There are few studies about the effect of turmeric powder on the skin pigmentation of fish in the literature. This study was conducted to research body and tail pigmentation and growth performance of Pseudotropheus acei (Regan 1922) fed supplemented diets with different ratio turmeric (Curcuma longa) powder. Five diets were prepared by adding four different ratios of turmeric powder (T1: 1%, T3: 3%, T5: 5%, and T7: 7% ) to C: control diet (without turmeric powder). A total of 75 broodstock (mean weight 6g) were randomly stocked (4♀:1♂) in 15 aquariums (70x30x40cm), with three replications. The fish were fed twice daily at 8:30 and 20:30 with the diets supplemented turmeric as ad libitum during the 90 days.
At the end of the experiment, the body and tail pigmentation of P. acei significantly increased with increasing turmeric rate in diets (P <0.05). The blue indicator –b values in male and female body color were high in all turmeric supplemented groups compared to the control group (P˂0.05). Also, the yellow color indicator + b value in the color of the male and female tail increased with the addition of turmeric. Hab values were determined in the blue area for the body and in the yellow area for the tail. However, pigmentation of all groups supplemented turmeric powder was visually not different from the color of the control group. There were no significant differences between final weights, weight gain SGR, FCR, and survival rates of P. acei fed diets supplemented with turmeric powder compared to the control (P˃0.05). As a result of the study, skin and tail pigmentation and growth performance of P. acei were not improved by supplementing with turmeric powder to diets.
Pseudotropheus acei Curcuma longa growth performance pigmentation
Literatürde, zerdeçal tozunun balıkların vücut ve kuyruk pigmentasyonu üzerindeki etkilerinin belirlendiği az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, farklı oranlarda zerdeçal (Curcuma longa) tozu ilaveli diyetlerle beslemenin Pseudotropheus acei'nin (Regan 1922) vücut-kuyruk pigmentasyonu ve büyüme performansına etkilerini belirlemek amacıyla oluşturuldu. Dört farklı oranda zerdeçal tozu (T1:% 1, T3:% 3, T5:% 5 ve T7:% 7) C: kontrol diyetine (zerdeçal tozu olmadan) eklenerek beş diyet hazırlanmıştır. Toplam 75 anaç (ortalama ağırlık 6g) 15 akvaryumda (70x30x40cm) üç tekerrürlü olarak rastgele stoklanmıştır (4♀: 1♂). Balıklar, 90 gün boyunca doyuncaya kadar zerdeçal ilaveli diyetler ile günde iki kez saat 8:30 ve 20:30 da beslenmişlerdir. Denemenin sonunda, diyetlerdeki zerdeçal oranının artmasıyla P. acei'nin vücut ve kuyruk pigmentasyonu önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir (P <0,05). Erkek ve dişi vücut rengindeki mavi renk göstergesi –b değerleri tüm zerdeçal ilaveli gruplarda kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur (P˂0,05). Ayrıca zerdeçal ilavesiyle erkek ve dişi kuyruk rengindeki sarı renk göstergesi + b değeri artmıştır. Hab değerleri vücut için mavi, kuyruk için sarı alanda belirlenmiştir. Bununla birlikte, zerdeçal tozu ilaveli tüm grupların pigmentasyonu görsel olarak kontrol grubunun renginden farklı değildi. Kontrole kıyasla zerdeçal tozu ilaveli diyetler ile beslenen P. acei final ağırlık, ağırlık kazancı SGR, FCR ve yaşama oranları arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir (P <0,05). Sonuç olarak, P. acei'nin diyetlerine zerdeçal tozu ilavesi vücut ve kuyruk pigmentasyonu ve büyüme performansı verilerini iyileştirmedi.
Pseudotropheus acei Curcuma longa büyüme performansı pigmentasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |