This study was carried out at in
vitro conditions to determine the antifungal effect of the wood vinegar
obtained from hazelnut shells, on Aspergillus
niger and Penicillium digitatum
microfungi. Potato dextrose agar (PDA) containing concentrations of
1%, 3%, 5%, 7% and 10% of the wood vinegar was allowed to incubation for 7 days
at 24 ± 1 °C after inoculation of 5 mm diameter mycelium discs of microfungi. At the end of incubation, the colony diameters of the microfungi were
measured and the % inhibition rates of the wood vinegar, were calculated
according to the controls. Results of One-way ANOVA showed that there were
statistically significant differences among the doses (P=0.000). Based on the
Dunnett’s test results, it was determined that the differences between the
control group and the other doses of wood vinegar were statistically
significant except for the 1% mL wood vinegar dose. As a result; it is
possible to concluded that wood vinegar may be used for the prevention of mold
fungi.
Bu çalışma fındık kabuklarından
elde edilen odun sirkesi’nin, in vitro şartlarında Aspergillus niger ve Penicillium digitatum mikrofunguslarına karşı
antifungal etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Odun sirkesi’nin %1,
%3, %5, %7 ve %10 mL’lik konsantrasyonlarının dâhil edildiği Patates Dekstroz Agar (PDA)’a, mikrofungusların
5 mm çapındaki miselyum diskleri inoküle edildikten sonra
24±1 oC’de 7 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonun sonunda mikrofungusların
koloni çapları ölçülmüş ve kontrollere göre odun sirkesinin % engelleme
oranları hesaplanmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda dikkate alınan
uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemli farkların bulunduğu
görülmüştür (P=0.000). Varyans analizi sonucunda uygulanan Dunnett testi
sonucunda ise kontrol grubu ile %1 mL odun sirkesi hariç, odun sirkesinin diğer
dozları arasında istatistiksel olarak önemli farkların bulunduğu görülmüştür. Sonuç
olarak; odun sirkesinin küf mantarlarını engellemede kullanılabileceği sonucuna
varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |