BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2007, Cilt: 38 Sayı: 2, 137 - 141, 10.01.2011

Öz

Bu çalışmada Erzurum piyasasından temin edilen 29 beyaz peynir örneğinde Listeria varlığı ve bazı mikrobiyolojik
özellikleri açısından incelenmiştir. Örneklerin sadece bir tanesinde (%3,45) Listeria monocytogenes belirlenmiştir. Beyaz peynir
örneklerinin toplam aerobik mezofil bakteri sayısı 3,35–6,14 log kob/g, laktik asit bakteri sayısı 3,38–6,09 log kob/g,
Enterobacteriaceae sayısı

Kaynakça

  • Anonim, 1995. Beyaz Peynir Standardı (TS 591 /Ocak), Türk Standartları Enstitüsü Necatibey Caddesi, 112 Bakanlıklar/Ankara.
  • Arıcı, M., Demirci, M., Gündüz, H. H., 1999. Listeria monocytogenes 'in inek ve koyun sütünden yapılan beyaz peynirlerin imalat, olgunlaşma ve depolama aşamalarındaki durumu. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 1133–1137.
  • Aygun, O. ve Pehlivanlar, S., 2006. Listeria spp. in the raw milk and dairy products in Antakya, Turkey. Food Control, 17: 676–679.
  • Champagne, C. P., Laing, R. R., Roy. D., Assanta Mafu, A., Griffiths, M. W., 1994. Psychrotrophs in dairy products: their effects and their control. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34, 1–30.
  • Coşkun, H. ve Öztürk, B. (2000). Bazı süt işletmelerinde üretilen beyaz ve kaşar peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite kriterleri yönünden incelenmesi. Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri, VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Tebliğler Kitabı, s. 547–556.
  • Çetinkaya, B., Ertaş, H.B., Muz, A., 1999. Süt ürünlerinde Listeria türlerinin izolasyonu. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 13: 21–25.
  • Çiftçioğlu, G. ve Uğur, M., 1991. Ülkemizde tüketilen salamura beyaz peynirlerde Listeria’ların varlığı üzerine bir araştırma. Bildiriler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, 179–190.
  • Çolak, H., Hampikyan, H., Bingol, E.B.,Ulusoy, B., 2007. Prevalence of L.monocytogenes and Salmonella spp. in Tulum cheese. Food Control, 18: 576–579.
  • Efe, A. ve Heperkan, D., 1995. Tulum peynirlerinde patojen bakteriler. II. Gıda Mühendisliği Ulusal Sempozyumu Bildiri kitabı (A.Öztan ve H.Vural ed) Ankara s. 46–54.
  • Genigeorgis, C., Carniciu, M., Dutulescu, D., Farver, T.B., 1991. Growth and survival of Listeria monocytogenes in market cheeses stored at 4 to 30C°. Journal of Food Protection, 54: 662–668.
  • Gönç, S. ve Kılıç, S., 2000. Beyaz peynirde Listeria monocytogenes aranması üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 37: 105–112.
  • Gülmez, M. ve Güven, A., 2001. Kars ilinde satışa sunulan çeçil (civil) peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 7: 63–70.
  • Heperkan, D., Sarıyar, L., Aytekin, A., 1994. Peynirlerde Escherichia coli gelişmesi ve hijyenin önemi (II. Bölüm). Animal. 9: 87–95.
  • Kalogridou-Vassiliadou, D. ve Alichanidis, E., 1984. Effect of storage of milk on the manufacture and quality of teleme cheese. Journal of Dairy Research, 51: 629–636.
  • Kara, A.A., Algur, Ö. F., Kaya, M., 1999. Erzurum piyasasından temin edilen beyaz ve civil peynirlerden, Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonu. Turkish Journal of Biology, 23: 331–337.
  • Leuschner, R. G. K. ve Boughtflower, M. P., 2002. Laboratory- scale preparation of soft cheese artificially contaminated with low levels of Escherichia coli 0157, Listeria monocytogenes and Salmonella enterica serovars typhimurium, enteritidis and dublin, Journal of Food Protection , 65: 508–514.
