GENDERING JUDGEMENT FROM MYTHOS TO LOGOS AND THE MASCULINE CONSTRUCTION OF LAW To Didem Yaylalı and all the victims of masculine judgement.

Number: 4 July 1, 2015
Özlem Duva
TR EN

“Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına…

Abstract

Türk yargı sisteminin, ayrımcı pratikler ve güçle bütünleşmiş olmak gibi pek çok problemi bulunmaktadır. Pek çok durumda tanık olduğumuz gibi, yasama, yargı organı ve sosyal yapıya dair bir eleştiri getirmeden, kendi başına bu tür problemleri çözemez. Dahası, yargı sisteminin aktörleri bu ayrımcı pratikleri kendileri üretmektedirler. Problemin kökenine inmek ve yargının baskıcı boyutunu açığa çıkarmak için yargı sisteminin erkeksi karakterini analiz etmek gerekir. Bu çalışmada, Aiskhylos’un Orestes üçlemesi yargı erkinin erkeksi karakterini göstermek üzere seçilmiştir. Orestes, toplumu ve geleneği dönüştürücü karakteri nedeniyle, Yunan tragedyalarının en önemlilerinden ve iz bırakmış olanlarındandır. Orestes’te hem Antik Yunan’daki politik ve sosyal yaşamın sorgulanışı hem de ideolojik politik ve sosyal durumu yöneten ve meşrulaştıran ideolojik araçlara ve hukuk sisteminin inşasına tanık oluruz. Yargı sistemi ve erkeksi iktidar eşzamanlı bir biçimde, mitos yoluyla tesis edilmiştir.

Keywords

Erkek(si)lik, yargı, mitos, ayrımcılık, ötekileştirme

References

  1. No references found
APA
Duva, Ö. (2015). “Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına… Ankara Barosu Dergisi, 4, 27-44. https://izlik.org/JA75RU25WF
AMA
1.Duva Ö. “Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına… JABA. 2015;(4):27-44. https://izlik.org/JA75RU25WF
Chicago
Duva, Özlem. 2015. ““Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi Ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı Ve Eril Yargının Tüm Mağdurlarına…”. Ankara Barosu Dergisi, nos. 4: 27-44. https://izlik.org/JA75RU25WF.
EndNote
Duva Ö (July 1, 2015) “Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına… Ankara Barosu Dergisi 4 27–44.
IEEE
[1]Ö. Duva, ““Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına…”, JABA, no. 4, pp. 27–44, July 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75RU25WF
ISNAD
Duva, Özlem. ““Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi Ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı Ve Eril Yargının Tüm Mağdurlarına…”. Ankara Barosu Dergisi. 4 (July 1, 2015): 27-44. https://izlik.org/JA75RU25WF.
JAMA
1.Duva Ö. “Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına… JABA. 2015;:27–44.
MLA
Duva, Özlem. ““Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi Ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı Ve Eril Yargının Tüm Mağdurlarına…”. Ankara Barosu Dergisi, no. 4, July 2015, pp. 27-44, https://izlik.org/JA75RU25WF.
Vancouver
1.Özlem Duva. “Mitostan Logos’a Yargının Cinsiyetlendirilmesi ve Hukukun Eril İnşası Didem Yaylalı ve eril yargının tüm mağdurlarına… JABA [Internet]. 2015 Jul. 1;(4):27-44. Available from: https://izlik.org/JA75RU25WF