Yazım Kuralları

Yazarların yayınla birlikte PDF formatında Telif Hakkı Devir Formunu (derginin WEB sayfasından temin edilebilir) göndermeleri gerekmektedir. Makalelerin telif hakkı devri, dergi web sitesinde sunulan formun doldurulması ve imzalanması ile alınır. İmzalı Telif Hakkı Devir Formunu göndermeyen yazarların makaleleri yayınlanmaz.

Yazar(lar), gönderilen çalışmanın YAYIN ETİĞİ'ne uygun olduğunu kabul eder ve makale için etik sorumluluğu kabul eder. Her yazar makale içeriğinden eşit derecede sorumludur. Gönderilen makaleler ilk olarak iThenticate® (Profesyonel İntihal Önleme) işlemine tabi tutulduktan sonra hakemlere sunulur. Yazılar iThenticate® programı ile kontrol edilir, intihal veya kendi kendine intihal tespit edilirse makale değerlendirmeye alınmaz. Benzerlik oranı referanslar hariç en fazla %25 olmalıdır.

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel hayvan çalışmaları için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmalı ve belgelenmelidir.

Dergilere gönderilecek bilimsel yazılarda Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) önerileri ve Editörler ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar (COPE) dikkate alınmalıdır.

Hakemler: Yazar(lar) en az iki farklı üniversiteden üç hakem ismi ve e-posta adresi önerebilir. Ayrıca yazar(lar), makalelerini değerlendirmesini istemediği hakemlerin isimlerini bildirebilir. Her yazı konu ile ilgili en az iki hakeme gönderilerek şekil ve içerik açısından incelenir. Dergi editörü makaleleri hakeme gönderebilir.

BASKI: Hakem görüşlerinde belirtilen eksiklikler tamamlandıktan sonra dergide yayınlanabilecek durumda olan yazılar, yazarlar tarafından son baskı formatında editöre iade edilir. Dergide yayınlandığı şekliyle makalede oluşabilecek her türlü hatadan yazarlar sorumludur.

Yazışma Adresi: Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 42040 KONYA

Tel: 0-332-2238818

E-posta: konjes@ktun.edu.tr

İLK SUNUM FORMATI:

1. Metin A4 (210x297mm) boyutunda tek aralıklı olarak Palatino Linotype karakteri ve 10 punto kullanılarak yazılmalıdır. Yazılar, referanslar ve şekilleri içeren yazılar hariç 20 sayfayı geçmemelidir. Her başvuru bir kapak sayfası (yazarın iletişim kurulacak bilgileri belirtilerek) ile birlikte sunulmalıdır. Kapak sayfasında makalenin konusu belirtilmeli ve makalelerde yer alan yenilikler ((öne çıkanlar)) belirtilmelidir. Varsa, grafiksel bir özet verilebilir.

2. Mümkünse, önerilen ana bölüm başlıkları şunlardır:: ÖZET, GIRIŞ, MATERYAL VE YÖNTEMLER, BULGULAR, TARTIŞMALAR, SONUÇLAR, ETIK STANDARTLAR BEYANI, KREDI YAZARLIK KATKI BEYANI, REKABET EDEN ÇIKAR BEYANI, FINANSMAN / TEŞEKKÜR, VERI KULLANILABILIRLIĞI, REFERANSLAR, EKLER.

3. KAPAK SAYFASI: Çalışmanın başlığı büyük harflerle sayfanın ortasına yazılmalıdır. Başlık kısa ve anlaşılır olmalıdır. Başlığın altında yazar(lar)ın adı ve soyadı ile posta ve e-posta adresleri yazılmalıdır. ORCID simgesi ORCID ile bağlantılı olmalıdır. Çalışmanın önemli noktaları ve varsa grafik özeti verilebilir.

4. SAYFA FORMATI: Metin, İngilizce "Palatino Linotype" karakteri kullanılarak tek satır aralığında ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları üstte 3,42 cm, altta 2,04 cm, solda 3,14 cm ve dışta 1,5 cm olarak seçilmelidir. Yine sayfa yapısında 'Düzen' sekmesinde 'Tek ve çift sayfalarda farklı' ve 'İlk sayfada farklı2 kutularına tıklayın ve 'Uygulama konumu' olarak 'Tüm belge' seçeneğini seçin. Bu sekmede, üstbilgi ve altbilgi için kenardan uzaklık 1,25 cm olmalıdır. Her paragraftaki sekme mesafesi 0,63 cm olmalıdır.

5. ÖZET: Özet İngilizce olarak 200 kelimeyi geçmemelidir. Anahtar kelimeler özetin sonunda yer almalıdır.