  • McClain, D. ve Lee, W. H. 1988. Development of USDA/FSIS method for isolation of Listeria monocytogenes from raw meat and poultry. Journal - Association of Official Analytical Chemists, 71: 660–664.
  • Pini, P.N. ve Gilbert, R.J., 1988. The occurence in the U.K. of Listeria species in raw chickens and soft cheeses International Journal of Food Microbiology, 6: 317–326.
  • Pintado, C.M.B.S., Oliveira, A., Pampulha, M.E., Ferreira, M.A.S.S., 2005. Prevalence and characterization of Listeria monocytogenes isolated from soft cheese. Food Microbiology, 22: 79–85.
  • Rudolf, M. ve Scherer, S., 2001. High incidence of L monocytogenes in European red smear cheese. International Journal of Food Microbiology, 63: 91–98.
  • Sagun, E., Sancak, Y. C., İşleyici, Ö., Ekici, K., 2001. Van ve çevresi süt ve otlu peynirlerinde Listeria türlerinin varlığı ve yaygınlığı üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 15–19.
  • Sarımehmetoglu, B., Kuplulu, O., Celik, T. H., 2004. Detection of aflatoksin M1 in cheese samples by ELISA. Food Control, 15: 45–49.
  • Sarımehmetoğlu, B, 1995. Sütte ve peynirde Listeria monocytogenes’in bulunuşu ve önemi. Gıda, 20: 259–264.
  • Sarımehmetoğlu, B., 1992. Türk Salamura Beyaz Peynirinde Yapım ve Olgunlaşma Aşamalarının Listeria monocytogenes Üzerine Etkisi. Doktora Tezi (yayınlanmamış). Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara. 1992.
  • Seeliger, H.P.R. ve Jones, D., 1986. Genus Listeria in Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. Ed: Sneath P.H.A., Mair, N.S., Sharpe, M.E. Vol: 2 Williams and Wilkins, Baltimore, p: 1235–1245.
  • Şık, B., Küçükçetin, A., Yaygın, H., 2004. Physicochemical quality and occurrence of bacterial pathogens in white pickled cheese. Milchwissenschaft, 59: 636–637.
  • Temiz, A., 1999. Gida Mikrobiyolojisi, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Editörler: Ünlütürk, A ve Turantaş, F, II. Baskı, Mengi Tan Basımevi Çınarlı, İzmir, s. 83–106.
  • Thompson, T.L. ve Marth, E.H., 1986. Changes in parmesan cheese during ripening: Microflora-aerobic plate count, lactic acid bacteria, psychrotrophic bacteria and aerobic spores. Milchwissenschaft, 41: 86–89.
  • Tumbay, E., Seeliger, H. P. R., Inci, R., Cosar, G., Langer, B., 1988. Isolation of Listeria from cheese in Turkey. İnfeksiyon Dergisi, 2: 593–595.
  • Usca, A. ve Erol, İ., 1998. Hellim peynirinin mikrobiyolojik kalitesi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 45: 97–103.
  • Uyttendaele, M.R., Neyts, K.D.,Lips, R.M., Debevere, J.M., 1997. Indicence of Listeria monocytogenes in poultry and poultry products obtained from Belgian and French abbatoirs. Food Microbiology, 14: 339–345.
  • Van Netten, P., Perales, I., Van de Moosdijk, A., Curtis, G.D.W. Jnd Mosse, D.A.A. 1989. Liquid and solid selective differential media for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes and other Listeria spp. International Journal of Food Microbiology, 8: 299–316.
  • Yetişmeyen, A., 1995. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Yıldız, F. ve Yetişmeyen, A., 2005. Peynirlerde biyojen amin riski. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2: 127 – 134.
Yıl 2007, Cilt: 38 Sayı: 2, 137 - 141, 10.01.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1995. Beyaz Peynir Standardı (TS 591 /Ocak), Türk Standartları Enstitüsü Necatibey Caddesi, 112 Bakanlıklar/Ankara.
