BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri

Yıl 2006, Cilt: 37 Sayı: 2, 181 - 186, 10.01.2011

Öz

Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi ekolojik koşullarında çiçeklenme başlangıcında hasat edilen adi fiğ (Vicia sativa L.)
ve macar fiği (Vicia pannonica Crantz.); bakla oluşum başlangıcında elde edilen adi fiğ ve tüylü fiğ (Vicia villosa Roth); alt
baklaların olduğu dönemde biçilen adi fiğ, tüylü fiğ ve macar fiğinin naylon torba tekniği ile rumende kuru madde (KM), organik
madde (OM), ham protein (HP) ve nötral detergent fiber (NDF) parçalanabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu
amaçla fiğ örnekleri 24, 48 ve 72 saat sürelerle rumende inkübasyona tabi tutulmuşlardır. Bu fiğ gruplarının 24, 48 ve 72 saatlik
inkübasyon sürelerince KM, OM ve HP parçalanabilirlik değerleri bakımından çok önemli (P

Kaynakça

  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 895, Uygulama Kılavuzu: 213 (ilaveli ikinci baskı), Ankara.
  • Anonim, 2001. Agricultural Structure (Production, Price, Value). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara. 185
  • Aydın, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1996. Samsun Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Fiğ Türlerinde Farklı Ekim ve Hasat Zamanlarının Ot ve Ham Protein Verimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 11(1): 49-64.
  • Bruno-Soares, A.M. and El-Shaer, H.M., 1997. Dry matter degradation of legume straws in the Rumen. 1. Vicia sativa, Vicia villosa and Vicia faba. Egyptian J. Anim. Prod. 34(1): 41-47.
  • Caballero, R., Haj-Ayed, M., Galvez, J.F., Hernaiz, P.J., 1995. Yield components and chemical composition of some annual legumes and oat under continental mediterranean conditions. Agricoltura-Mediterranea, 125(3): 222-230.
  • Çetinkaya, N., 1992. Yem maddelerinin değerlendirilmesinde naylon torba metodunun kullanılması. Yem Magazin Derg. 1(4): 28-30.
  • Çomaklı, B., Yanar, M., Menteşe, Ö., Turgut, L., 2000. Kültürel Uygulamaların Kaba Yemlerin Besleme Değerine Etkileri. International Animal Nutrition Congress, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., s456-463. 4-6 September 2000, Isparta.
  • Ergün, A., Çolpan, İ., Yıldız, G., Küçükersan, S., Tuncer, Ş.D., Yalçın, S., Küçükersan, K., Şehu, A., 2002. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Veteriner Fak., Hayvan Beleme ve Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
  • Gebrehiwot, L., McGraw, R.L., Assefa, G., 1996. Forage yield and quality profile of three annual legumes in the tropical highlands of Ethiopia. Tropical-Agriculture 73(2): 83-89.
  • Gençkan, S., 1983. Yembitkileri Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No: 467, Bornova-İzmir.
  • Goering, H.K. and Van Soest, P.J., 1970. Forage Fiber Analyses. Agriculture Handbook No: 379, USDA.
  • Hadjichristodoulou, A., 1976. Effect of harvesting stage on cereal and legume forage production in low rainfall regions. J. Agric. Sci., 86(1): 155-161.
  • Hadjipanayiotou, M., Antoniou, I., Theodoridou, M., Photiou, A., 1996. In situ degradability of forages cut at different stages of growth. Livestock Prod. Sci., 45: 49-53.
  • Haj-Ayed, M., Gonzalez, J., Caballero, R., Alvir, M.R., 2001. Effects of maturity on nutritive value of field-cured hays from common vetch and hairy vetch. Anim. Res., 50: 31-42.
  • Ørskov E.R., 1982. Protein Nutrition in Ruminants. Academic Pres, Second Ed., London, UK.
  • Özen, N., Çakır A., Haşimoğlu S., Aksoy A., 1999. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Notları No: 50, Erzurum.
  • Rebole, A., Alzueta, C., Ortiz, L.T., Baro, C., Rodriguez, M.L. and Caballero, R., 2004. Yield and chemical composition of different parts of the common vetch at flowering and two seed filling stage. Spanish J.Agric. Res., 2(4): 550-557.
  • Sarıçiçek, B.Z., Garipoğlu, A.V., Sarıcan, C., 1996. Adi ve Macar Fiğinin Yem Değeri Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 11(2): 39-45.
  • Sarıçiçek, B.Z., Garipoğlu, A.V., Uzun, F., 1998. Farklı Zamanlarda Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 13(2): 39-49.
  • Serin, Y. ve Tan M., 1996. Baklagil Yembitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Ders Yayınları No: 190, Erzurum.
  • Siddique, K.H.M. and Loss, S.P., 1996. Growth and seed yield of vetches (Vicia spp.) in South-western Australia. Australian-J. Exp. Agric., 36(5): 587-593.
  • Sparrow, D.S. and Masiak, D.T., 2004. Forage crap variety trials in the Tanana valley of interior Alaska. AFES Circular, No:125, Alaksa, USA.
  • SPSS, 1999. SPSS for Windows, Release 10.0. SPSS Inc. Chicago, IL. USA.
  • Susmel, P., Stefanon B., Mills C.R. and Spanghero M., 1989. The evaluation of PDI concentrations in some ruminant feedstuffs: A comparison of in situ and in vitro protein degradability. Annales de Zootechnie, 26: 231-249.
  • Şayan, Y., Özkul H., Kılıç A., 1996. Kaba yemlerin rumende yıkılabilme özelliklerinin naylon torba tekniği ile incelenmesi. Hayvancılık ’96 Ulusal Kongresi 18-20 Eylül, 829-833, İzmir.
  • Turgut, L., Yanar, M., 2004. In Situ dry Matter and crude protein degradation kinetics of some forages in Eastern Turkey. Small Ruminant Research 52 (3): 217-222.
  • Yıldız, N., Bircan H., 1991. Araştırma ve Deneme Metodları. Atatürk Üniv. Yayınları No:697, Ziraat Fak., No:305, Ders Kitapları Serisi No:57, Erzurum.
  • Yılmaz, A., 1995. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin in vivo ve in vitro sindirilebilirlikleri arasındaki ilişkiler. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., (Doktora tezi) , Ankara.
Yıl 2006, Cilt: 37 Sayı: 2, 181 - 186, 10.01.2011

Öz

Kaynakça

  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 895, Uygulama Kılavuzu: 213 (ilaveli ikinci baskı), Ankara.
  • Anonim, 2001. Agricultural Structure (Production, Price, Value). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara. 185
  • Aydın, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1996. Samsun Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Fiğ Türlerinde Farklı Ekim ve Hasat Zamanlarının Ot ve Ham Protein Verimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 11(1): 49-64.
  • Bruno-Soares, A.M. and El-Shaer, H.M., 1997. Dry matter degradation of legume straws in the Rumen. 1. Vicia sativa, Vicia villosa and Vicia faba. Egyptian J. Anim. Prod. 34(1): 41-47.
  • Caballero, R., Haj-Ayed, M., Galvez, J.F., Hernaiz, P.J., 1995. Yield components and chemical composition of some annual legumes and oat under continental mediterranean conditions. Agricoltura-Mediterranea, 125(3): 222-230.
  • Çetinkaya, N., 1992. Yem maddelerinin değerlendirilmesinde naylon torba metodunun kullanılması. Yem Magazin Derg. 1(4): 28-30.
  • Çomaklı, B., Yanar, M., Menteşe, Ö., Turgut, L., 2000. Kültürel Uygulamaların Kaba Yemlerin Besleme Değerine Etkileri. International Animal Nutrition Congress, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., s456-463. 4-6 September 2000, Isparta.
  • Ergün, A., Çolpan, İ., Yıldız, G., Küçükersan, S., Tuncer, Ş.D., Yalçın, S., Küçükersan, K., Şehu, A., 2002. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Veteriner Fak., Hayvan Beleme ve Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
  • Gebrehiwot, L., McGraw, R.L., Assefa, G., 1996. Forage yield and quality profile of three annual legumes in the tropical highlands of Ethiopia. Tropical-Agriculture 73(2): 83-89.
  • Gençkan, S., 1983. Yembitkileri Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No: 467, Bornova-İzmir.
  • Goering, H.K. and Van Soest, P.J., 1970. Forage Fiber Analyses. Agriculture Handbook No: 379, USDA.
  • Hadjichristodoulou, A., 1976. Effect of harvesting stage on cereal and legume forage production in low rainfall regions. J. Agric. Sci., 86(1): 155-161.
  • Hadjipanayiotou, M., Antoniou, I., Theodoridou, M., Photiou, A., 1996. In situ degradability of forages cut at different stages of growth. Livestock Prod. Sci., 45: 49-53.
  • Haj-Ayed, M., Gonzalez, J., Caballero, R., Alvir, M.R., 2001. Effects of maturity on nutritive value of field-cured hays from common vetch and hairy vetch. Anim. Res., 50: 31-42.
  • Ørskov E.R., 1982. Protein Nutrition in Ruminants. Academic Pres, Second Ed., London, UK.
  • Özen, N., Çakır A., Haşimoğlu S., Aksoy A., 1999. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Notları No: 50, Erzurum.
  • Rebole, A., Alzueta, C., Ortiz, L.T., Baro, C., Rodriguez, M.L. and Caballero, R., 2004. Yield and chemical composition of different parts of the common vetch at flowering and two seed filling stage. Spanish J.Agric. Res., 2(4): 550-557.
  • Sarıçiçek, B.Z., Garipoğlu, A.V., Sarıcan, C., 1996. Adi ve Macar Fiğinin Yem Değeri Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 11(2): 39-45.
