Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 1, 30.04.2024

Yıl: 2024

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA)'nın temel amacı, imalat süreçlerindeki araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları sonuçlarının yazılı bir kaynakta toplanmasını sağlayarak sürdürülebilir üretime katkıda bulunmaktır. Dergi ayrıca imalat endüstrisinde hizmet veren profesyonel çalışanlar ve yatırım kurumları ile ilgili araştırma ve akademik kurumlardaki uzmanlar ve araştırmacılar arasında iletişim kanalları oluşturmak ve yenilikçi kavramların hızlı bir şekilde yayılmasına katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda dergide orijinal araştırma ve derleme makaleleri ile teknik not yayımlanmaktadır.

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları yılda üç kez Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında sadece elektronik olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. İhtiyaç duyulması halinde ek sayı ve özel sayı da yayımlanmaktadır. İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisinin kapsamı aşağıdaki alanları içermektedir:
-Geleneksel ve geleneksel olmayan işleme yöntemleri
-Katmanlı imalat yöntemleri
-Döküm, plastik şekil verme ve kalıplama yöntemleri
-Toz metalurjisi ve kaplama yöntemleri
-Kaynak, birleştirme ve montaj
-Tasarım, modelleme ve simülasyon
-Görüntüleme, kontrol ve otomasyon

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları'nda yayınlanması için bilimsel özgün makaleler dergi web sayfası (http://dergipark.ulakbim.gov.tr/mateca) üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra online olarak gönderilmelidir. Örnek makale için (EN)(Template) (TR)(Örnek Makale) adresini tıklayınız.

Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni
1. Sayfa yapısının her bir tarafı (sağ-sol, üst-alt) için kenar boşlukları 2 cm olmalıdır. Sayfa numaraları, sayfanın altında ve ortasında yer almalıdır.
2. Dergiye gönderilen makaleler tek satır aralıklı, 12 punto, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalıdır. Her bir paragraf 0.5 cm sol girintili olarak yazılmalı ve paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Makale Metni
3. Makale sırasıyla, Türkçe başlık, Türkçe özet, Yazar bilgileri, İngilizce başlık, İngilizce özet, özetlerin altında anahtar kelimeler ve devamında giriş, ana metin, sonuç, teşekkür, kaynaklar ve eklerden oluşmalıdır.
4. Makalelerde Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Türkçe de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.
5. Makale içinde (Metin, tablo, grafik, şekil vb.) SI birimler sistemi esas alınmalı ve ondalık gösterimde nokta kullanılmalıdır.
6. Metin içerisinde kullanılan başlıkların, alt başlıkların, şekil ve tablo açıklamalarının tümünün İngilizceleri, İngilizce makaleler için Türkçeleri parantez içerisinde 10 punto olarak belirtilmelidir.

Başlık ve Yazar Bilgileri
7. Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine ilk harf büyük olacak şekilde, tek satır aralıklı, sola hizalı, Times New Roman, 14 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
8. Gönderilecek çalışmalarda yazar isimleri Türkçe başlık altında, 11 punto olarak yazılmalıdır. Yazara ait künye bilgileri yıldızlı veya numaralı dipnot ile 9 punto olarak yazar isimlerinin altına eklenmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler
9. Gönderilen bütün makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özet kısımlarının altında ilk harfi büyük olacak şekilde Anahtar Kelimeler En az 3, en fazla 5 adet İngilizce/Türkçe olarak yazılmalıdır. Özetlerin başlıkları ilk harf büyük ve sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalenin özet kısmı en az 120 kelime, en fazla 250 kelime olmalıdır.
10. Özetler ve Anahtar kelimeler Times New Roman yazı tipinde sırasıyla, 10 punto ve 9 punto, tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Bu bölümlerin yalnızca başlıkları kalın (bold) olmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları
11. Ana metin Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 12 punto, tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 0.5 cm içerden başlamalıdır. Makalenin ana başlık ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 gibi ondalıklı şekilde, Giriş’ten başlayarak (Kaynakça hariç) numaralandırılmalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Metin içerisinde en fazla üçüncü düzeye (1.1.2. gibi) kadar alt ayrım açılmalı, ihtiyaç duyulması halinde, daha alt düzeydeki başlıklar numara verilmeden italik ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. İlgili ilk başlık numarası ile sola yaslı olmalı, bu başlığa bağlı alt başlıklar numaralandırması ile birlikte 1 cm içeriden başlamalıdır. Makalede ana başlıklar büyük harfle, 2. derece alt başlıkların yalnızca ilk harfi büyük, 3.derece alt başlıkların ilk kelimesi büyük harfle olacak şekilde olmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra tek satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

Tablo, Şekil ve Grafikler
12. Tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık numaralandırılmış (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1, Şekil 2, Grafik 1, Grafik 2 vb.) bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık, Times New Roman 10 punto olarak tablonun üstünde, şekil veya grafiğin altında yazılmalıdır. Tablo, şekil veya grafik no’sundan sonra tek nokta konularak tablo, şekil veya grafik başlığı yazılmalıdır. Başlık ile Tablo, Şekil veya Grafik arasındaki paragraf aralığı “sonra 6 nk” şeklinde olmalıdır. Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak da kullanılabilir. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin en az 9 punto olmalıdır.
13. Tablolar yazılım programı çıktısı olarak metne konmamalı, sonuçları yazar/yazarlar kendileri tablo haline getirmelidir. Şekillerin çözünürlüğü en az 300 dpi olacak şekilde olmalıdır.

Matematiksel Denklemler
14. Metin içerisine matematiksel denklem/formüller sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalede matematiksel denklem ve formüllere numara verilerek sıralanmalıdır. Numaralandırma satırın en sağında parantez içinde yapılmalıdır.

Teşekkür
15. Çalışma araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kurum/kuruluş adı ve proje numarası Kaynaklar bölümünden önce yazılmalıdır.

Kaynaklar
16. Metin içerisinde yer alan referanslar köşeli parantez içerisinde verilmelidir. Referanslar kaynaklar bölümünde aşağıda verilen formatlarda 11 punto olarak yazılmalıdır.
Dergi makalesi: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, makalenin tam başlığı, Derginin adı veya uluslararası kısaltması, cilt no(sayı): başlangıç-bitiş sayfa no, yıl.
- M. Günay, İ. Korkut, E. Aslan, U. Şeker, Experimental investigation of the effect of cutting tool rake angle on main cutting force, Journal of Materials Processing Technology, 166(1): 44-49, 2005.
- B. Özlü, M. Akgün, H. Demir, AA 6061 Alaşımının tornalanmasında kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin analizi ve optimizasyonu, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(2): 151-158, 2019.
Kitap: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, kitabın adı, cilt no, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- E.M. Trent, Metal Cutting, 2nd ed., Butterworths, London, 1989.
- M.C. Çakır, Modern Talaşlı İmalat Yöntemleri, 2. baskı, Dora Yayıncılık, Bursa, 2010.
Kitaptan bir bölüm: Bölüm yazarın adının baş harfi(.) soyadı, bölümün adı, kitabın adı, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- D. Ulutan, T. Özel, Hard machining, Modern Manufacturing Processes, M. Koç, T. Özel (Eds.), John Wiley & Sons, Inc., New York, 2019.
Konferans yayını: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tebliğin adı, kongrenin adı, gün/ay/yıl, yapıldığı yer.
- A. Parlak, R. Kaçar, H. Ertek Emre, Adjoining of AA6033 Aluminum-AH36 Grade steel coupling with robotic GMAK method using transition plate, 4th International Conference on Engineering Technology and Applied Sciences, 24-28 April 2019, Kiev.
- N. Yaşar, M.E. Korkmaz, M. Günay. CFRP kompozitlerin delinmesinde delme şartlarının ilerleme kuvveti ve delaminasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesi, 7th International Symposium on Machining, 3-5 Kasım 2016, İstanbul.
Standart: Standard no, standardın adı, yayın yeri, yıl.
- ASTM E8, Standard test methods for tension testing of metallic materials, ASTM International, 2004.
Rapor: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, raporun adı, şirket/kurum adı, yayınlandığı yer, yıl.
- H.A. Soons, S.L. Yaniv, Precision in machining: research challenges, MD: National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, 2015.
Tez: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tezin adı, cinsi (yüksek lisans, doktora), sunulduğu üniversite ve enstitüsü, şehir, ülke, yıl.
- T. Meral, Paslanmaz çeliğin delinebilirliğinin deneysel ve nümerik olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Karabük, Türkiye, 2018.
- M.W. Dixon, Application of neural networks to solve the routing problem in communication networks, Ph.D. Dissertation, Murdoch University, Murdoch, WA, Australia, 1999.
Online kaynaklar: Yazar(lar) veya sorumlu kurum, yayın başlığı, web sayfası, URL, erişim tarihi.
- Texas Instruments, RS-422 and RS-485 Standards Overview and System Configurations, http://www.ti.com/lit/an/slla070d/slla070d.pdf, 20.12.2012.

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA) dergisi 2020 yılında yayın hayatına başlamış olup, Mustafa GÜNAY tarafından yayınlanmaktadır. MATECA, Geleneksel ve Geleneksel olmayan işleme yöntemleri, Katmanlı imalat yöntemleri, Döküm, Plastik şekil verme ve Kalıplama yöntemleri, Toz metalurjisi ve Kaplama yöntemleri, Kaynak, Birleştirme ve Montaj, Tasarım, Modelleme ve Simülasyon, Görüntüleme, Kontrol ve Otomasyon alanlarında özgün bilimsel makaleleri yayınlar. Yılda üç defa (Nisan, Ağustos ve Aralık) yayınlanacak olan uluslararası hakemli bilimsel bir e-dergidir. Dergide makale gönderim ücreti yoktur ve açık erişim politikası benimsenmiştir. Dergi Türkçe ve İngilizce dillerindeki bilimsel yazıları Dergipark sistemi üzerinden kabul etmektedir. Makale değerlendirme süresi yaklaşık 3 aydır.

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisi orijinal araştırma ve derleme makalelerini yayınlar. MATECA dergisinde, yazarların, dergi editörleri/alan editörlerinin, hakemlerin ve yayıncının etik görev ve sorumlulukları konusunda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar esas alınmaktadır.

İntihal Denetimi
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisi başvuru sürecindeki tüm makaleler, İntihal Tespit Programı “ithenticate” den geçirildikten sonra değerlendirmeye alınır. Benzerlik oranı sınırı kaynaklar hariç en fazla %20’dir. Ön değerlendirme neticesinde uygun bulunmayan makale değerlendirilmeden, gerekli düzeltmelerin yapılması için tekrar yazar(lar)a gönderilir.

Yazar Tarafından Ön Kontrol
Gönderilen yazı daha önceden yayınlanmamış ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamış olmalıdır.
Gönderi dosyası Microsoft Word dokümanı dosyası biçiminde olmalıdır.
Mevcut olduğu durumlarda referansların URL’leri verilmelidir.
Metin yazar rehberinde belirtilen dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

Kör Hakemlik Süreci
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA) çifte-kör hakemlik sürecinden geçen bilimsel makalelerin yayınlandığı hakemli bir akademik dergidir.

Yayınların incelenmesi için çalışmaların içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem editör(ler) tarafından atanır. Tüm hakem değerlendirme raporları elektronik ortamda isimsiz olarak gönderilir. Değerlendirmeyi yapan hakemlerin isimleri çifte körleme yöntemi gereği raporlarda ve dergide belirtilmemektedir. Ancak değerlendirmeleri sonrası hakemlere, hakemlik teşekkür yazısı gönderilir.

