Review
BibTex RIS Cite

Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler

Year 2018, Volume: 10 Issue: 2, 61 - 66, 31.12.2018

Abstract

Propolis,
çeşitli bitki kaynaklarından bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından
toplanan reçinemsi maddedir. Arılar bitkilerin farklı kısımlarından
topladıkları maddeleri kovana taşırlar. Arıların çeneleri yardımıyla
topladıkları bu maddeleri tükürük salgıları ve balmumu ile karıştırmaları
sonucunda propolis meydana gelir. Propolis üretimi de arıların davranışsal bir
savunma biçimlerinden biri olarak adlandırılır. Propoliste meydana gelen
çeşitlilik arı ırkı, iklim, bitki kaynağı, coğrafi orijin, propolis üretim
yöntemi farklılığından ileri gelmektedir. Propolis üretiminde Avrupa, Ural
Dağları, Afrika ve Asya çevresinde yaşayan en popüler bal arısı olarak bilinen
Apis Mellifera türleri rol oynar. Propolisin kimyasal kompozisyonu toplanılan
bölgenin bitki örtüsü, iklim gibi ekolojik özelliklere bağlı olarak
değişmektedir. Propolisin ticari olarak üretiminde ise toplama zamanı ve
toplama şekli propolisin kalitesine ve içeriğine etki etmektedir. Propolis
üzerinde farklı faktörlerin etkilerinin değerlendirilmesi ile kullanım alanları
belirlenebilecektir.

References

  • Bankova, V. 2005a. Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of ethnopharmacology, 100(1-2), 114-117. Bankova, V. 2005b. Recent trends and important developments in propolis research. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2(1), 29-32. Bankova, V. S., de Castro, S. L., & Marcucci, M. C. 2000. Propolis: recent advances in chemistry and plant origin. Apidologie, 31(1), 3-15. Bankova, V., Popova, M., & Trusheva, B. 2016. New emerging fields of application of propolis. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 35(1), 1-11. Banskota, A. H., Tezuka, Y., & Kadota, S. 2001. Recent progress in pharmacological research of propolis. Phytotherapy research, 15(7), 561-571. Borba, R. S., Klyczek, K. K., Mogen, K. L., & Spivak, M. 2015. Seasonal benefits of a natural propolis envelope to honey bee immunity and colony health. Journal of Experimental Biology, jeb-127324. Burdock, G. A. 1998. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis). Food and Chemical toxicology, 36(4), 347-363. de Groot, A. C. 2013. Propolis: a review of properties, applications, chemical composition, contact allergy, and other adverse effects. Dermatitis, 24(6), 263-282. Ghisalberti, E. L. 1979. Propolis: a review. Bee world, 60(2), 59-84. Giada, M. D. L. R. 2013. “Food Phenolic Compounds: Main Classes, Sources and Their Antioxidant Power. In Oxidative Stress and Chronic Degenerative Diseases-A role for Antioxidants”. InTech, s. 87-112. Huang, S., Zhang, C. P., Wang, K., Li, G. Q., & Hu, F. L. 2014. Recent advances in the chemical composition of propolis. Molecules, 19(12), 19610-19632. Karlıdağ, S. K., & Ferat, G. E. N. Ç. 2007. Farklı Balarısı (Apis mellifera) Irk ve Yöntemleri İle Üretilen Propolis Örneklerinin Reçine Miktarları. Uludağ Arıcılık Dergisi, 2007(2). Kızıltaş, H. 2018. Farkli kovanların propolis üretimine ve içeriğine (fenolik bileşim) etkisi, Yüksek lisans tezi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, 64s. Krell, R. 1996. Value-added products from beekeeping (No. 124). Food & Agriculture Org. Kujumgiev, A., Tsvetkova, I., Serkedjieva, Y., Bankova, V., Christov, R., & Popov, S. 1999. Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin. Journal of ethnopharmacology, 64(3), 235-240. Kumova, U., Korkmaz, A., Avci, B. C., Ceyran, G.2002. “Propolis: An Important Bee Product” Uludag Bee Journal, 2(2002),s.10-24. Kutluca, S. 2003.Propolis üretim yöntemlerinin koloni performansı ve propolisin kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.(Doktora tezi), Erzurum, 145. Kutluca, S., Genç, F., Korkmaz, A. 2006. Propolis. Samsun Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi, Samsun, 57. Park, Y. K., Alencar, S. M., & Aguiar, C. L. 2002. Botanical origin and chemical composition of Brazilian propolis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(9), 2502-2506. Popova, M. P., Bankova, V. S., Bogdanov, S., Tsvetkova, I., Naydenski, C., Marcazzan, G. L., & Sabatini, A. G. 2007. Chemical characteristics of poplar type propolis of different geographic origin. Apidologie, 38(3), 306-311. Şahinler, N., & Gül, A. 2005. The effects of propolis production methods and honeybee genotypes on propolis yield. Pakistan Journal of Biological Sciences, 8(9), 1212-1214. Sforcin, J. M., & Bankova, V. 2011. Propolis: is there a potential for the development of new drugs?. Journal of ethnopharmacology, 133(2), 253-260. Silici, S. 2010. Turkish propolis: chemical constituents. Mellifera, 10(19). Silici, S., & Kutluca, S. 2005. Chemical composition and antibacterial activity of propolis collected by three different races of honeybees in the same region. Journal of ethnopharmacology, 99(1), 69-73. Tsagkarakis, A. E., Katsikogianni, T., Gardikis, K., Katsenios, I., Spanidi, E., & Balotis, G. N. 2017. Comparison of Traps Collecting Propolis by Honey Bees. Advances in Entomology, 5(02), 68. Wollenweber, E., & Buchmann, S. L. 1997. Feral honey bees in the Sonoran Desert: Propolis sources other than poplars (Populus spp.). Zeitschrift für Naturforschung C, 52(7-8), 530-535.

