Turkey
is the leader in the world on the cultivation and trade of both dried and table
figs, and a rich source of the different kinds of figs because of its special
ecological conditions. Especially the Sarılop
fig variety, which is the most suitable for drying, accounts more than 90% of
the total fig production, and it is an important export product for the
country. The quality problems in the production of dried figs may arise at
various steps including plant growing, harvesting, drying, processing and
storage conditions. Therefore, many agricultural and technological precautions
are taken into account for the production of dried figs until they are
processed and packaged, starting from horticultural activities. High aflatoxin
risk, which is one of the most important food safety problems in dried figs,
has accelerated scientific studies on this subject. The food industry develops
alternative methods to ensure the production of high quality dried figs, and
the feasibilities of these methods are tested regularly. The search for new
fumigation techniques that can be used as an alternative to methyl bromide, development
of new methods of analysis and the use of computer – algorithm based imaging
techniques are some of the new technologies in the dried fig processing. Within
the scope of this review, current information about dried fig production,
quality problems and innovative methods developed in dried fig processing are presented
in the light of the latest studies.
Dried fig Aflatoxin Food safety Innovative methods Dried fruit
Türkiye, sahip olduğu özel
ekolojik koşullar sayesinde farklı türlerde incir zenginliğine sahip ve aynı
zamanda kurutmalık ve sofralık incir yetiştiriciliğinde ve ticaretinde dünyada lider
konumdadır. Özellikle kurutmaya en uygun olan Sarılop çeşidi incir, ülkemizde toplam incir üretiminin %90’ından
fazlasına karşılık gelen önemli bir ihracat ürünüdür. Kuru incir üretiminde
gözlenen kalite problemleri yetiştiricilik, hasat, kurutma, işleme ve depolama
süreçlerinin hepsinden ileri gelebilmektedir. Bu yüzden, kuru incir üretiminde bahçeden
itibaren işlenip ambalajlanana kadar birçok zirai ve teknolojik önlem
alınmaktadır. Kuru incirde önemli bir gıda güvenliği problemi olan aflatoksin
bulunma riski bu konuda çok sayıda çalışma yapılmasını sağlamıştır. Gıda
endüstrisi, kaliteli kuru incir üretiminin sağlanması amacıyla alternatif
yöntemler geliştirmekte ve bu yöntemlerin işletmelerde kullanılabilirliği test
edilmektedir. Kuru incir işlemede metil bromitin yerine kullanılabilecek fümigasyon
tekniklerin aranması, yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesi ve kuru incir
işleme hattında bilgisayar - algoritma tabanlı görüntüleme tekniklerinin
kullanımı söz konusu yeni teknolojilerden bazılarıdır. Bu derleme kapsamında, güncel
çalışmalar takip edilerek kuru incir üretimi, kalite problemleri ve kuru incir
işlemede geliştirilen yenilikçi yöntemler hakkında bilgi verilmiştir.
Kuru incir Aflatoksin Gıda güvenliği Yenilikçi yöntemler Kuru meyve
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).