  • Arıcı, M., Demirci, M., Gündüz, H. H., 1999. Listeria monocytogenes 'in inek ve koyun sütünden yapılan beyaz peynirlerin imalat, olgunlaşma ve depolama aşamalarındaki durumu. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 1133–1137.
  • Aygun, O. ve Pehlivanlar, S., 2006. Listeria spp. in the raw milk and dairy products in Antakya, Turkey. Food Control, 17: 676–679.
  • Champagne, C. P., Laing, R. R., Roy. D., Assanta Mafu, A., Griffiths, M. W., 1994. Psychrotrophs in dairy products: their effects and their control. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34, 1–30.
  • Coşkun, H. ve Öztürk, B. (2000). Bazı süt işletmelerinde üretilen beyaz ve kaşar peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite kriterleri yönünden incelenmesi. Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri, VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Tebliğler Kitabı, s. 547–556.
  • Çetinkaya, B., Ertaş, H.B., Muz, A., 1999. Süt ürünlerinde Listeria türlerinin izolasyonu. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi, 13: 21–25.
  • Çiftçioğlu, G. ve Uğur, M., 1991. Ülkemizde tüketilen salamura beyaz peynirlerde Listeria’ların varlığı üzerine bir araştırma. Bildiriler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, 179–190.
  • Çolak, H., Hampikyan, H., Bingol, E.B.,Ulusoy, B., 2007. Prevalence of L.monocytogenes and Salmonella spp. in Tulum cheese. Food Control, 18: 576–579.
  • Efe, A. ve Heperkan, D., 1995. Tulum peynirlerinde patojen bakteriler. II. Gıda Mühendisliği Ulusal Sempozyumu Bildiri kitabı (A.Öztan ve H.Vural ed) Ankara s. 46–54.
  • Genigeorgis, C., Carniciu, M., Dutulescu, D., Farver, T.B., 1991. Growth and survival of Listeria monocytogenes in market cheeses stored at 4 to 30C°. Journal of Food Protection, 54: 662–668.
  • Gönç, S. ve Kılıç, S., 2000. Beyaz peynirde Listeria monocytogenes aranması üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 37: 105–112.
  • Gülmez, M. ve Güven, A., 2001. Kars ilinde satışa sunulan çeçil (civil) peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 7: 63–70.
  • Heperkan, D., Sarıyar, L., Aytekin, A., 1994. Peynirlerde Escherichia coli gelişmesi ve hijyenin önemi (II. Bölüm). Animal. 9: 87–95.
  • Kalogridou-Vassiliadou, D. ve Alichanidis, E., 1984. Effect of storage of milk on the manufacture and quality of teleme cheese. Journal of Dairy Research, 51: 629–636.
  • Kara, A.A., Algur, Ö. F., Kaya, M., 1999. Erzurum piyasasından temin edilen beyaz ve civil peynirlerden, Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonu. Turkish Journal of Biology, 23: 331–337.
  • Leuschner, R. G. K. ve Boughtflower, M. P., 2002. Laboratory- scale preparation of soft cheese artificially contaminated with low levels of Escherichia coli 0157, Listeria monocytogenes and Salmonella enterica serovars typhimurium, enteritidis and dublin, Journal of Food Protection , 65: 508–514.
  • McClain, D. ve Lee, W. H. 1988. Development of USDA/FSIS method for isolation of Listeria monocytogenes from raw meat and poultry. Journal - Association of Official Analytical Chemists, 71: 660–664.
  • Pini, P.N. ve Gilbert, R.J., 1988. The occurence in the U.K. of Listeria species in raw chickens and soft cheeses International Journal of Food Microbiology, 6: 317–326.
  • Pintado, C.M.B.S., Oliveira, A., Pampulha, M.E., Ferreira, M.A.S.S., 2005. Prevalence and characterization of Listeria monocytogenes isolated from soft cheese. Food Microbiology, 22: 79–85.
  • Rudolf, M. ve Scherer, S., 2001. High incidence of L monocytogenes in European red smear cheese. International Journal of Food Microbiology, 63: 91–98.
