Amaç: Makalenin amacı, bibliyometrik analiz yaklaşımını kullanarak “turizm ve çocuk” konularında yapılmış olan çalışmaları VOSviewer veritabanı temelinde değerlendirerek bu alanda çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılar için yol gösterici güncel veriler sunmaktır.
Tasarım/Yöntem: İlgili çalışmalara erişim için Web of Science (WoS) veri tabanı kullanılmış ve literatürü analiz edebilmek amacıyla VOSviewer yazılımından faydalanılmıştır. Literatürde öncü eğilimleri bulmak için 1975-Aralık 2022 dönemi boyunca WoS veri tabanının yardımıyla 125 çalışma bulunmuştur. İncelenen çalışmalar temelinde turizm ve çocuk alanında yapılmış olan yayınlar ve atıf sayıları, Web of Science kategorileri, en çok atıf alan yayınların analizi, en çok kullanılan anahtar kelimeler, en çok katkıda bulunan ülkeler, en çok katkı sağlayan kuruluşlar, en üretken yazarlar ve yayınların en çok bulunduğu kaynaklar ele alınmıştır.
Sonuçlar: Alanda yapılan ilk yayına 1992 yılında rastlanılmıştır. 2000’li yıllarda yayınlar bağlamında değişken süreçler yaşanmıştır ve esas artışlar 2020 yılı sonrasında gözlemlenmiştir. Alanda yapılan atıfların da 2018 yılı itibariyle de ciddi bir artışa sahip olduğu görülmektedir. Çalışmaların %40.80’lik bölümü Hospitality Leisure Sport Tourism kategorisinde görülmektedir. En yüksek atıf alan çalışma, Richter ve Norman (2010) tarafından yapılan “AIDS Orphan Tourism: A Threat To Young Children in Residential Care” dir. En çok kullanılan anahtar kelimeler, “tourism” “children” ve “child sex tourism”dir. En çok katkıda bulunan ülke, Avusturalya; en çok katkı sağlayan kuruluş ise Southern Cross University’dir. Alanda en üretken yazar, Antonia Canosa, en verimli kaynak ise Tourism Recreation Research’dir.
Özgün Değer: Yapılan çalışma, Wos veritabanını kullanarak “turizm ve çocuk” başlığı altında en güncel bilgileri vererek araştırmacılar için yol haritası oluşturmaktadır. Yabancı literatürde yapılmış olan benzer yönteme sahip çalışma, 2016 yılında yayınlanmış olup belirli kaynakları ele alarak sistematik literatür taraması yapmıştır. Yapılan çalışmada ise 2018 yılı sonrasında ilgili alanda yapılan yayınlarda önemli artışlar gözlenmiş ve 1975-2022 yılları arasındaki tüm bibliyometrik veriler 125 adet kaynak ile değerlendirilmiştir.
Purpose: The aim of the article is to evaluate the studies on "tourism and children" on the basis of the VOSviewer database, using the bibliometric analysis approach, and to provide up-to-date data guidance for researchers who would like to reserach in this field.
Design/Method: Web of Science (WoS) database was used to access related studies and VOSviewer software was used to analyze the literature. To find leading trends in the literature, 125 studies were found with the help of the WoS database over the period 1975-December 2022. Based on the studies examined, publications and citations in the field of tourism and children, Web of Science categories, analysis of the most cited publications, the most used keywords, the most contributing countries, the most contributing organizations, the most productive authors, and the most productive authors of the publications. Many sources are discussed.
Results: The first publication in the field was found in 1992. In the 2000s, variable processes were experienced in the context of publications, and the main increases were observed after 2020. It is seen that the citations made in the field also have a serious increase as of 2018. 40.80% of the studies are seen in the category of Hospitality Leisure Sport Tourism. The most cited work is “AIDS Orphan Tourism: A Threat To Young Children in Residential Care” by Richter and Norman (2010). The most used keywords are “tourism” “children” and “child sex tourism”. The largest contributor is Australia; The largest contributor is Southern Cross University. The most prolific author in the field is Antonia Canosa, and the most productive resource is Tourism Recreation Research.
Original Value: The study creates a roadmap for researchers by providing the most up-to-date information under the heading of "tourism and children" using the Wos database. The study, which has a similar method in foreign literature, was published in 2016 and made a systematic literature review by considering certain sources. In the study, significant increases were observed in the publications in the related field after 2018, and all bibliometric data between 1975 and 2022 were evaluated with 125 sources.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 1 |