Hidroelektrik Santrallerin Sosyoekonomik Analizi: Artvin Örnekleminde Bir Araştırma
Abstract
Bu araştırmanın amacı hidroelektrik santrallerin (HES) toplumsal açıdan sosyal farkındalık düzeyini ortaya koyabilmektir. Araştırmanın verileri Artvin iline bağlı Borçka ve Hopa ilçelerinde yaşayan 200 kişiden anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada geliştirilen ölçek aracılığıyla yenilebilir enerji kaynaklarının önemi, sosyal fayda ve sosyal maliyetleri bireylerin perspektifinden ortaya konulmuştur. Ayrıca hidroelektrik santrallerin bölge halkı nezdindeki farkındalık düzeyi irdelenmiştir. Yapılan bağımsız örneklem t testi sonuçları, demografik faktörlerden medeni durum ve cinsiyet başlıklarında yenilebilir enerji kaynakları, hidroelektrik santraller ve enerji yatırımlarının etkinliği gibi olgular itibariyle bireyler arasında anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Ancak tek yönlü varyans analizinden elde edilen sonuçlar, özellikle eğitim düzeyi, yaş ve ikamet süresi başlıklarının bahsedilen olgular itibariyle bireylerin düşüncelerini farklı şekilde yapılandırdığını ortaya koymaktadır.
Keywords
References
- Akkoyunlu, A. (2006). Türkiye’de Enerji Kaynakları ve Çevreye Etkileri. Türkiye’de Enerji ve Kalkınma Sempozyumu,131-145.
- Akpınar, E. (2005). Nehir Tipi Santrallerin Türkiye’nin Hidroelektrik Üretimindeki Yeri. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 7 (2), 2005.
- Aslan, H. & Soğuksulu, Ş. (2017). Nehir Tipi Hidroelektrik Santralleri (Nt-Hes)’Nin Neden Olduğu Sorunlar Ve Rehabilitasyon Çalışmaları: Trabzon Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 20(1), 67-74.
- Bars, T.&Akbay, C.&Uçum, İ. (2016). Türkiye’de Hes’lerin varlığı, çevreye ve tarıma olan etkileri. 12. Ulusal Tarım Kongresi, 25-27 Mayıs 2016, 2241-2248.
- Bayraç, H. N. & Çildir, M. (2018). AB Yenilenebilir Enerji Politikalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(5), 201-212.
- Bayraç, H. N. (2009). Küresel Enerji Politikaları Ve Türkiye: Petrol Ve Doğalgaz Kaynakları Açısından Bir Karşılaştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 115-142.
- Berkün, M. & Aras, E. & Koç, T. (2008). Barajların Ve Hidroelektrik Santrallerin Nehir Ekolojisi Üzerinde Oluşturduğu Etkiler. Türkiye Mühendislik Haberleri, 452, 41-48.
- Bilgili, M. Y.(2017). Ekonomik, Ekolojik Ve Sosyal Boyutlarıyla Sürdürülebilir Kalkınma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(49), 1307-9581.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Eylem Ataman Sevin
This is me
0000-0002-3711-0436
Türkiye
Publication Date
July 31, 2019
Submission Date
July 2, 2019
Acceptance Date
July 12, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 5 Number: 1
Cited By
DERİNER BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRAL PROJESİNİN ÇEVRESEL ETKİ ANALİZİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.16951/atauniiibd.840325