6. REFERANSLAR: Metin içindeki atıflar IEEE (https://ieee-dataport.org/sites/default/files/analysis/27/IEEE Citation Guidelines.pdf) tarafından kullanılan kaynak gösterme stiline uygun olmalıdır . IEEE atıf stili [1], köşeli parantez içinde numaralandırılmış metin içi atıfları içerir ve bunlar makalenin sonundaki referans listesinde listelenen tam atıflara atıfta bulunur. Referans listesi alfabetik olarak değil, sayısal olarak düzenlenir. Makaleler Mendeley [2], EndNote [3], Zotero [4] gibi kaynak yönetim yazılımları kullanılarak oluşturulmalıdır.


Lütfen metinde atıfta bulunulan her referansın referans listesinde de yer aldığından emin olun (ve bunun tersi de geçerlidir).

7. TABLOLAR VE ŞEKILLER: Grafik içermeyen tüm görseller (fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, grafikler, haritalar, vb.) şekil olarak adlandırılmalıdır. Her bir tablo ve şekil metin içindeki geçişlerine göre numaralandırılmalı ve bahsedildikleri yere en yakın şekilde yerleştirilmelidir. Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şeklin altında yer almalıdır. Çalışmada kullanılan şekil ve tabloların başlıkları ortalanarak 10 punto ile yazılmalıdır.

Tablolardaki metin hiçbir zaman 8 puntodan az olmamalıdır. Tablonun tek bir sayfaya sığması tercih edilir, ancak gerekirse ikinci sayfaya taşabilir. Şekillerde asla el yazısı kullanılmamalıdır. Tüm grafikler ve fotoğraflar basılabilir kalitede olmalıdır.

Şekiller en az 300 DPI çözünürlüğe sahip olmalıdır. Şekillerin hazırlanmasında silik ve ince çizgilerden kaçınılmalıdır. Her şekil ve tabloya metin içinde atıfta bulunulmalıdır.

8. DİPNOTLAR: Dipnotlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, ancak gerekli olması halinde kullanıldıkları sayfanın altında bir çizgi ile ayrılmalıdır.

9. TERMİNOLOJİ VE BİRİMLER: Terminoloji için lütfen IUPAC Organik Kimya Terminolojisini kullanınız (www.iupac.org). Kimyasal isimler, kısaltmalar ve kısa isimler (akronimler) makalenin ilk kullanıldığı yerde parantez içinde verilmelidir. İyi bilinen prosedürler/reaksiyonlar bir isim ve literatürden uygun bir referans ile belirtilmelidir.

Lütfen Uluslararası Birim Sistemini (SI) kullanınız. Birimlerin kullanımı için Uluslararası Birim Sistemi Yönetmeliği incelenmelidir. Birim kullanımında yapılan birçok hata için linkteki yazıyı okuyabilirsiniz. İngilizce makalelerdeki 'milyar' biriminin iki anlamı vardır (ABD'de 109, Avrupa'da 1012) ve bundan kaçınılmalıdır. Makale: https://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units

Makaleler Microsoft Word'de yazılmalıdır.

ELEKTRONİK SUNUM-BASKI FORMATI:

Değerlendirilen ve yayınlanmasına karar verilen makalelerin mizanpajı derginin web sayfasında yer alan şablon makaleye uygun olarak yapılır ve yazarların onayına sunulur. Makalelerin basımı sırasında sayfa numarası girilmesi dışında herhangi bir dizgi çalışması yapılmaz.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecinde yazarlar başvurularının aşağıda sıralanan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeli, bu rehbere uygun olmayan başvurular yazarlara iade edilecektir.

- Gönderilen makale daha önce yayınlanmamış ve incelenmek üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiştir (Yazar Kılavuzunda ayrıntılı rehberlik sağlanmıştır).

- Gönderilen dosya OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosyası formatındadır.

- Yazarlar hakkında çıkar çatışması ile ilgili hususlar varsa bunlar belirtilir.

- Sisteme yüklenecek dosyalar; kapak yazısı, başlık sayfası, makale ana metni ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesi olarak online gönderilmek üzere hazırlanmıştır.

- Kaynaklar, Dergi Yazım Kurallarında istenen kaynak yazım formatına harfiyen uyularak yazılır.

- Yayımlanmamış veriler, kişisel iletişim yoluyla elde edilen bilgiler, değerlendirilmekte olan makaleler, toplantılarda yapılan sunumlar ve hakemli olmayan dergilerde yayımlanan makalelere atıf yapılmaz.

- Kaynaklar cümle sonunda noktadan önce köşeli parantez içinde verilir, örneğin "... [1]."

- Kaynaklar, atıfta bulunulma sırasına göre numaralandırılır.

- Her tabloya metin içinde atıfta bulunulur.

- Her şekle metin içinde atıfta bulunulur.

- Şekil üzerindeki harfler ve işaretler temiz ve okunaklıdır.



KONYA MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ TELİF HAKKI UYARISI:

Telif hakkı formunu indirmek için buraya tıklayınız. Bu form yazarlar tarafından çıktısı alındıktan sonra imzalı hali PDF formatında taranarak sisteme yüklenmelidir.

Şablonu indirmek için buraya tıklayınız.

Kapak sayfasını indirmek için tıklayınız.