Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Survey Study on Fisheries Consumption Preferences in Uşak Province

Yıl 2021, , 376 - 385, 01.09.2021
https://doi.org/10.22392/actaquatr.848663

Öz

In this study, it was tried to determine fish consumption behaviors by surveying 1000 people living in the Uşak city center in the 2020-2021 fishing season. The respondents are women (55.5%) and men (44.5%). Most of the respondents are high school graduates (59.3%). Considering the educational status of the participants, 27.6% are students, 21.1% workers, 28% housewives, 19.3% civil servants, 1.5% retired, and 2.5% other professionals. In the preference of the participants, it was determined that primarily red meat (23.5%), chicken (18.9%), fish (15.5%), and all meat types (36%) were consumed, while 6% did not consume meat. The fish consumption frequencies of the respondents were 38.1 percent per week. Although the consumption of sea fish is not high, the most consumed sea fish is anchovy.Participants consume fish most in winter (%79.1) and obtain them from public markets.

Kaynakça

  • Akçay Y., Vatansever Ö., 2013. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 43-60.
  • Anonim, 2020. Su ürünleri İstatistikleri. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü.
  • Aydın M., Karadurmuş U., 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Ordu Üniversitesi Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9), 57-71.
  • Arslan M., İzci L., 2016. Antalya İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi (ESUFD), 12(1), 75-85.
  • Balcı M., Birinci N., Şeker T., Demir T., Arısoy G., 2016. Malatya da yaşayan Kişilerin Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6 (2) , 132-155.
  • Balık İ., Yardımcı C., Turhan O., 2013. Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bayraktar, S., 2015. Ankara ve Çanakkale’de Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,68s,Çanakkale.
  • Bashimov, G., 2017. Niğde İlinde Balık Eti Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2), 196-204.
  • Çadır, F., 2012. Keban Baraj Gölü Ova Bölgesin Su Ürünleri Tüketiminin Araştırılması. Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,35s,Elazığ.
  • Çaylak, B., 2013. İzmir İli Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,62s,İzmir.
  • Çelik, R., 2014. Manisa İli Su Ürünleri Tüketim ve Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,71s,Manisa.
  • Çiçek E., Akgün H., İlhan S., 2013. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni Dergisi, (1),3-11.
  • Çolakoğlu F., İşmen A., Özen Ö., Çakır F., Yığın Ç., Ormancı H., 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, (1/3), 387-392.
  • Deniz Haber Ajansı, 2018. Türkiye’de kişi başı yıllık balık 7,6 kg balık tüketiliyor. Erişim Tarihi: 25.12.2018. https://www.denizhaber.com.tr/turkiyede-kisi-basi-yillik-76-kilogram-balik-tuketiliyor-haber-85968.htm
  • Doğan K., Gönülal Öz O., 2014. Gökçeada Balık Tüketim alışkanlığının Belirlenmesi ve Sosyo-Ekonomik Analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 29(1,:101-116.
  • Güngör, S. E., 2014. Erzurum ve Van İllerindeki Balık Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,73s,Erzurum.
  • Gürgün, H., 2006. Van Gölüne Kıyısı Bulunan Bazı İlçelerdeki Balık Tüketimine Yönelik Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,33s,İzmir
  • İbiş, B., 2014. Sivas İli Merkez İlçesinde Yaşayan Bireylerin Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,53s,Tokat.
  • İzmir Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Üreticileri Birliği (İSÜB), 2018. Ülkemizde Su Ürünleri Üretimi. Erişim Tarihi: 08.10.2018. http://www.isub.org.tr/assets/rapor_suurunlerivekulturbalikciligiileilgilirevize_3eylul2014.pdf
  • Kızılaslan H., Nalinci N., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hane halkının Balık Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Balık Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (5), 61-75.
  • Menteşe, M. C., 2016. Tunceli İli Merkez İlçede Ailelerin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi. Tunceli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,57s,Tunceli.
  • Odabaşı, Y., 2016. Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma : Diyarbakır İli Örneği. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,63s,Ordu
  • Orhan H., Yüksel O., 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi anket Uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi (SDÜZFD),5(1),1-7.
  • Özek, 2008. Kırgızistan’da Su Ürünleri Üzerine Bir Çalışma, Kırgızistan –Türkiye Manas Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, Sayı 9,2008.
  • Şen, B., 2017. Erzincan İlindeki Ailelerin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi. Munzur Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,57s,Tunceli.
  • Şen, A., 2011. Konya ve Mersin İl Merkezlerinde Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlık ve Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,77s,Konya.
  • Temel, T., 2014. Rize İlinde Hanelerin Balık Tüketimi Üzerine Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,85s,Erzurum.
  • Terin M., Hamamcı G., Gül T., ve Tern S., 2016. Van İli Kentsel Alanda Hanelerin Balık Tüketim Yapısı ve Satın Alma Davranışlarının Belirlenmesi. Ege Balıkçılık ve Su Ürünleri Dergisi, 33(3), 241-249.
  • Uzundumlu ve Dinçel, 2015. Trabzon İli Beşikdüzü İlçesinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Zirai Bilimler Dergisi, 29(2), 1-11.

