BibTex RIS Cite

TERÖRİZM: KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA

Year 2016, Issue: 54, 319 - 335, 01.05.2016

Abstract

Terörizm, bireyler veya ulusaltı gruplar tarafından, siyasi ve sosyal amaçlar elde etme gayesi ile geniş kitleleri etkilemek ve sindirmek için önceden tasarlanmış şiddet ve tehdit eylemleridir. Terörizm insanlığı tehdit eden ne zaman ve nerede geleceği belli olmayan bir taktik olmasına rağmen uluslararası hukukta terörizme verilmiş ortak bir tanım bulunmamaktadır. Terörizmi, kimisi faillerine göre, kimisi amaçlarına göre kimisi de terörizmde kullanılan yöntemlere göre tanımlamıştır. Terörizmde amaçların, yöntemlerin ve faillerin farklı olmasının sonucu olarak değişik tanımlar yapılmış ve uluslararası hukukta terörizmin ne olduğu hakkında bir konsensüs sağlanamamıştır. Bu çalışmada terörizmin çeşitli organlarca yapılan tanımı, amaçları, çeşitleri, terörizmin kullandığı yöntemler ve terörizme sebep olan faktörler incelenecektir.

TERRORISM: A CONCEPTUAL STUDY

Year 2016, Issue: 54, 319 - 335, 01.05.2016

Abstract

Terrorism is premeditated actions of violence and threat by individuals or sub-national groups to influence and intimidate masses in order to reach political or social objectives. However terrorism is an unknown tactic which happens when and where, threatens the humanity, there is no common definition of it in international law. Some define it based on perpetrators, others on their objectives and others on their methods. Due to the differing definitions based on objectives, methods and the perpetrators, a consensus could not be reached in international law, regarding what terrorism really is. In this study, different definitions of terrorism made by various organs, its varying objectives and methods, and factors that give rise to terrorism will be examined.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA44KC23AZ
Journal Section Research Article
Authors

Murat Şimşek This is me

Publication Date May 1, 2016
Submission Date May 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 54

Cite

APA Şimşek, M. (2016). TERÖRİZM: KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(54), 319-335.