Cilt: 7 Sayı: 1, 1.07.2023

Yıl: 2023

Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler İnceleme Dergisi 'nin ( UBSBİD ) amacı, bilimsel yayın şartlarına uygun nitelikli ve özgün çalışmaları bilimsel yayıncılık ilkeleri ve etik kurallara uygun bir şekilde değerlendirmek suretiyle yılda 2 sayı olmak üzere sosyal ve beşeri bilimler alanlarında yayın çıkarmayı amaçlayan bir dergidir. Dergimiz uluslararası ve ulusal alan indeksleri olan: Index Copernicus, DRJI, ASOS Index, Google Scholar, Ideal Online ve Kaynakça.info'da taranmaktadır.

 

Derginin yayın dili, Türkçe ve İngilizcedir. 

Batı Dilleri ve Edebiyatı, 

Felsefe ve Din Bilimleri,

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,

Hukuk,

İktisat,

İşletme,

Kamu Yönetimi,

Maliye,

Sosyoloji,

Tarih,

Temel İslam Bilimleri

Türk Dili ve Edebiyatı,

Uluslararası İlişkiler,

vb. sosyal bilimler alanında yapılan akademik çalışmaları kapsamakta olup bu alanlarla ilgili yayın değerlendirme/araştırma/derleem/tanıtma vb yazılarına da dergide yer verilmektedir.

 

Yazı Biçimi

Yazı biçimin, tablolar ve şekiller belirtilen şablona göre hazırlanmalı, atıflar ve kaynakça için APA 6.0 Stili kullanılmalıdır.

 

Yazı İçeriği

Yazılar başlıklar, özetler, kaynaklar ve ekler de dâhil olmak üzere 8000 sözcük ile sınırlıdır.

 

Başlık Sayfası

 

Başlık sayfası bir sayfa içinde aşağıdaki öğeleri içermelidir.

 

o   Başlık: Çalışmanın amacını, araştırmada yer alan değişkenlerini ve evrenini özetleyen kısa ve anlamlı olmalıdır.

o  Özet: Çalışmayı açıklayan ve aşağıdaki maddeleri içeren bir Türkçe bir İngilizce kısa özet yazılmalıdır. İki özet toplam 200 kelimeyi geçmemelidir. Özet bölümünde herhangi bir doğrudan kısaltma veya baş harfleri ile kısaltma olmamalıdır.

ü  Amaç – Objective of the study

ü  Tasarım/Yöntem – Design and Methodolgy

ü  Sonuçlar - Findings

ü  Özgün Değer - Originality

o   Anahtar Kelimeler (Çalışmanın kolaylıkla sınıflandırılması ve indekslerde daha kolay bulunması için 4 adet anahtar kelime tanımlanmalıdır).

 

Metin ve Başlıklar

İçerik metni, ekte verilen şablona göre hazırlanmalıdır.

 

Tablolar ve Şekiller

Tabloların başlıkları tabloların üstünde, şekillerin başlıkları şekillerin altında verilmelidir. Metin içinde tüm tablo ve şekillere atıfta bulunulmalıdır. (Ör. Tablo-1 de görüldüğü üzere…)

 

Teşekkür

Bu bölüm isteğe bağlıdır. Kişilere ya da kurumlara yapılacak teşekkürler bu bölümde verilmelidir. Araştırmaya katkısı olduğu düşünülen kişiler ve kurumlar kaynaklardan bölümünden önce bu bölümde yazılır.

 

Kaynaklar

Metin içinde verilen atıflar ve metin sonunda verilen kaynaklar listesi APA 6.0 stiline göre hazırlanmalıdır.

 

Ekler

Araştırmada kullanılan ölçek ve değişkenler ve yapılan araştırmanın daha kolay anlaşılmasını sağladığı düşünülen ekler (varsa) kaynaklardan sonra konulmalıdır.


 

Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce kayıt olmalıdır. 

Okuyucuların yayın bildirimi servisine kayıt olmaları önerilir. Bu işlem dergi giriş sayfasının sağ kısmında yer alan menünün altındaki “Email ile abone ol” bölümünden gerçekleştirilebilir. Bu servise kayıt yaptıran okuyucuya her yeni sayı yayınlandığında İÇİNDEKİLER sayfası e-posta aracılığı ile iletilir.

Derginin gizlilik bildiriminde belirtildiği gibi, yazarların kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılmayacaktır.

Yazarlar bu dergide yayınlanan çalışmalarını, yayın öncesinde ve sonrasında, kişisel web sitelerinde veya kurumsal arşivlerde, bu dergiye kütüphanecilik kurallarına uygun şekilde referans vererek yayınlayabilirler. Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler İnceleme Dergisinde yayımlanan tüm yazıların sorumluluğu yazarına aittir. Dergiye yazı gönderen her yazar dergiden gelebilecek hakemlik istek ve tekliflerini kabul etmiş sayılır. Dergiye yazı gönderen her yazar makalesini geri çekme talep ettiğinde dergi yönetimince belirlenen ceza miktarı olan güncel net asgari ücretin 1/3'ü kadar miktarı cezayı ödemeyi kabul eder.

Bu dergi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine ücretsiz olarak anında açık erişim sağlamaktadır.

Bu dergi sitesindeki isimler ve eposta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.

 

EDİTÖRLERIN SORUMLULUKLARI

Basım kararı

Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler İnceleme Dergisi editörleri, yayınlanmak üzere kabul edilen tüm makalelerin, alanında uzman olan en az iki hakem tarafından hakem değerlendirmesine tabi tutulmasını sağlar. Editörler, İş’te Davranış Dergisi'ne gönderilen makalelerden hangi eserin yayınlanacağına, söz konusu çalışmanın geçerliliğine, araştırmacılara ve okurlara olan önemine, hakemlerin yorumlarına ve bu gibi yasal şartlara göre karar vermekten sorumludur.

Tarafsızlık ve yayıncıya ait özgürlük

Editörler gönderilen makale önerilerini derginin kapsamına uygun olması ve çalışmalarının önemi ve orjinalliğini dikkate alarak değerlendirirler. Editörler, makale önerisini sunan yazar/ların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken, uyruk, veya politik görüşlerini dikkate almazlar. Düzeltme yada yayınlama kararına İş’te Davranış Dergisi editör kurulu dışında diğer kurumlar etki edemez.

Gizlilik

Editörler gönderilen bir yazıyla ilgili bilgileri, sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında başka herhangi biriyle paylaşmazlar.

Bilgilendirme ve görüş ayrılıkları. Editörler ve yayın kurulu üyeleri, yazarların açık yazılı izni olmaksızın kendi araştırma amaçları için sunulan bir makalede sunulan yayınlanmamış bilgileri kullanmazlar.

Etik kaygılar

Editörler sunulan bir yazıya veya yayınlanmış makaleye ilişkin etik kaygılar ortaya çıktığında tedbirler alacaktır. Yayımlandıktan yıllar sonra ortaya çıksa bile, bildirilen her etik olmayan yayınlama davranışı incelenecektir.

HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI

Editöryal kararlara katkı

Editör kararlarında editörlere yardımcı olur ve editöryal iletişim yoluyla yazarlara makalelerini iyileştirmede yardımcı olur.

Sürat

Makale önerisini incelemek için yeterli nitelikte hissetmeyen veya makale incelemesinin zamanında gerçekleşemeyeceğini bilen herhangi bir hakem, derhal İş’te Davranış Dergisi editörlerini haberdar etmeli ve gözden geçirme davetini reddetmeli, böylece yeni hakem atamasının yapılması sağlanmalıdır.

Gizlilik

Gözden geçirilmek üzere gönderilen tüm makale önerileri gizli belgelerdir ve bu şekilde ele alınmalıdır. Editör tarafından yetkilendirilmedikçe başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır. Bu durum inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.

Tarafsızlık standartları

Makale önerisi ile ilgili yorumlar tarafsız olarak yapılmalı ve yazarların makaleyi geliştirmek için kullanabileceği şekilde öneriler yapılmalıdır. Yazarlara yönelik kişisel eleştiriler uygun değildir.

Kaynakların kabulü

Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Hakem ayrıca, incelenen yazı ile başka herhangi bir makalenin (yayınlanmış veya yayınlanmamış) herhangi bir önemli benzerliğini editörüne bildirmelidir.

Çıkar çatışmaları

Çıkar çatışmaları İş’te Davranış Dergisi editörlerine bildirilmelidir.

YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

Raporlaştırma standartları

Orijinal araştırmanın yazarları, yapılan çalışmanın ve sonuçların doğru bir şekilde sunulmasını ve ardından çalışmanın öneminin objektif bir şekilde tartışılmasını sağlamalıdır. Makale önerisi yeterli detay ve referans içermelidir.

Veri erişimi ve saklama

Yazarların, çalışmalarının ham verilerini saklamaları gerekmektedir. Gerektiğinde, dergi tarafından talep edilmesi durumunda ve İş’te Davranış Dergisi editörleri incelemesi için sunmalıdırlar.

Özgünlük ve intihal

Yazarlar, sadece tamamen orijinal eserler göndermeliler ve başkalarının çalışmalarını ve / veya sözlerini kullandılarsa, bu uygun şekilde alıntılanmış olmalıdır. İntihal, tüm biçimlerinde etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez. Bu nedenle dergiye makale gönderen tüm yazarlardan benzerlik oranı raporu istenmektedir.

Birden çok, yinelenen, yedekli veya eşzamanlı gönderim / yayın

Yazarlar başka bir dergide daha önce yayınlanmış bir makaleyi değerlendirilmek için göndermemelidir. Bir makalenin birden fazla dergiye eşzamanlı olarak sunulması etik olmayan yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez. Yazar bu konuyla ilgili ve diğer hususlarda yazım kurallarında belirtildiği cezayı baştan kabul eder.

Makalenin yazarlığı

Sadece yazarlık kriterlerini yerine getiren kişiler, yazının içeriğinde yazar olarak listelenmelidir. Bu yazarlık kriterleri şu şekildedir; (i) tasarım, uygulama, veri toplama veya analiz aşamalarına katkı sağlamıştır (ii) yazıyı hazırlamış veya önemli entelektüel katkı sağlamış veya eleştirel olarak revize etmiştir veya (iii) makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayınlanmak üzere teslim edilmesini kabul etmiştir. Sorumlu yazar, tüm yazarların (yukarıdaki tanıma göre) yazar listesine dahil edilmesini sağlamalı ve yazarların makalenin son halini gördüklerini ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiklerini beyan etmelidir.

Beyan ve çıkar çatışmaları

Yazarlar, mümkün olan en erken aşamada (genellikle makale gönderimi sırasında bir bildirme formu sunarak ve makalede bir beyanı dahil ederek) çıkar çatışmaları açığa çıkarmalıdır. Çalışma için tüm mali destek kaynakları beyan edilmelidir (varsa hibe numarası veya diğer referans numarası dahil).

Hakem değerlendirmesi

Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdürler ve editörlerin ham veri taleplerine, açıklamalara ve etik onayının kanıtlarına, ve telif hakkı izinlerine derhal yanıt vererek tam olarak işbirliği yapmakla yükümlüdürler. İlk olarak "gerekli revizyon" kararı verilmesi durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına sistematik bir şekilde verilen son tarihe kadar yazılarını gözden geçirip yeniden ibraz etmelidir.

Yayınlanan eserlerde temel hatalar

Yazarlar kendi yayınladıkları çalışmalarında önemli hatalar veya yanlışlıklar bulduklarında, dergi editörlerini veya yayıncılarını derhal bilgilendirmek ve kağıt üzerinde bir erratum biçiminde düzeltmek veya kağıdı çıkarmak için onlarla işbirliği yapmakla yükümlüdür. Editörler veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir şahısdan öğrenirse, yazarın makaleyi derhal düzeltmesi veya geri çekmesi veya gazetenin editörlerine kağıdın doğruluğuna dair kanıt sunması yükümlülüğüdür.

Dergimizde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

IHSSR is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


88x31.png