Su Ürünleri Tüketim Tercihleri Üzerine Uşak İlinde Bir Anket Çalışması

Yıl 2021, , 376 - 385, 01.09.2021
https://doi.org/10.22392/actaquatr.848663

Öz

Bu çalışmada 2020-2021 balık avcılığı sezonunda Uşak İli merkezinde yaşayan 1000 birey ile görüşülerek anket çalışması yapılmış ve su ürünleri tüketimine yönelik davranışları araştırılmıştır. Ankete katılanların %55,5’i kadın, %44,5’i erkeklerden oluşmaktadır. Katılımcıların %59,3’ü lise mezunu, %27,6’sı öğrenci, %21,1’i işçi, %28’i ev hanımı, %19,3’u memur, %1,5’i emekli ve %2,5’i de diğer meslek mensuplarıdır. Katılımcıların tercihinde, öncelikle kırmızı et (%23,5), tavuk (%18,9) balık (%15,5) ve tüm et türlerinin (%36) tüketimi görülürken, %6’sının et tüketmediği belirlenmiştir. Ankete katılanların balık tüketim sıklıkları haftada bir %38,1 oranla birinci sıradadır. Deniz balıkları tüketimi fazla olmamakla birlikte en çok tüketilen tür hamsidir. Katılımcılar balığı büyük çoğunlukla kış aylarında (%79,1) tüketmekte ve halk pazarlarından temin etmektedirler. 

Kaynakça

  • Akçay Y., Vatansever Ö., 2013. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 43-60.
  • Anonim, 2020. Su ürünleri İstatistikleri. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü.
  • Aydın M., Karadurmuş U., 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Ordu Üniversitesi Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9), 57-71.
  • Arslan M., İzci L., 2016. Antalya İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi (ESUFD), 12(1), 75-85.
  • Balcı M., Birinci N., Şeker T., Demir T., Arısoy G., 2016. Malatya da yaşayan Kişilerin Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6 (2) , 132-155.
  • Balık İ., Yardımcı C., Turhan O., 2013. Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bayraktar, S., 2015. Ankara ve Çanakkale’de Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,68s,Çanakkale.
  • Bashimov, G., 2017. Niğde İlinde Balık Eti Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2), 196-204.
  • Çadır, F., 2012. Keban Baraj Gölü Ova Bölgesin Su Ürünleri Tüketiminin Araştırılması. Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,35s,Elazığ.
  • Çaylak, B., 2013. İzmir İli Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,62s,İzmir.
  • Çelik, R., 2014. Manisa İli Su Ürünleri Tüketim ve Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,71s,Manisa.
  • Çiçek E., Akgün H., İlhan S., 2013. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni Dergisi, (1),3-11.
  • Çolakoğlu F., İşmen A., Özen Ö., Çakır F., Yığın Ç., Ormancı H., 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, (1/3), 387-392.
  • Deniz Haber Ajansı, 2018. Türkiye’de kişi başı yıllık balık 7,6 kg balık tüketiliyor. Erişim Tarihi: 25.12.2018. https://www.denizhaber.com.tr/turkiyede-kisi-basi-yillik-76-kilogram-balik-tuketiliyor-haber-85968.htm
  • Doğan K., Gönülal Öz O., 2014. Gökçeada Balık Tüketim alışkanlığının Belirlenmesi ve Sosyo-Ekonomik Analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 29(1,:101-116.
  • Güngör, S. E., 2014. Erzurum ve Van İllerindeki Balık Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,73s,Erzurum.
  • Gürgün, H., 2006. Van Gölüne Kıyısı Bulunan Bazı İlçelerdeki Balık Tüketimine Yönelik Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,33s,İzmir
  • İbiş, B., 2014. Sivas İli Merkez İlçesinde Yaşayan Bireylerin Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,53s,Tokat.
  • İzmir Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Üreticileri Birliği (İSÜB), 2018. Ülkemizde Su Ürünleri Üretimi. Erişim Tarihi: 08.10.2018. http://www.isub.org.tr/assets/rapor_suurunlerivekulturbalikciligiileilgilirevize_3eylul2014.pdf
  • Kızılaslan H., Nalinci N., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hane halkının Balık Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Balık Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (5), 61-75.
  • Menteşe, M. C., 2016. Tunceli İli Merkez İlçede Ailelerin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi. Tunceli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,57s,Tunceli.
  • Odabaşı, Y., 2016. Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma : Diyarbakır İli Örneği. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,63s,Ordu
  • Orhan H., Yüksel O., 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi anket Uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi (SDÜZFD),5(1),1-7.
  • Özek, 2008. Kırgızistan’da Su Ürünleri Üzerine Bir Çalışma, Kırgızistan –Türkiye Manas Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, Sayı 9,2008.
  • Şen, B., 2017. Erzincan İlindeki Ailelerin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi. Munzur Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,57s,Tunceli.
  • Şen, A., 2011. Konya ve Mersin İl Merkezlerinde Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlık ve Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,77s,Konya.
  • Temel, T., 2014. Rize İlinde Hanelerin Balık Tüketimi Üzerine Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,85s,Erzurum.
  • Terin M., Hamamcı G., Gül T., ve Tern S., 2016. Van İli Kentsel Alanda Hanelerin Balık Tüketim Yapısı ve Satın Alma Davranışlarının Belirlenmesi. Ege Balıkçılık ve Su Ürünleri Dergisi, 33(3), 241-249.
  • Uzundumlu ve Dinçel, 2015. Trabzon İli Beşikdüzü İlçesinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Zirai Bilimler Dergisi, 29(2), 1-11.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mete Kuşat 0000-0002-9269-207X

Mustafa Şahan 0000-0002-7531-6347

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Kuşat, M., & Şahan, M. (2021). Su Ürünleri Tüketim Tercihleri Üzerine Uşak İlinde Bir Anket Çalışması. Acta Aquatica Turcica, 17(3), 376-385. https://doi.org/10.22392/actaquatr.848663