  • Sagun, E., Sancak, Y. C., İşleyici, Ö., Ekici, K., 2001. Van ve çevresi süt ve otlu peynirlerinde Listeria türlerinin varlığı ve yaygınlığı üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 15–19.
  • Sarımehmetoglu, B., Kuplulu, O., Celik, T. H., 2004. Detection of aflatoksin M1 in cheese samples by ELISA. Food Control, 15: 45–49.
  • Sarımehmetoğlu, B, 1995. Sütte ve peynirde Listeria monocytogenes’in bulunuşu ve önemi. Gıda, 20: 259–264.
  • Sarımehmetoğlu, B., 1992. Türk Salamura Beyaz Peynirinde Yapım ve Olgunlaşma Aşamalarının Listeria monocytogenes Üzerine Etkisi. Doktora Tezi (yayınlanmamış). Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara. 1992.
  • Seeliger, H.P.R. ve Jones, D., 1986. Genus Listeria in Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. Ed: Sneath P.H.A., Mair, N.S., Sharpe, M.E. Vol: 2 Williams and Wilkins, Baltimore, p: 1235–1245.
  • Şık, B., Küçükçetin, A., Yaygın, H., 2004. Physicochemical quality and occurrence of bacterial pathogens in white pickled cheese. Milchwissenschaft, 59: 636–637.
  • Temiz, A., 1999. Gida Mikrobiyolojisi, Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar, Editörler: Ünlütürk, A ve Turantaş, F, II. Baskı, Mengi Tan Basımevi Çınarlı, İzmir, s. 83–106.
  • Thompson, T.L. ve Marth, E.H., 1986. Changes in parmesan cheese during ripening: Microflora-aerobic plate count, lactic acid bacteria, psychrotrophic bacteria and aerobic spores. Milchwissenschaft, 41: 86–89.
  • Tumbay, E., Seeliger, H. P. R., Inci, R., Cosar, G., Langer, B., 1988. Isolation of Listeria from cheese in Turkey. İnfeksiyon Dergisi, 2: 593–595.
  • Usca, A. ve Erol, İ., 1998. Hellim peynirinin mikrobiyolojik kalitesi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi, 45: 97–103.
  • Uyttendaele, M.R., Neyts, K.D.,Lips, R.M., Debevere, J.M., 1997. Indicence of Listeria monocytogenes in poultry and poultry products obtained from Belgian and French abbatoirs. Food Microbiology, 14: 339–345.
  • Van Netten, P., Perales, I., Van de Moosdijk, A., Curtis, G.D.W. Jnd Mosse, D.A.A. 1989. Liquid and solid selective differential media for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes and other Listeria spp. International Journal of Food Microbiology, 8: 299–316.
  • Yetişmeyen, A., 1995. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Yıldız, F. ve Yetişmeyen, A., 2005. Peynirlerde biyojen amin riski. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2: 127 – 134.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ziya Gökalp Ceylan

Alper Kürşat Demirkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ceylan, Z. G., & Demirkaya, A. K. (2011). Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 38(2), 137-141.
AMA Ceylan ZG, Demirkaya AK. Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;38(2):137-141.
Chicago Ceylan, Ziya Gökalp, ve Alper Kürşat Demirkaya. “Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria Monocytogenes Varlığı Ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38, sy. 2 (Ocak 2011): 137-41.
EndNote Ceylan ZG, Demirkaya AK (01 Ocak 2011) Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38 2 137–141.
IEEE Z. G. Ceylan ve A. K. Demirkaya, “Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 2, ss. 137–141, 2011.
ISNAD Ceylan, Ziya Gökalp - Demirkaya, Alper Kürşat. “Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria Monocytogenes Varlığı Ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38/2 (Ocak 2011), 137-141.
JAMA Ceylan ZG, Demirkaya AK. Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38:137–141.
MLA Ceylan, Ziya Gökalp ve Alper Kürşat Demirkaya. “Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria Monocytogenes Varlığı Ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 2, 2011, ss. 137-41.
Vancouver Ceylan ZG, Demirkaya AK. Erzurum Piyasasından Temin Edilen Salamura Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes Varlığı ve Bazı Mikrobiyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;38(2):137-41.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/