Şanlıurfa ekolojik koşullarında bazı nohut çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2014-2015 yıllarında yürütülen bu çalışma GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait deneme arazilerinde yürütülmüştür. 3’ü kontrol çeşidi olmak üzere toplam 20 tescilli nohut çeşidi ile yürütülen çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada nohut bitkisinde %50 çıkış sağlandıktan sonra çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bakla bağlama, çıkış sağlandıktan sonra kadar geçen gün sayısı ve vejetasyon süresi gibi fenolojik özellikler ile bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, hasat olgunluğu, yüz tane ağırlığı, dekara verim gibi ağronomik özellikler incelenmiştir. Çalışma süresince nohut çeşitlerinin iklim koşullarına bağlı olarak Ascochyta solgunluk hastalığı kontrolleri de yapılmıştır. Araştırmada Şanlıurfa ekolojik koşullarında tane verimi bakımından en yüksek değeri 202.32 kg/da ile Sezenbey çeşidinden, en düşük tane verimini ise 117.58 kg/da ile Seçkin çeşidinden elde edilmiştir. Her iki yetiştirme sezonunda ortalama ham protein oranı ise en yüksek Seçkin çeşidinden (%26.45), en düşük oran ise İnci-K çeşidinden (%21.66) elde edilmiştir.
TUBITAK 1003 Project
113O070.
TEŞEKKÜRLER
This study, which was carried out in 2014-2015 to determine the agronomic characteristics of some chickpea varieties under Şanlıurfa ecological conditions, was conducted in the experimental plots of GAP Agricultural Research Institute. 20 registered chickpea genotypes and 3 control varieties were used in the study, which was established according to the randomized block design with three replications. In the study, phenological traits such as the number of days until flowering after 50% emergence, the number of days until pod tying, the number of days after emergence and vegetation duration and agronomic traits such as plant height, first pod height, harvest maturity, hundred grain weight and yield per decare were examined in chickpea plants. Ascochyta blight disease controls of chickpea varieties were also carried out during the study depending on climatic conditions. In the study, the highest value in terms of grain yield was obtained from Sezenbey variety with 202.32 kg/da and the lowest grain yield was obtained from Seçkin variety with 117.58 kg/da at Şanlıurfa location. In both growing seasons, the highest crude protein rate was obtained from Seçkin variety with 26.45% and the lowest rate was obtained from İnci-K variety with 21.66%.
113O070.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 113O070. |
Publication Date | January 28, 2023 |
Submission Date | November 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 1 |