Geçmişten günümüze, içinde yaşadığımız toplumun adetleri yeme içme dav-ranışlarımızın şekillenmesinde rol oynamaktadır. Beraberinde her geçen gün değişen gastronomi trendleri de yenilik arayışı, daha iyisini yeme, sağlıklı olma ve zinde olma isteği gibi sebeplerle şekillenmektedir. Son zamanlarda giderek küreselleşen dünya-da, birçok faktörün de etkisiyle farklı lezzet, tat ve görünümdeki yiyecek-içecekleri deneme arzusu oluşmaktadır ve bireyler için birer sosyalleşme göstergesi olarak bu yeme içme faaliyetleri hayata dahil edilmesi noktasına gelinmektedir. Bunun yanında hastalıkların artması, sağlıklı besinlerin tüketimini arttırmakta olup insanlar sağlıklı olmak veya bazıları içinse farklılaşarak trendleri belirlemek adına farklılıklara yö-nelmektelerdir. Sağlık algısında ise devreye renkler girmekte ve renklere göre bir be-sinin ön eleme noktasında sağlıklı olup olmadığına karar verilmektedir. Bu noktada da karşımıza örnek olarak sağlıklı beslenmeyle ilişkili mor yiyecekler çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, son yıllarda gastronomide yeni bir akım olarak gündemde olan mor yiyeceklerin bazı türleri ve sağlıklı beslenme isteği gibi sebeplerle tercih edilip tüketildiği hakkında bir derleme yaparak kaynaklarda rastlanılmadığı görülen bu akıma sağlıklı beslenme noktasında dikkat çekmek, mor yiyeceklerin merkezde oldu-ğu farklı çalışmaların yapılabilmesine katkıda bulunarak mor yiyecekleri literatüre katmaktır. Araştırmada veri toplamada ikincil verilerden yararlanılmış ve doküman analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda amaç doğrultusunda mor yiyecek-lerin sağlıklı olduğu gibi veriler elde edilmiştir. İçerik analizi uygulanan verilere so-nuç bölümünde yer verilmiştir. Mor yiyeceklere yüklenen anlamı bulma çabasına ışık tutacak olan bu araştırma, besin değerleri açısından ele alarak bu yiyeceklerin tüke-tim tercihlerinin yüklenen anlam ve çıkan haberler ile paralelliğini gözler önüne ser-mektedir. Sonuç olarak elde edilen veriler ışığında mor yiyeceklerin sağlıklı oldukları için talep ediliyor olabilecekleri görülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |