Conference Paper

Avrupa Birliği’nde Devlet Yardımlarının Denetimi

Volume: 14 Number: 1 May 1, 2015
  • Ulaş Gündüzler
EN TR

Avrupa Birliği’nde Devlet Yardımlarının Denetimi

Öz

Avrupa Birliği, üretim faktörlerinin serbestçe dolaştığı ve rekabetin korunduğu bir İç Pazar oluşturmayı hedeflemektedir. Serbest dolaşım önündeki en büyük engellerden biri de, üye devletlerin kendi üreticilerine sağladığı devlet yardımlarıdır. Üye devletler, kendi üreticilerine çeşitli şekillerde ve yardım yaparak, onların rekabet gücünü artırmakta, bu da dolaylı olarak üye devletler arasındaki ticareti etkilemektedir. İç Pazar’ın etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan devlet yardımlarının denetimi, Komisyon, Avrupa Birliği Adalet Divanı ve ulusal mahkemelerden oluşan bir mekanizma ile sağlanmaktadır. Bu mekanizma hem İç Pazar’daki rekabetin korunması hem de ekonomik kalkınma hedefleri arasında bir denge yaratmayı hedeflemektedir

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abuzer Pınar ve Sibel İnce Arıkan, “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Bölgesel Kalkın- ma Bağlamında Devlet Yardımları”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, C. 3, S. 1, 2003, s. 93-111.
  2. Anthony Arnull, Alan Dashwood, Michael Dougan, Malcom Ross, Eleanor Spaven- ta ve Derrick Wyatt; Wyaat & Dashwood’s European Union Law, 5. Basım, Londra, Thomson Sweet & Maxwell, 2006.
  3. Barbara Brandtner, Thierry Beranger ve Christof Lessenich, “Private State Aid En- forcement”, European State Aid Law Quarterly, C. 1, 2010, s.23-32.
  4. Caroline Buts, Marc Jegers ve Tony Juris; “Determinants of the European Commis- sion’s State Aid Decisions”, Journal of Industry, Competition and Trade, C.11, S.4, 2011, s.399-426.
  5. Ercüment Tezcan, “Avrupa Birliği Hukukunda Devlet Yardımları: Yeni Düzen- lemelere ve İçtihadlara İlişkin Düzenlemeler”; Rekabet Dergisi, Sayı 3, Tem- muz-Ağustos-Eylül 2000, s. 27-61. http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2f1%2fDocuments%2fRekabet %2bDergisi%2fdergi3.pdf (16 Ocak 2015).
  6. Ioannis Ganoulis ve Reiner Martin, “State Aid Control in the European Union- Rati- onale, Stylised Facts and Determining Factors”, Intereconomics, Kasım/Aralık 2001, s. 289-297.
  7. Isabel Taylor, Ulrich Soltesz, Paris Anetis ve Edurne Navarro; “Recent Develop- ments In The Application Of State Aid Rules”, European Competition Jour- nal, C. 6, S.2, August 2010, s. 491-506.
  8. Jurjan Wouda Kuipers ve Vanesa Hernandez Guerrero, “Fiscal State Aid- The Euro- pean Commision on a Mission”, International Tax Journal, C.34,Temmuz - Ağustos 2008, s.33-42.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Conference Paper

Authors

Ulaş Gündüzler This is me

Publication Date

May 1, 2015

Submission Date

January 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 14 Number: 1

APA
Gündüzler, U. (2015). Avrupa Birliği’nde Devlet Yardımlarının Denetimi. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 14(1), 87-121. https://doi.org/10.1501/Avraras_0000000217

Cited By

download?token=eyJ1aWQiOjI1NDU3NywiYXV0aF9yb2xlcyI6WyJST0xFX1VTRVIiXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiQ0NfQlktTkMtTkQuc3ZnLnBuZyIsInBhdGgiOiJkZjU5L2EyNWQvNzU4MC82OWJiZWI4MjhjYWUzMi4zNDkxMTUxMi5wbmciLCJleHAiOjE3NzM5MjY4MDIsIm5vbmNlIjoiMDEwZTk5NjgyMmNmNTZlODQ0ZjYwODJhMTcxMTYzNDgifQ.ePx0-ZNhBjidX-LT8gYjWJzKoegJg3_MJrefrBsVjC4


 

 

Ankara Review of European Studies (ARES) is licenced under the Creative Commons License of CC BY-NC-ND license.