  • Sarıçiçek, B.Z., Garipoğlu, A.V., Uzun, F., 1998. Farklı Zamanlarda Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 13(2): 39-49.
  • Serin, Y. ve Tan M., 1996. Baklagil Yembitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Ders Yayınları No: 190, Erzurum.
  • Siddique, K.H.M. and Loss, S.P., 1996. Growth and seed yield of vetches (Vicia spp.) in South-western Australia. Australian-J. Exp. Agric., 36(5): 587-593.
  • Sparrow, D.S. and Masiak, D.T., 2004. Forage crap variety trials in the Tanana valley of interior Alaska. AFES Circular, No:125, Alaksa, USA.
  • SPSS, 1999. SPSS for Windows, Release 10.0. SPSS Inc. Chicago, IL. USA.
  • Susmel, P., Stefanon B., Mills C.R. and Spanghero M., 1989. The evaluation of PDI concentrations in some ruminant feedstuffs: A comparison of in situ and in vitro protein degradability. Annales de Zootechnie, 26: 231-249.
  • Şayan, Y., Özkul H., Kılıç A., 1996. Kaba yemlerin rumende yıkılabilme özelliklerinin naylon torba tekniği ile incelenmesi. Hayvancılık ’96 Ulusal Kongresi 18-20 Eylül, 829-833, İzmir.
  • Turgut, L., Yanar, M., 2004. In Situ dry Matter and crude protein degradation kinetics of some forages in Eastern Turkey. Small Ruminant Research 52 (3): 217-222.
  • Yıldız, N., Bircan H., 1991. Araştırma ve Deneme Metodları. Atatürk Üniv. Yayınları No:697, Ziraat Fak., No:305, Ders Kitapları Serisi No:57, Erzurum.
  • Yılmaz, A., 1995. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin in vivo ve in vitro sindirilebilirlikleri arasındaki ilişkiler. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., (Doktora tezi) , Ankara.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Leyla Turgut Bu kişi benim

Mete Yanar Bu kişi benim

Adem Kaya Bu kişi benim

Mustafa Tan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 37 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turgut, L., Yanar, M., Kaya, A., Tan, M. (2011). Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 181-186.
AMA Turgut L, Yanar M, Kaya A, Tan M. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;37(2):181-186.
Chicago Turgut, Leyla, Mete Yanar, Adem Kaya, ve Mustafa Tan. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği Ve Bunların in Situ Rumen Parçalanabilirlikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37, sy. 2 (Ocak 2011): 181-86.
EndNote Turgut L, Yanar M, Kaya A, Tan M (01 Ocak 2011) Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37 2 181–186.
IEEE L. Turgut, M. Yanar, A. Kaya, ve M. Tan, “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 37, sy. 2, ss. 181–186, 2011.
ISNAD Turgut, Leyla vd. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği Ve Bunların in Situ Rumen Parçalanabilirlikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37/2 (Ocak 2011), 181-186.
JAMA Turgut L, Yanar M, Kaya A, Tan M. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37:181–186.
MLA Turgut, Leyla vd. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği Ve Bunların in Situ Rumen Parçalanabilirlikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 37, sy. 2, 2011, ss. 181-6.
Vancouver Turgut L, Yanar M, Kaya A, Tan M. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37(2):181-6.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/