Propolis,
çeşitli bitki kaynaklarından bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından
toplanan reçinemsi maddedir. Arılar bitkilerin farklı kısımlarından
topladıkları maddeleri kovana taşırlar. Arıların çeneleri yardımıyla
topladıkları bu maddeleri tükürük salgıları ve balmumu ile karıştırmaları
sonucunda propolis meydana gelir. Propolis üretimi de arıların davranışsal bir
savunma biçimlerinden biri olarak adlandırılır. Propoliste meydana gelen
çeşitlilik arı ırkı, iklim, bitki kaynağı, coğrafi orijin, propolis üretim
yöntemi farklılığından ileri gelmektedir. Propolis üretiminde Avrupa, Ural
Dağları, Afrika ve Asya çevresinde yaşayan en popüler bal arısı olarak bilinen
Apis Mellifera türleri rol oynar. Propolisin kimyasal kompozisyonu toplanılan
bölgenin bitki örtüsü, iklim gibi ekolojik özelliklere bağlı olarak
değişmektedir. Propolisin ticari olarak üretiminde ise toplama zamanı ve
toplama şekli propolisin kalitesine ve içeriğine etki etmektedir. Propolis
üzerinde farklı faktörlerin etkilerinin değerlendirilmesi ile kullanım alanları
belirlenebilecektir.
Propolis is a resinous
material collected by honey bees (Apis mellifera L.) from various plant
sources. The bees carry the materials to hive which they collect from different
parts of the plants. Propolis comes to as a result of mixing these substances
with salivary secretions and wax with the help of the jaws of the bees. In the
production of propolis, Apis Mellifera species, which are known as the most
popular honey bee living in Europe, Ural Mountains, Africa and Asia, play a
role. Chemical composition of propolis varies depending on ecological
characteristics such as vegetation and climate of the collected area. In
commercial production of propolis, the collection time and the way of
collection affect the quality and content of propolis. The evaluation of the
effects of different factors on the propolis will be used to determine the
areas of use.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 10 Issue: 2 |