklamaları için alttan 6 nk, üstten 0 nk; Tablo ve Şekil kaynakları için üstten ve alttan 6nk olarak ayarlanmalıdır.
Tablolar yazım alanının dışına taşmamalı (sayfa kenar boşlukları ihlal edilmemeli), boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Sayfa yazım alanından küçük tablolar sola hizalanmalıdır.
Şekiller yazım alanının dışına taşmamalı (sayfa kenar boşlukları ihlal edilmemeli), boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Sayfa yazım alanından küçük tablolar sola hizalanmalıdır.

Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış olmalıdır. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.

Alıntı ve Göndermeler: Doğrudan yapılan alıntıların tümü İSNAD Atıf Sistemine uygun yapılmalıdır. Eğer doğrudan yapılan alıntı paragraf ise Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1 satır aralığında olmalıdır. Paragraf başı girintisiz, tüm paragraf soldan ve sağdan 2’er cm girintili olarak ayarlanmalı; boşluklar, paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir.

Dipnotlar: İSNAD2 Atıf Sistemine (Dipnotlu) uygun olmalıdır. Times New Roman yazı tipinde 9 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar alttan ve üstten 0 nk olarak ayarlanmalıdır.

Kaynakça: Sonuç bölümünden sonraki sayfada başlamalıdır.
Kaynaklar İSNAD2 Atıf Sistemine göre düzenlenmelidir.
Kaynaklar Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır.
Her kaynak için ilk satır soldan girintisiz, sonraki satırlarda 1.25 cm soldan girintili olmalıdır. Her kaynak için boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olmalıdır.
Kaynakçada bir müellifin birden çok eserine yer verilmişse, her eser için müellifin ismi tekrar yazılmalıdır.

Kısaltmalar: İSNAD2 Atıf Sisteminde belirtilen şekilde yapılmalı; yapılan kısaltma İSNAD2 Atıf Sisteminde belirtilmiyorsa makale gönderilirken yazarın tercihi açıklama kısmında belirtilmelidir.
- Makale başlığı için sayfa sonu açıklama yapılacaksa * işareti kullanılmalıdır.
- Alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır.
- Sayfa numarası eklenmemelidir.
Alıntı ve Kaynakların ayrıntılı bilgisi için bakınız: https://www.isnadsistemi.org/download/isnad-2-yazim-kilavuzu/
Tahkikli Neşir Esasları için bakınız:
http://www.isam.org.tr/documents/_dosyalar/_pdfler/ISAM_Tahkikli_Nesir_Esaslari.pdf

ÇEVİRİLER
Çeviriler için makale yazım kuralları geçerlidir.
Çeviride çevirmenin ismi ve bilgileri yazılmamalıdır.
Çeviri başlığı çevrilen metnin başlığı olmalıdır.
Çeviri başlığının sonunda (*) eklenerek sayfa sonunda çevrilen metnin türü (makale, kitap bölümü, bildiri vs.) ve metnin İSNAD Atıf Sistemine göre künyesi eklenmelidir.
Asıl metinde kullanılan atıf sistemi ne olursa olsun, dipnotlar İSNAD Atıf Sistemine uygun olmalıdır.
Tablo ve Şekiller İSNAD Atıf Sistemine uygun düzenlenmelidir. Tablo içeriği metinler Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalıdır.
Öz, anahtar kelimeler, abstract ve keywords asıl metinde yer aldığı gibi verilmelidir. Metinde yoksa 250-500 kelimelik Öz ve Abstract, Keywords ve anahtar kelimeler eklenmelidir.

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ
Kitap Değerlendirmeleri için makale yazım kuralları geçerlidir.
Ayrıca;
150-250 kelimeden oluşan Öz ve Abstract yer almalıdır.
Kitap Değerlendirmeleri, 500-1500 kelime arasında olmalıdır.
Kitap Değerlendirme başlığı için sayfa sonu açıklama yapılacaksa * işareti kullanılmalıdır.

•ETİK KURUL KARARI

Bireylerden ölçek, anket, mülakat ve diğer veri toplama araçları kullanılarak veri toplanması gereken çalışmalar/makaleler için alınması zorunludur.

Yazarın bağlı olduğu üniversitenin ya da çalışmanın yürütüldüğü kuruluşun Etik Kurulu'ndan onay almış olması gereklidir.

Kurul onayı makalenin ilk sayfasında kurul adı, tarih ve sayı no ile belirtilmelidir.

Makalenin yöntem kısmında veri toplama başlangıç ve bitiş tarihleri yazılmalıdır.

Onay belgesi DergiPark’a ek dosya olarak eklenmelidir.

Etik Kurul kararı gerektirmeyen çalışmalar için yazarın etik kurul kararı gerekmediğine dair ıslak imzalı beyanı yüklemesi gereklidir.

TR Dizin’in Etik Kurul onayına dair görüşü için bk.

Etik İlkeler
Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü


Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır. Makale inceleme sürecinde makalelere erişim sağlayabilen kişiler: Editörler, Hakemler ve Yayın Kurulu Üyeleri’dir. Editör ancak ciddi araştırma suistimalinden şüphelendiği takdirde, yazıyla ilgili ayrıntıları, yazarların izni olmadan üçüncü bir şahısla paylaşabilir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri

Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdür. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir.
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi veya editörleri, intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suistimalinin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt eder.
• Gönderilen bir makalenin tekrar yayın olması
• Makalede intihal bulunması
• Uydurma verilerin olduğundan şüphelenmek
• Yazarlık değişikliği taleplerinin olması
• Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenmek
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenmek
• Makalenin etik probleminden şüphelenmek

Şikâyet Prosedürü

Bu prosedür, Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nin veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir.
Şikayetler doğrudan ifd@mehmetakif.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazlar memnuniyetle karşılanmaktadır. Bilimsel içeriğinin yanlış anlaşıldığını düşünerek makalenizin reddedildiği kanısındaysanız, lütfen oduifd@ordu.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderiniz. İtiraz mektubunuz okunduktan sonra itirazınızın haklı olduğu anlaşılırsa, makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeniz istenebilir. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alınacaktır. Bu sebeple lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyiniz.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır.
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nin tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderi sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayımlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Yazarın yayına tekrar teşebbüs etmesi halinde, yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergi de (önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar bir makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editöre/editörlere danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir. Yahut bu kararı ilgili diğer editörle/editörlerle tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, gönderilen tüm makaleleri intihali engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını Turnitin yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır: www.isnadsistemi.org

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, katılımcılarla ilgili yasal olarak kamuya açık olmayan kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Editörler, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde (ISSN .... -....) yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda oduifd@ordu.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir.

Araştırma Etiği İlkeleri
Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Ücret Politikası
Makale yayını ve süreçlerinin yürütülmesi esnasında, dergiye gönderilen ya da yayına kabul edilen makaleler için yazar veya kurumdan, hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nin tüm giderleri Ordu Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,

Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.