Kör hakemlik süreçleri akademik yayınların kalitesini doğrudan etkilemektedir. Değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve hakem raporları e-mail yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve hakem raporları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Çift taraflı kör hakemlik, editörlerin yazarlar ile diyalog içinde kararlar almasına yardımcı olur. Aynı zamanda yazarlar da çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler elde ederek çalışmalarını geliştirme fırsatı bulurlar.

Karar Alma Süreci
Editörler ve yayıncı, yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaları değerlendirme için alanlarında uzman en az iki hakeme gönderirler. Hakemler arasında ihtilaf olması durumunda üçüncü bir hakem atanır ve çoğunluğun kararına göre makale karara bağlanır. Hakemlerin doldurdukları değerlendirme formları ve tercih ederlerse metin üzerindeki düzeltmeleri sorumlu yazar ile iletişime geçilerek yazarlara gönderilir. Yazardan gelen düzeltilmiş son dosya hakemler ve alan editörü tarafından tekrar değerlendirilerek çalışmanın yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verilir.

Gizlilik
Değerlendirme için hakemlere gönderilen çalışmalar gizli belge olarak değerlendirilmelidir. Çalışmalar başkalarına gösterilmemeli, içerikleri tartışılmamalıdır. Gerekli durumlarda Baş Editörün izni dahilinde hakemler başka meslektaşlarından tavsiye isteyebilirler. Baş Editör, bu izni ancak istisnai bir koşul olması durumda verebilir. Gizlilik kuralı, hakemlik yapmayı reddeden kişileri de kapsamaktadır.

Tarafsızlık İlkesi
Değerlendirme sürecinde yazarlara yönelik kişisel eleştiri yapılmamalıdır. Değerlendirmeler, nesnel ve çalışmaların geliştirilmesine katkı sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Kaynak Belirtme
Hakemler, çalışmada atıf olarak belirtilmeyen alıntılar varsa bunları yazarlara bildirmekle yükümlüdürler. Hakemler, alanda atıfta bulunulmayan eserlere ya da benzer eserlerle çakışan alıntılara özellikle dikkat etmelidirler. Hakemler, daha önce yayınlanmış herhangi bir çalışma ya da bilgiyle benzerliği olan yayınların fark edilmesi durumunda editörleri bilgilendirmelidirler.

Bilgilendirme ve Çıkar Çatışması
Hakemler, çalışmasını değerlendirmekle görevlendirildikleri herhangi bir yazar, şirket ya da kurumla işbirliğine dayalı herhangi bir bağlantıları olması durumunda değerlendirme yapmayı kabul etmemeli ve durumdan editörleri haberdar etmelidirler.

Hakemler, değerlendirme için gönderilmiş yayınlanmamış eserleri ya da eserlerin bölümlerini yazar(lar)ının yazılı onayı olmadan kendi çalışmalarında kullanamazlar. Değerlendirme sırasında elde edilen bilgi ve fikirler hakemler tarafından gizli tutulmalı ve kendi çıkarları için kullanılmamalıdır. Bu kurallar, hakemlik görevini kabul etmeyen kişileri de kapsamaktadır.

Yayın Dili
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA), Türkçe ve İngilizce dilinde yazılmış araştırma makalelerini incelemeye almaktadır.

Yayın Sıklığı
2020 yılından beri sayı yayımlayan MATECA’da her yıl bir cilt yayınlanır ve her cilt 3 sayıdan oluşur (Nisan, Ağustos ve Aralık).

Açık Erişim Politikası
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisi, bilimsel çalışmaları halka ücretsiz sunmanın ve bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisi, hakem incelemeleri sonucunda kabul edilen ve yayınlanan bütün makalelere hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Açık Erişim konusunda, Budapest Open - Access Girişimi (BOAI) tarafından belirtilen ilkelerine uymaktadır. Dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir. Yazardan ve yayıncılardan izin alınması gerekmez.

Ücretlendirme Politikası
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA) dergisi, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.

Dergide makale gönderimi, süreç ve yayınlanması aşamalarında herhangi bir ücret talep edilmez.