Factors Affecting Of Diversity Of Propolis

Year 2018, Volume: 10 Issue: 2, 61 - 66, 31.12.2018

Abstract

Propolis is a resinous
material collected by honey bees (Apis mellifera L.) from various plant
sources. The bees carry the materials to hive which they collect from different
parts of the plants. Propolis comes to as a result of mixing these substances
with salivary secretions and wax with the help of the jaws of the bees. In the
production of propolis, Apis Mellifera species, which are known as the most
popular honey bee living in Europe, Ural Mountains, Africa and Asia, play a
role. Chemical composition of propolis varies depending on ecological
characteristics such as vegetation and climate of the collected area. In
commercial production of propolis, the collection time and the way of
collection affect the quality and content of propolis. The evaluation of the
effects of different factors on the propolis will be used to determine the
areas of use.

References

  • Bankova, V. 2005a. Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of ethnopharmacology, 100(1-2), 114-117. Bankova, V. 2005b. Recent trends and important developments in propolis research. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2(1), 29-32. Bankova, V. S., de Castro, S. L., & Marcucci, M. C. 2000. Propolis: recent advances in chemistry and plant origin. Apidologie, 31(1), 3-15. Bankova, V., Popova, M., & Trusheva, B. 2016. New emerging fields of application of propolis. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 35(1), 1-11. Banskota, A. H., Tezuka, Y., & Kadota, S. 2001. Recent progress in pharmacological research of propolis. Phytotherapy research, 15(7), 561-571. Borba, R. S., Klyczek, K. K., Mogen, K. L., & Spivak, M. 2015. Seasonal benefits of a natural propolis envelope to honey bee immunity and colony health. Journal of Experimental Biology, jeb-127324. Burdock, G. A. 1998. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis). Food and Chemical toxicology, 36(4), 347-363. de Groot, A. C. 2013. Propolis: a review of properties, applications, chemical composition, contact allergy, and other adverse effects. Dermatitis, 24(6), 263-282. Ghisalberti, E. L. 1979. Propolis: a review. Bee world, 60(2), 59-84. Giada, M. D. L. R. 2013. “Food Phenolic Compounds: Main Classes, Sources and Their Antioxidant Power. In Oxidative Stress and Chronic Degenerative Diseases-A role for Antioxidants”. InTech, s. 87-112. Huang, S., Zhang, C. P., Wang, K., Li, G. Q., & Hu, F. L. 2014. Recent advances in the chemical composition of propolis. Molecules, 19(12), 19610-19632. Karlıdağ, S. K., & Ferat, G. E. N. Ç. 2007. Farklı Balarısı (Apis mellifera) Irk ve Yöntemleri İle Üretilen Propolis Örneklerinin Reçine Miktarları. Uludağ Arıcılık Dergisi, 2007(2). Kızıltaş, H. 2018. Farkli kovanların propolis üretimine ve içeriğine (fenolik bileşim) etkisi, Yüksek lisans tezi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, 64s. Krell, R. 1996. Value-added products from beekeeping (No. 124). Food & Agriculture Org. Kujumgiev, A., Tsvetkova, I., Serkedjieva, Y., Bankova, V., Christov, R., & Popov, S. 1999. Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin. Journal of ethnopharmacology, 64(3), 235-240. Kumova, U., Korkmaz, A., Avci, B. C., Ceyran, G.2002. “Propolis: An Important Bee Product” Uludag Bee Journal, 2(2002),s.10-24. Kutluca, S. 2003.Propolis üretim yöntemlerinin koloni performansı ve propolisin kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.(Doktora tezi), Erzurum, 145. Kutluca, S., Genç, F., Korkmaz, A. 2006. Propolis. Samsun Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi, Samsun, 57. Park, Y. K., Alencar, S. M., & Aguiar, C. L. 2002. Botanical origin and chemical composition of Brazilian propolis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(9), 2502-2506. Popova, M. P., Bankova, V. S., Bogdanov, S., Tsvetkova, I., Naydenski, C., Marcazzan, G. L., & Sabatini, A. G. 2007. Chemical characteristics of poplar type propolis of different geographic origin. Apidologie, 38(3), 306-311. Şahinler, N., & Gül, A. 2005. The effects of propolis production methods and honeybee genotypes on propolis yield. Pakistan Journal of Biological Sciences, 8(9), 1212-1214. Sforcin, J. M., & Bankova, V. 2011. Propolis: is there a potential for the development of new drugs?. Journal of ethnopharmacology, 133(2), 253-260. Silici, S. 2010. Turkish propolis: chemical constituents. Mellifera, 10(19). Silici, S., & Kutluca, S. 2005. Chemical composition and antibacterial activity of propolis collected by three different races of honeybees in the same region. Journal of ethnopharmacology, 99(1), 69-73. Tsagkarakis, A. E., Katsikogianni, T., Gardikis, K., Katsenios, I., Spanidi, E., & Balotis, G. N. 2017. Comparison of Traps Collecting Propolis by Honey Bees. Advances in Entomology, 5(02), 68. Wollenweber, E., & Buchmann, S. L. 1997. Feral honey bees in the Sonoran Desert: Propolis sources other than poplars (Populus spp.). Zeitschrift für Naturforschung C, 52(7-8), 530-535.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Ezgi Dündar

Hatice Kalkan Yıldırım

Publication Date December 31, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Dündar, E., & Kalkan Yıldırım, H. (2018). Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler. Arıcılık Araştırma Dergisi, 10(2), 61-66.
AMA Dündar E, Kalkan Yıldırım H. Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler. Arıcılık Araştırma Dergisi. December 2018;10(2):61-66.
Chicago Dündar, Ezgi, and Hatice Kalkan Yıldırım. “Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler”. Arıcılık Araştırma Dergisi 10, no. 2 (December 2018): 61-66.
EndNote Dündar E, Kalkan Yıldırım H (December 1, 2018) Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler. Arıcılık Araştırma Dergisi 10 2 61–66.
IEEE E. Dündar and H. Kalkan Yıldırım, “Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler”, Arıcılık Araştırma Dergisi, vol. 10, no. 2, pp. 61–66, 2018.
ISNAD Dündar, Ezgi - Kalkan Yıldırım, Hatice. “Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler”. Arıcılık Araştırma Dergisi 10/2 (December 2018), 61-66.
JAMA Dündar E, Kalkan Yıldırım H. Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler. Arıcılık Araştırma Dergisi. 2018;10:61–66.
MLA Dündar, Ezgi and Hatice Kalkan Yıldırım. “Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler”. Arıcılık Araştırma Dergisi, vol. 10, no. 2, 2018, pp. 61-66.
Vancouver Dündar E, Kalkan Yıldırım H. Propolisin Çeşitliliğine Etki Eden Faktörler. Arıcılık Araştırma Dergisi. 2018;10(2):61-6.