Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the local pear genotypes grown in Malatya

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 7, 25.03.2024
https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.1

Öz

This study was carried out between 2020 and 2021 on local pear genotypes grown in the Malatya region (Türkiye), especially in the yard of Apple-Pear Germplasm of Malatya Turgut Özal University. In the study, phenological, pomological, and phytochemical characteristics of nine pear genotypes were analyzed. The following dates were identified for the selected characteristics: the bud swell between March 9 and 27, the bud bursts between March 14 and April 1, the start of flowering between March 28 and April 7, full bloom between April 2 and 11, the end of flowering between April 6 and 15, harvest between August 10 and November 13, defoliation between December 3 and 17, and the number of days from full bloom to harvest ranged between 128 and 216 days. The following results were obtained: fruit weights were 46.3-202.6 g, fruit lengths were 44.8-91.2 mm, fruit diameters were 43.8-76.2 mm, fruit flesh firmness were 2.4-9.62 kg/cm2, fruit volume was 45.5-204.3 ml, and fruit color values were 21.3-77.1 as L value, -2.49-0.1 as a value, and -2.03-54 as b value. The water-soluble dry matter content of the genotypes ranged between 10.3-15.9, pH values ranged between ​​3.99-5.37, total phenolic content ranged between 167-992 mg GAE /1000g, and total antioxidant activities ranged from 284 to 1454 mg TEAC/1000 g. Aliseydi from the summer pear genotypes and Parlak and Armut1 genotypes from the autumn genotypes were important. It is thought that Biber, Dudunun and Efendi genotypes from winter genotypes may be important materials for future studies.

Kaynakça

  • Asma, B. M., Seçkin, T., Birhanlı, O., Kan, T. (2003). Malatya’nın Önemli Meyve Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi ve Muhafaza Edilmesi Projesi. Inönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Proje No: İ.Ü. BAPB 2000/21 (in Turkish)
  • Bayındır, Y. , Çöçen, E. , Macit, T. , Gültekin, N. İ Toprak Özcan, E. , Aslani A. & Aslantaş, R. (2019). Malatya İli Yazlık Yerel Armut Genotiplerinin Seleksiyonu . Dergi Park Ziraat Mühendisliği , 54-65. (in Turkish)
  • Bayındır, Y. (2017). Malatya’nın Pötürge ve Doğanyol ilçelerindeki armut (Pyrus communis L.) genotiplerinin seleksiyonu, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Bostan. S.Z., Acar. S. (2012). Ünye’de (ORDU) Yetiştirilen Yerel Armut Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi 1(2): 97-106. (in Turkish)
  • Davis P H (1972). Flora of Turkey, Vol. IV. Edinburg University Press, Edinburg.
  • Doğan, A., Güleryüz, M. (2001). Sakı Elma Çeşidinde Klon Seleksiyonu, Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiriler Kitabı, Erzurum, 185-189. (in Turkish)
  • FAO (2022). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 06/04/2022)
  • Kılıç, D. (2015). Gürgentepe (Ordu) İlçesinde Yetiştirilen Yerel Armut Çeşitlerinin Meyve ve Ağaç Özellikleri. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Mete, İ. (2019). Bazı Armut Çeşitlerinde Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerin Belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Murathan, Z. T., Erbil, N., Düzgüner, V., Arslan, M. (2019). Şakok Armudunun (Pyrus Elaeagnifila Pallas) Antioksidan, Antimikrobiyal Ve Mutajenik Özelliklerinin Ġncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 447-456. (in Turkish)
  • Özbek, S., (1947). Türkiye’de armut yetiştiriciliği ve önemli armut çeşitlerimiz, Yüksek Ziraat Enstitüsü Basımevi, 95. (in Turkish)
  • Özbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 128, Adana. 486 s. Polat, M., Bağbozan, B. 2017. Eğirdir (Isparta) Ekolojisinde Yetiştirilen Erkenci Yerli Armut (Pyrus communis L.) Tiplerinin Bazı Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21, 9-12, Isparta. (in Turkish)
  • TUİK (2021). Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Erişim Tarihi: 23.03.2023 (www.tuik.gov.tr).
  • Turalı, R. (2020). Bolu Dağı Batı Yakasında yetişen mahalli armut çeşit ve genotiplerinin pomolojik, fenolojik, morfolojik özellikleri. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Ülkümen, L. (1938). Malatya›nın mühim meyva çeşitleri üzerinde morfolojik, fizyolojik ve biyolojik araştırmalar. Ankara Yüksek Ziraat Enst., 65 ,. Ankara. (in Turkish)
Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 7, 25.03.2024
https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.1

Öz

Kaynakça

  • Asma, B. M., Seçkin, T., Birhanlı, O., Kan, T. (2003). Malatya’nın Önemli Meyve Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi ve Muhafaza Edilmesi Projesi. Inönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Proje No: İ.Ü. BAPB 2000/21 (in Turkish)
  • Bayındır, Y. , Çöçen, E. , Macit, T. , Gültekin, N. İ Toprak Özcan, E. , Aslani A. & Aslantaş, R. (2019). Malatya İli Yazlık Yerel Armut Genotiplerinin Seleksiyonu . Dergi Park Ziraat Mühendisliği , 54-65. (in Turkish)
  • Bayındır, Y. (2017). Malatya’nın Pötürge ve Doğanyol ilçelerindeki armut (Pyrus communis L.) genotiplerinin seleksiyonu, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Bostan. S.Z., Acar. S. (2012). Ünye’de (ORDU) Yetiştirilen Yerel Armut Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi 1(2): 97-106. (in Turkish)
  • Davis P H (1972). Flora of Turkey, Vol. IV. Edinburg University Press, Edinburg.
  • Doğan, A., Güleryüz, M. (2001). Sakı Elma Çeşidinde Klon Seleksiyonu, Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiriler Kitabı, Erzurum, 185-189. (in Turkish)
  • FAO (2022). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 06/04/2022)
  • Kılıç, D. (2015). Gürgentepe (Ordu) İlçesinde Yetiştirilen Yerel Armut Çeşitlerinin Meyve ve Ağaç Özellikleri. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Mete, İ. (2019). Bazı Armut Çeşitlerinde Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerin Belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Murathan, Z. T., Erbil, N., Düzgüner, V., Arslan, M. (2019). Şakok Armudunun (Pyrus Elaeagnifila Pallas) Antioksidan, Antimikrobiyal Ve Mutajenik Özelliklerinin Ġncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 447-456. (in Turkish)
  • Özbek, S., (1947). Türkiye’de armut yetiştiriciliği ve önemli armut çeşitlerimiz, Yüksek Ziraat Enstitüsü Basımevi, 95. (in Turkish)
  • Özbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 128, Adana. 486 s. Polat, M., Bağbozan, B. 2017. Eğirdir (Isparta) Ekolojisinde Yetiştirilen Erkenci Yerli Armut (Pyrus communis L.) Tiplerinin Bazı Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21, 9-12, Isparta. (in Turkish)
  • TUİK (2021). Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Erişim Tarihi: 23.03.2023 (www.tuik.gov.tr).
  • Turalı, R. (2020). Bolu Dağı Batı Yakasında yetişen mahalli armut çeşit ve genotiplerinin pomolojik, fenolojik, morfolojik özellikleri. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. (in Turkish)
  • Ülkümen, L. (1938). Malatya›nın mühim meyva çeşitleri üzerinde morfolojik, fizyolojik ve biyolojik araştırmalar. Ankara Yüksek Ziraat Enst., 65 ,. Ankara. (in Turkish)
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuncay Kan 0000-0002-3584-5279

Hazal Arpacı Bu kişi benim 0000-0001-8975-7154

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2023
Kabul Tarihi 13 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kan, T., & Arpacı, H. (2024). Investigation of the local pear genotypes grown in Malatya. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 8(1), 1-7. https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.1

by-nc.png

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar. 

Web: dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27